Facebook Pixel «Απόπειρα πραξικοπήματος» στην Τουρκία
Life
| 2014-01-02 00:56:00

«Απόπειρα πραξικοπήματος» στην Τουρκία

«Απόπειρα πραξικοπήματος» στην Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας υποστήριξε την Τρίτη ότι η παράταξή του είναι αντιμέτωπη με μια «μίνι απόπειρα πραξικοπήματος» από στοιχεία της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος που υπηρετούν συμφέροντα ξένων και εγχώριων δυνάμεων που έχουν βαλθεί να «ταπεινώσουν» τη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν επισήμανε πως το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) έχει στο παρελθόν επιβιώσει από συνωμοσίες για την επιβολή πραξικοπημάτων και απόπειρες να τεθεί εκτός νόμου μέσω των δικαστηρίων και πρόσθεσε ότι δεν θα υποκύψει στην πίεση που του ασκείται λόγω των ερευνών για διαφθορά, που όπως είπε έχει στόχο την κυβερνητική παράταξη και ήδη πλήττει την τουρκική οικονομία. Η κυβέρνηση του AK θα «βγει νικήτρια», εκτίμησε.

«Αυτές οι νέες δομές στο δικαστικό σώμα και στην αστυνομία. . . δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα πραξικόπημα, αλλά για ένα μίνι πραξικόπημα. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές», δήλωσε ο Μπαμπατζάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC-e, απηχώντας όσα είπε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ξένων συμφερόντων πίσω από την κρίση.

«Ίσως την πιο σαφή ένδειξη γι' αυτό να την έδωσε η πτώση των τιμών των μετοχών», πρόσθεσε ο Μπαμπατζάν, ο οποίος χειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της εθνικής οικονομίας. Η αποτίμηση της αξίας των εισηγμένων τουρκικών εταιρειών έπεσε κατά 49 δισ. δολάρια ως το κλείσιμο της αγοράς τη Δευτέρα, ανέφερε ο ίδιος, ενώ ο βασικός δείκτης τιμών έπεσε και την Τρίτη.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε –χωρίς να το κατονομάσει– ένα θρησκευτικό τάγμα του οποίου ηγείται ο Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, ότι έχει γίνει ένα «κράτος εν κράτει» κι ότι χρησιμοποιεί την επιρροή του στις τάξεις της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος για να διεξαγάγει μια εκστρατεία δυσφήμισης της κυβέρνησης.

Η ένταση ανάμεσα στο AK και το Χιζμέτ, που διατηρούσαν στο παρελθόν στενές σχέσεις συνεργασίας, κλιμακώθηκε λόγω των διαφωνιών των ηγεσιών τους όσον αφορά διάφορες διαστάσεις της εξωτερικής και της εσωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και της απόφασης της κυβέρνησης να κλείσει ιδιωτικά σχολεία του ισλαμικού κινήματος στο τουρκικό έδαφος.

Η έρευνα για μια σειρά επιθέσεων διαφθοράς ήλθε στην δημοσιότητα την 17η Δεκεμβρίου, με μια σειρά εφόδων και συλλήψεων σημαινόντων επιχειρηματιών και των γιων τριών υπουργών, όπως και του διευθύνοντος συμβούλου μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας. Έκτοτε τα μέσα ενημέρωσης που διάκεινται εχθρικά έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν ξεχειλίζουν από λεπτομερή ρεπορτάζ για εφόδους αστυνομικών σε γραφεία και κατασχέσεις δολαρίων, λιρών, ευρώ.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποστηρικτές του διατείνονται αντιθέτως ότι οι κατηγορίες που διατυπώνονται δεν έχουν καμιά ουσία και ότι τα κίνητρα των εν εξελίξει εισαγγελικών ερευνών είναι πολιτικά.

«Εμείς ως κυβέρνηση κάνουμε την δουλειά μας», είπε ο Μπαμπατζάν. «Δημιουργήσαμε αυτήν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα με την δική μας δύναμη. Δεν θα επιτρέψουμε εύκολα σε κανέναν να έλθει και να την ανατρέψει. Έχουν γίνει ως τώρα πολλές απόπειρες να ανατραπεί η πολιτική σταθερότητα, αλλά τις ξεπεράσαμε όλες».

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags