Facebook Pixel Μουρίνιο δεν έχει μόνο η Ευρώπη!
Life
| 2011-07-20 11:49:00

Μουρίνιο δεν έχει μόνο η Ευρώπη!

Μουρίνιο δεν έχει μόνο η Ευρώπη!

Τελικά η Ευρώπη δεν έχει πια το πλεονέκτημα να είναι η μόνη που έχει «Special» προπονητές. Το ξεκίνημα έγινε με τον Ζοσέ Μουρίνιο, ακολούθησε ο Αντρές Βίλας-Μπόας και τώρα ήρθε η σειρά του Σέζαρ Φαρίας να χαρακτηριστεί ξεχωριστός

Ο τεχνικός της εθνικής ομάδας της Βενεζουέλας αποκαλείται «Μουρίνιο της Βενεζουέλας» και η αλήθεια είναι πως κι αυτός έχει κάποια κοινά στοιχεία με τον προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε πολύ μικρή ηλικία. Ήταν μόλις 25 ετών όταν το 1998 ανέλαβε ομάδα της δεύτερης κατηγορίας του πρωταθλήματος της λατινικής χώρας και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο «Special One» ήταν 37 ετών όταν ανέλαβε την Ρίο Άβε, αλλά η ηλικιακή διαφορά δεν είναι κατά του προπονητή των «μερένχες».

Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές. Ο Πορτογάλος μπορεί να μην καταξιώθηκε ως ποδοσφαιριστής, αλλά αγωνίστηκε σε κάποιες ομάδες. Ο Φαρίας, όμως, δεν έχει πατήσει στον αγωνιστικό χώρο εκτός από για να προπονήσει ομάδα. Ακόμη, ο τεχνικός της «βασίλισσας» έφτασε γρήγορα στην κορυφή με την Πόρτο, ενώ για τον ομοσπονδιακό προπονητή της Βενεζουέλας η στιγμή της αναγνώρισης ήρθε αργότερα. Έκανε όμως κατά την πορεία του σταθερά βήματα.

Σε συλλογικό επίπεδο, το 2002 πήγε για πρώτη φορά σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας, αλλά το 2005 λόγω κάποιων διαφορών του με τον διευθυντή της ομάδας απολύθηκε. Δεν πέρασαν πολλές μέρες όμως για να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η πορεία του ήταν επιτυχημένη και οι άνθρωποι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δεν άργησαν να τον επισκεφτούν και να του ζητήσουν να αναλάβει τη Βενεζουέλα.

Τον Νοέμβριο του 2007 η ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε την αποχώρηση του Ρίτσαρντ Παές κι ένα μήνα αργότερα τον Φαρίας ως νέο τεχνικό της Βενεζουέλας. Στο ντεμπούτο του νίκησε με σκορ 1-0 την Αϊτή. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του είναι η νίκη επί της Βραζιλίας με σκορ 2-0 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2010. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που νικούσε της «Σελεσάο», ενώ στο παρελθόν είχε ηττηθεί 17 φορές.

Οι εμφανίσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Βενεζουέλας ήταν πολύ καλές κι έφτασε πολύ κοντά στο να πάρει την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ στη Ν. Αφρική.

Εκεί που ξεχώρισε όμως ο Σέζαρ Φαρίας, ήταν με τα επιτεύγματα της ομάδας του στο Κόπα Αμέρικα του 2011. Στο ξεκίνημα της διοργάνωσης απέσπασε ισοπαλία από τη Βραζιλία (0-0), στη συνέχεια νίκησε το Εκουαδόρ με σκορ 1-0, ενώ στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων ήρθε ισόπαλη με σκορ 3-3 με την Παραγουάη. Επόμενη αντίπαλος στα προημιτελικά ήταν η Χιλή. Η ομάδα του Κλαούντιο Μπόργκι δεν μπόρεσε να πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης κι έτσι με σκορ 2-1 η Βενεζουέλα πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του Κόπα Αμέρικα.

Επόμενος στόχος για τον Σέζαρ Φαρίας; Μα φυσικά ο τελικός. Κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας προκάτοχός του. Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει την Τετάρτη (20/7) την Παραγουάη στα ημιτελικά και αν περάσει τότε σίγουρα θα παλέψει και για το τρόπαιο. Με τα φαβορί να έχουν αποκλειστεί τίποτα δεν είναι σίγουρο και φαίνεται ότι υπάρχουν οι βάσεις για να γίνει η έκπληξη.

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags