Facebook Pixel Sportdog.gr | Απίθανη εικόνα από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - ΦΩΤΟ-ΣΟΚ - Πού έφτασαν οι καπνοί
Life
| 2018-11-14 21:15:00

Απίθανη εικόνα από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - ΦΩΤΟ-ΣΟΚ - Πού έφτασαν οι καπνοί

Απίθανη εικόνα από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - ΦΩΤΟ-ΣΟΚ - Πού έφτασαν οι καπνοί

Με τρεις τεράστιες πυρκαγιές να μαίνονται στην Καλιφόρνια, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλές περιοχές των ΗΠΑ έχουν καλυφθεί από μια τεράστια «κουβέρτα» καπνού.

 

Σύμφωνα με χάρτες που εξέδωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ίχνη καπνού από τις γιγάντιες πυρκαγιές στην καλιφόρνια κάλυψαν τις ΗΠΑ και έφτασαν μέχρι την Ανατολική Ακτή, σχεδόν 4.800 χλμ. μακριά.

Οι χάρτες  δείχνουν ολοφάνερα ότι ο περισσότερος καπνός έχει συγκεντρωθεί ανοικτά της ακτής της Καλιφόρνιας και της Μπάχα Καλιφόρνια,στο Μεξικό. Όμως μια λεπτή δέσμη διακρίνεται ν εξαπλώνεται προς τα ανατολικά, καλύπτοντας τις κεντρικές και βορειοανατολικές πολιτείες. Νωρίτερα την Τρίτη, η δέσμη φαινόταν να αποκόπτεται από το κύριο σύννεφο του καπνού και αναμένεται να μετακινηθεί πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Αν και δεν έχουν όλοι την ίδια ευαισθησία στον καπνό, η εισπνοή του μπορεί να είναι επιβλαβής, σύμφωνα με την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ).

Η ΕΡΑ δήλωσε ότι «ο καπνός αποτελείται από διάφορες προσμίξεις αερίων και λεπτών σωματιδίων που παράγονται από την καύση ξύλου και άλλων οργανικών υλικών.»

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον καπνό είναι τα λεπτά σωματίδια. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες. Είναι ικανά να προξενήσουν πλήθος προβλημάτων υγείας, από κάψιμο στα μάτια και ρινική καταρροή, μέχρι και επιδείνωση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων, ακόμα και πρόωρο θάνατο.»

Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, τα παιδιά και οι έφηβοι, οι διαβητικοί και οι έγκυες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από την κακή ποιότητα αέρα που προκαλείται από τον καπνό των πυρκαγιών.

Στις περιοχές με ανθυγιεινά επίπεδα μόλυνσης, η ΕΡΑ συμβουλεύει όσους ανήκουν στις ομάδες κινδύνου να αποφύγουν τις έντονες εξωτερικές δραστηριότητες, να τις ελαττώσουν όσο γίνεται και να τις επαναπρογραμματίσουν.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags