Facebook Pixel Sportdog.gr | Έσκασε η βόμβα στην Ευρώπη - Μουδιασμένοι όλοι, ξημερώνει νέα μέρα σε όλες τις χώρες
Life
| 2018-11-14 22:26:00

Έσκασε η βόμβα στην Ευρώπη - Μουδιασμένοι όλοι, ξημερώνει νέα μέρα σε όλες τις χώρες

Έσκασε η βόμβα στην Ευρώπη - Μουδιασμένοι όλοι, ξημερώνει νέα μέρα σε όλες τις χώρες

Τι έγινε που αλλάζει τα πάντα;

Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις πέντε ώρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου της για τη συμφωνία του Brexit, έστω και οριακά.

Το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Λονδίνου και των Βρυξελλών «ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε» δήλωσε η Μέι μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

«Πιστεύω ακράδαντα με το μυαλό και την καρδιά μου ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε.

«Αν κανείς αφαιρέσει τις λεπτομέρειες, η επιλογή που καλούμαστε να κάνουμε είναι ξεκάθαρη: είτε αποδεχόμαστε τη συμφωνία, η οποία εκπληρώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος [...] είτε φεύγουμε χωρίς συμφωνία» προειδοποίησε. Η τρίτη λύση, πρόσθεσε, είναι η μη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέι παραδέχτηκε εξάλλου ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «δύσκολες» -υπονοώντας ότι θα είναι δύσκολες για την κυβέρνηση και για τον εαυτό της, δεδομένου ότι θα έχει να αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική στο Κοινοβούλιο, ακόμα και από βουλευτές της.

Το πράσινο φως της βρετανικής κυβέρνησης χαιρέτισε λίγο αργότερα ο Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit: «Τα δικαιώματα των πολιτών ήταν πάντα κοινή προτεραιότητά μας -τόσο για τους πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται στη Βρετανία όσο και για τους πολίτες της Βρεταβίας στη ΕΕ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν» είπε.

Στο μεταξύ δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, έκτασης περίπου 600 σελίδων, καθώς και η πολιτική διακήρυξη της βρετανικής κυβέρνησης για το πλαίσιο των μελλοντικών διμερών σχέσεων.

Αμφισβήτηση

Νωρίτερα, πάντως, ξένοι ανταποκριτές ανέφεραν ότι αρκετοί βουλευτές διαφώνησαν και έστειλαν επιστολή με την οποία αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην Μέι. Αν οι επιστολές φτάσουν τις 48, θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας της.

«Κορυφαίος Τόρι μου είπε ότι η οργή των υποστηρικτών του Brexit είναι τόσο μεγάλη που δείχνει πιθανό να υπάρξει ζήτημα ψήφου μη εμπιστοσύνης αύριο», μετέδωσε η πολιτική συντάκτρια του ΒΒC, σημειώνοντας ότι ήδη μαζεύονται επί τούτου υπογραφές.

Διαβάστε περισσότερα στο newpost

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags