Θα μπορούσε άνετα να έχει ως και τη διαδρομή του Casa de Papel, με την έννοια πως ο ισπανικός θρίαμβος προβλήθηκε πρώτα σε ισπανικό δίκτυο και πήγε άπατη η σειρά και αγόρασε την πρώτη σεζόν το Netflix για να γίνει hit και να οδηγήσει σε όλη αυτή τη φρενίτιδα.

Προφανώς, οι Σέρρες δεν θα οδηγήσουν σε αυτή τη φρενίτιδα παγκοσμίως, αλλά ίσως μέσα από την πλατφόρμα να βρουν το καύσιμο για να ωθήσουν τον ΑΝΤ1 στην παραγωγή μιας 2ης σεζόν.

Το γράφουμε αυτό γιατί σε επίπεδο δυναμικής σεναρίου και στόρι, οι Σέρρες είναι μια σειρά που θα μπορούσε να γίνει ένα καλό εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής μυθοπλασίας σε άλλες αγορές του Netflix, όπως το ίδιο πιστεύουμε θα ισχύσει και με το Σώσε Με, επίσης παραγωγής ΑΝΤ1+.

Είναι πάντως αξιοπρόσεκτο ότι δύο χρόνια η σειρά δεν είχε γίνει τόσο δημοφιλής όσο είναι ήδη σε αυτά τα πρώτα της 24ωρα στο Netflix και επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν, ότι η ελληνική μυθοπλασία θα επιβιώσει και θα εξελιχθεί μόνο μέσα από αυτό το μονοπάτι κι όχι με το μονοπάτι των 100-200 επεισοδίων τη σεζόν.

Δεν γίνεται δηλαδή να είχαμε στο ξεκίνημα της ιδιωτικής τηλεόρασης τόσες ωραίες σειρές που ήταν των 25-30 επεισοδίων και με επεισόδια διάρκειας 20-25 λεπτών και τώρα να πιέζουμε τόσο για να βγάζουμε 50λεπτα επεισόδια, όπου το πράγμα γίνεται σαπουνόπερα.

Κι αυτό που συμβαίνει φέτος με την κατηφόρα της ελληνικής μυθοπλασίας που έχει βγει σε τέτοια πληθώρα, είναι επίσης ένα μήνυμα.

«Σέρρες»: Η υπόθεση

Η δεύτερη ελληνική σειρά που μπαίνει στο Netflix αφορά την προσωπική ιστορία του τηλεοπτικού Οδυσσέα, που υποδύεται ο Πάνος Νάτσης, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στις αρχές του 2022. Στις «Σέρρες» ο Γιώργος Καπουτζίδης ταξιδεύει τους θεατές στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Σέρρες, για να διηγηθεί με τον δικό του τρόπο, μια οικογενειακή ιστορία αποδοχής, ελευθερίας και αγάπης. Πώς ορίζουν τη ζωή μας οι οικογενειακοί δεσμοί; Πώς πλάθουν τις επιλογές και την προσωπικότητά μας όταν τους πολεμάμε ή όταν τους αποδεχόμαστε;

Ολα ξεκινούν όταν ο κεντρικός ήρωας, ο Οδυσσέας (Πάνος Νάτσης), ζει στην Αθήνα, μακριά από την οικογένειά του. Η περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του, τον Λευτέρη (Γιώργο Γάλλο), τους έχει οδηγήσει στην αποξένωση. Οταν, όμως, ένα δυσάρεστο γεγονός τον αναγκάζει να επιστρέψει στις Σέρρες, όλα αρχίζουν να αλλάζουν. Ετσι, δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι, στην ίδια πόλη, πατέρας και γιος, ξεκινούν από το μηδέν να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Εχοντας στο πλευρό του τη Χρύσα (Μαριλού Κατσαφάδου) και απέναντί του τη Σταματίνα (Γιούλη Τσαγκαράκη), τη Νάνσυ (Λένα Δροσάκη) και τον Θωμά (Κωνσταντίνος Μουταφτσής), ο Οδυσσέας θα βοηθήσει τον πατέρα του να σταθεί ξανά στα πόδια του. Μέσα από στιγμές συγκίνησης και γέλιου, ο Οδυσσέας και ο Λευτέρης θα γνωριστούν πραγματικά, θα αγαπηθούν από την αρχή και θα συμφιλιωθούν με τις διαφορές τους, αλλά και με την απώλεια. Σε μια επαρχιακή πόλη, με εικόνες από μια Ελλάδα που όλοι γνωρίζουμε, ο Οδυσσέας και ο Λευτέρης ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος είναι πιο όμορφος όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας, για αυτό που είναι πραγματικά.

Οι «Σέρρες», σε σενάριο του Γιώργου Καπουτζίδη, φέρουν τη σκηνοθετική υπογραφή του Σταμάτη Πατρώνη. Η αυθεντική μουσική είναι του Φοίβου Δεληβοριά ενώ στη σειρά επίσης εμφανίζονται οι ηθοποιοί Λένα Ουζουνίδου, Γιώργος Βουβάκης, Λουίζα Πυριόχου αλλά και αρκετοί guest stars. H ιστορία του πρώτου κύκλου της σειράς ολοκληρώνεται σε δέκα επεισόδια.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Λίγο πριν την ένταξη της σειράς στο Netflix, ο Γιώργος Καπουτζίδης βρίσκεται στη δημιουργική φάση της δημιουργίας του δεύτερου κύκλου «Σέρρες». Μετά την τραγική απώλεια του Πάνου Νάτση, ο δημιουργός της σειράς έκανε γνωστή την πρόθεσή του να γράψει μια νέα ιστορία, με κεντρικό πρόσωπο και πάλι τον Οδυσσέα που θα τον υποδυθεί νέος ηθοποιός, το όνομα του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Σύμφωνα με τον παρόντα προγραμματισμό πάντως, τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη της άνοιξης του 2024 και καλώς εχόντων των πραγμάτων τα νέα επεισόδια της σειράς να είναι διαθέσιμα στους θεατές λίγο πριν το τέλος της ίδιας χρονιάς.