Facebook Pixel Sportdog.gr | Ραγδαίες εξελίξεις με την Κομισιόν και τον προϋπολογισμό - Τι θα γίνει με τις συντάξεις;
| 2018-11-21 15:03:00

Ραγδαίες εξελίξεις με την Κομισιόν και τον προϋπολογισμό - Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Ραγδαίες εξελίξεις με την Κομισιόν και τον προϋπολογισμό - Τι θα γίνει με τις συντάξεις;

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή - Σύσκεψη στο Μαξίμου.

 

«Πράσινο φως» για τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019 έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ελληνικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας πιστοποιεί «μέτρια» πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οριστική μετάθεση για το 2019 της εκταμίευσης των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις.

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θεσπίστηκε κατόπιν ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με την έκθεση, το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».

Στη συνέχεια, ωστόσο, η Κομισιόν βγάζει «κίτρινη κάρτα». «Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους» τονίζει πιστοποιώντας πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».

Η έκθεση αυτή θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως είχε γράψει την περασμένη Δευτέρα, η απόφαση για την μεταφορά των κερδών ελληνικών ομολόγων στην Αθήνα, η οποία βάσει της απόφασης του Eurogroup του Ιουνίου είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο 2018, μετατίθεται για το διάστημα Φεβρουαρίου- Μαρτίου 2019 εφόσον είναι θετική η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Εύσημα από Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις

Την ικανοποίηση του για την γενική οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επόμενους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης συνεχάρη στην εισαγωγική του ομιλία την Ελλάδα για τον πρώτο προϋπολογισμό που υπέβαλε μετά τα μνημόνια τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, στηλίτευσε τα όσα προβλέπει ο ιταλικός προϋπολογισμός τον οποίο δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να τον αποδεχτεί.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στην Ελλάδα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα «νέο στάδιο» οικονομικής σταθερότητας. Όπως ανέφερε κατά την άποψη της Επιτροπής η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και σέβεται τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε. «Οι προσπάθειες των Ελλήνων αποδίδουν τώρα καρπούς ως προς τα δημόσια οικονομικά, την οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο Μοσκοβισί σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για ακύρωση μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί σε σχέση με τις συντάξεις και τα οποία αν εφαρμόζονταν θα μείωναν τις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχων στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο θα εγκρίνει τη γνώμη της Επιτροπής για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags