Facebook Pixel Sportdog.gr | Απίστευτο: Αλλάζει το... κιλό! - Δείτε πώς θα γίνεται το ζύγισμα - Αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη
| 2018-11-16 16:53:00

Απίστευτο: Αλλάζει το... κιλό! - Δείτε πώς θα γίνεται το ζύγισμα - Αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη

Απίστευτο: Αλλάζει το... κιλό! - Δείτε πώς θα γίνεται το ζύγισμα - Αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη

Το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών αποφάσισε το κιλό να ορίζεται πλέον με βάση τη Σταθερά Πλανκ και όχι το μοναδικό πρότυπο του κιλού που φυλάσσεται από το 1889 στο Παρίσι.

 

Παμψηφεί εγκρίθηκε από τα μέλη του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών(ΒΙΡΜ) –μετέχουν 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- η αναθεώρηση του ορισμού του κιλού.

Έτσι, από τις 20 Μαΐου το κιλό θα ορίζεται πλέον βάσει της Σταθεράς Πλανκ, μιας φυσικής σταθεράς που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μέγεθος των κβάντα, και όχι βάσει του «Μεγάλου Κ» (Le Grand K), που χρησιμοποιείται από το 1889 και φυλάσσεται σε ένα εργαστήριο στο κτίριο του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών (το οποίο είχε ιδρυθεί το 1875), στις Σέβρες της Γαλλίας. Ο εν λόγω κύλινδρος από κράμα πλατίνας και ιρίδιου θα πάψει πλέον να αποτελεί το ένα και μοναδικό –υπάρχουν έξι εγκεκριμένα αντίγραφα-  μέτρο σύγκρισης για τον καθορισμό του κιλού.

Η αναθεώρηση, η οποία είχε στόχο τέσσερις συνολικά μονάδες μέτρησης, το κιλό (μονάδα μέτρησης της μάζας), το αμπέρ (μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος), το κέλβιν (μονάδα μέτρησης της θερμοκρασίας) και το γραμμομόριο (μονάδα μέτρησης για την ποσότητα ύλης ενός σώματος), αποσκοπεί στην μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια των μετρήσεων.

Η αναθεώρηση του ορισμού της μονάδας του κιλού έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους επιστήμονες που πήραν μέρος στην Συνδιάσκεψη του Διεθνούς Γραφείου Μέτρων και Σταθμών. Πολλοί μάλιστα σημείωσαν το γεγονός με τατουάζ. Τη διαδικασία επέβλεψε η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags