Facebook Pixel Επανάσταση για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη! Πρωτοπόρος η Τουρκία...
Life
| 2024-02-04 07:16:00

Επανάσταση για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη! Πρωτοπόρος η Τουρκία...

του Γεωπόλδου
Επανάσταση για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη! Πρωτοπόρος η Τουρκία...

Μετασχηματισμός στη χρήση ΜΕΑ (UAV) από πλοία θαλάσσης.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Μια νέα εποχή για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) στη θάλασσα» δημοσίευσε στο Διεθνές Ινστιτούτο για Στρατηγικές Μελέτες (IISS) υπογράφει ο Νικ Τσάιλντς, ο οποίος είναι υπεύθυνος αναλύσεων για τις ναυτικές δυνάμεις και την ασφάλεια της θάλασσας, καθώς και για τα δεδομένα σχετικά με τις δυνατότητες θαλάσσιας ισχύος. Εργάστηκε στο BBC για περισσότερες από τρεις δεκαετίες καλύπτοντας το ρεπορτάζ του Πενταγώνου.

 Στο κείμενο περιγράφεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης μη επανδρωμένων αεροασκαφών από πλοία, μία εξέλιξη που δημιουργεί νέους ορίζοντες στην αξιοποίηση των συγκεκριμένων συστημάτων. Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

Το περασμένο έτος παρατηρήθηκε μια σειρά από εξελίξεις που σηματοδοτούν έναν επικείμενο μετασχηματισμό στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) από πλοία θαλάσσης. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την πιθανή εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας πλοίων, των "UAV carrier" και άλλες προσπάθειες που θα επεκτείνουν την κατανομή της από θαλάσσης αεροπορικής δύναμης γύρω από μεγάλους στόλους και μεταξύ περισσότερων ναυτικών με τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

Η Τουρκία, τον Απρίλιο του 2023, εγκαινίασε το "πρώτο αεροπλανοφόρο UAV στον κόσμο", όπως το αποκάλεσε, το TCG Anadolu. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε δοκιμές τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο για να φέρει UAV που εκτελούσαν μια σειρά αποστολών στα αεροπλανοφόρα του. Και το πορτογαλικό ναυτικό, τον Νοέμβριο, ανέθεσε σύμβαση στην ολλανδική ναυπηγική εταιρεία Damen για ένα πλοίο έρευνας και θαλάσσιας υποστήριξης στον ωκεανό που θα μπορούσε να είναι ο πρόδρομος μιας νέας κατηγορίας πολεμικών πλοίων με ικανότητα αέρος αφιερωμένων σε επιχειρήσεις UAV.

Θαλάσσια αλλαγή

Τα ναυτικά έχουν φέρει εσπευσμένα τα UAV σε χρήση με σχετικά περιορισμένους τρόπους, κυρίως για σκοπούς πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί το MQ-4C Triton, UAV μεγάλης αντοχής σε μεγάλο υψόμετρο, αλλά από ξηρά. Τα UAV που επιχειρούν από πλοία τείνουν να καθίστανται πιο τακτικά. Το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Ανσαραλάχ (Χούθι) στην Υεμένη έχει δείξει τη χρησιμότητα των UAV στον θαλάσσιο τομέα με διαφορετικό τρόπο, μπαίνοντας στα πρωτοσέλιδα με τη χρήση UAV μονόδρομης επίθεσης (και διαφόρων τύπων αντιπλοϊκών πυραύλων) κατά της ναυτιλίας στην και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι πιο προηγμένες χρήσεις των UAV που αναπτύσσονται από πλοία ήταν πιο αργές στην ανάπτυξη, αλλά αυτό αλλάζει. Από το 2026, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να χρησιμοποιεί UAV τύπου Boeing MQ-25 Stingray από τον στόλο των αεροπλανοφόρων του για ανεφοδιασμό εν πτήσει. Αυτή είναι μόνο η αρχή των σχεδίων του να ενσωματώσει UAV και αυτόνομα συστήματα αέρα στα αεροπλανοφόρα του για να αποκαταστήσει την εμβέλεια, τη φονικότητα και τον όγκο των ιπτάμενων μέσων του και να βοηθήσει στην ενίσχυση της επιβίωσης των ίδιων των αεροπλανοφόρων.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διερευνά επίσης την ιδέα ενός "Lightning Carrier" - αναπτύσσοντας αυξημένους αριθμούς Lockheed Martin F-35B Lightning II πολεμικών αεροσκαφών σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης από τα αμφίβια πλοία μεγάλου καταστρώματος. Φαίνεται αναπόφευκτο ότι αυτό θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τη χρήση UAV για την παροχή υποστηρικτικών δυνατοτήτων για αυτές τις πλατφόρμες για περαιτέρω ενίσχυση της χρησιμότητάς τους.

Οι πρωτοποριακές προσπάθειες της Τουρκίας γύρω από ένα αεροπλανοφόρο UAV καταδεικνύουν πόσο εκτεταμένες είναι οι αλλαγές στον θαλάσσιο τομέα, ακόμα κι αν ο Ερντογάν αναγκάστηκε να υιοθετήσει κάτι τέτοιο, αφ' ότου η Ουάσιγκτον μπλόκαρε τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 ως απάντηση στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Αυτό άφησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αναζητούν έναν νέο ρόλο για το Anadolu, το οποίο παρελαύνει τώρα ως πλατφόρμα για μια θαλάσσια έκδοση του UAV της εταιρείας Bakyar, Bayraktar TB2 και του UAV χαμηλής ορατότητας μάχης Kizilelma που είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.

Η Ισπανία και η Αυστραλία, με σχεδόν πανομοιότυπα πλοία με το Anadolu, θα παρακολουθήσουν αναμφίβολα στενά την πρόοδο της Τουρκίας. Η Βραζιλία, η Αίγυπτος και η Νότια Κορέα διαχειρίζονται επίσης αμφίβια πλοία μεγάλου καταστρώματος και σίγουρα άλλες πλευρές ενδιαφέρονται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τα UAV για να ενισχύσει την αεροπορική πτέρυγα που θα επιβιβάζεται στα αεροπλανοφόρα του, εν μέρει επειδή το Βασιλικό Ναυτικό θα στερείται επαρκούς αριθμού F-35B για το άμεσο μέλλον. Καθώς το ναυτικό διερευνά τις επιλογές του, χρησιμοποίησε ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα του, το HMS Prince of Wales, ως δοκιμή. Σε ξεχωριστές δοκιμές το 2023, το πλοίο επιβίβασε πρώτα το πειραματικό UAV αυτόνομου συστήματος W για να εξερευνήσει τον πιθανό ανεφοδιασμό στη θάλασσα και στη συνέχεια το UAV της General Atomics, Mojave, μια έκδοση του MQ-1C Gray Eagle.

Το Βασιλικό Ναυτικό, υπό το πρότζεκτ Δύναμη Αεροπορίας Θαλάσσης Μέλλοντος, εξετάζει μια οικογένεια UAV και παρόμοιων συστημάτων για να αναλάβει ρόλους από κρούσης και ISR έως μεταφορά φορτίου για την υποστήριξη των αεροπλανοφόρων του και του υπόλοιπου στόλου του. Η ιδέα θα είναι πιθανότατα ελκυστική για άλλους χειριστές F-35B, δηλαδή την Ιαπωνία και την Ιταλία, και ευρύτερα.

Ωστόσο, η εξισορρόπηση των φιλοδοξιών ικανότητας έναντι του κόστους και η επιθυμία για προσιτούς και αποτελεσματικούς αριθμούς συστημάτων θα είναι κρίσιμες σκέψεις. Ειδικά για τα αεροπλανοφόρα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά ενδεχομένως και για άλλα ναυτικά με τις πλατφόρμες τους, αυτό περιλαμβάνει εάν θα ενσωματωθεί επιπλέον εξοπλισμός για την υποδοχή UAV υψηλότερης απόδοσης. Αυτό θα προσθέσει έξοδα και πολυπλοκότητα στα πλοία, ακόμη και αν δεν είναι στην κλίμακα του εξοπλισμού που απαιτείται για την εκτόξευση αεροσκαφών σε παραδοσιακά αεροπλανοφόρα.

Πολλαπλασιασμός φορέων UAV

Άλλοι χειριστές αεροπλανοφόρων, όπως Γαλλία, Ινδία και Ρωσία, είναι προφανείς υποψήφιοι για τις εξελίξεις στα πλοία UAV. Η Κίνα ήδη διερευνά ιδέες για φορείς UAV ή μητρικά πλοία.

Η κλίμακα της πιθανής επανάστασης αποδεικνύεται καλύτερα, ωστόσο, από εξελίξεις πέρα από την καθιερωμένη συναδέλφωση θαλάσσιας και αεροπορικής δύναμης. Το Ιράν, με μια ιστορία εισαγωγής αντιλήψεων ασύμμετρου πολέμου, έχει μετατρέψει πολλά πρώην εμπορικά πλοία σε φορείς UAV με διαφορετικούς τρόπους και με ολοένα και πιο φιλόδοξες τροποποιήσεις. Το προγραμματισμένο σκάφος πολλαπλών χρήσεων του Πορτογαλικού Ναυτικού, με μήκος μόλις 107 μέτρα με σχεδιασμό που κυριαρχείται από ένα μεγάλο κατάστρωμα πτήσης και άλλες εγκαταστάσεις για επιχειρήσεις UAV και ελικοπτέρων, θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα μιας νέας φυλής τέτοιων ειδικών πλατφορμών για UAV.

Μεμονωμένα, η χρησιμότητα αυτών των πλατφορμών μπορεί να είναι περιορισμένη σε κατάσταση μάχης. Αλλά για τα ναυτικά που δεν έχουν αεροπλανοφόρα, θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα για την ανάπτυξη πτέρυγας αέρος. Για τα ναυτικά που έχουν ήδη αερομεταφορείς, θα μπορούσαν να παρέχουν ένα χρήσιμο συμπλήρωμα παρέχοντας, για παράδειγμα, μια task force με πρόσθετο ISR ή υποστηρίζοντας αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου. Ενώ τα θαλάσσια UAV μπορεί να είναι το κλειδί για το μέλλον πολλών ναυτικών, σε κάποιο βαθμό, αντιπροσωπεύουν επίσης μια αναβίωση των αντιλήψεων που ήταν δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως το αεροπλανοφόρο συνοδείας, το οποίο στη συνέχεια υποστήριξε τους κύριους μεταφορείς του στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ ή εμπορικά αεροπλανοφόρα, γνωστά ως πλοία MAC, που μετατράπηκαν από εμπορικά πλοία σε μικρά, υποτυπώδη αεροπλανοφόρα για καθήκοντα συνοδείας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags