Facebook Pixel Η "χυλόπιτα" Μπάιντεν στον Ερντογάν τρέλανε τους Τούρκους
Life
| 2024-04-27 00:29:00

Η "χυλόπιτα" του Μπάιντεν στον Ερντογάν τρέλανε τους Τούρκους!

του Γεωπόλδου
Η "χυλόπιτα" του Μπάιντεν στον Ερντογάν τρέλανε τους Τούρκους!

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον

Εκνευρισμός επικρατεί στην Τουρκία μετά τη δήλωση του εκπρόσωπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση είπε ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει συγκεκριμένη επίσκεψη του Ερντογάν.

Η δήλωση προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Άγκυρα, η οποία όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη, στο ΕΘΝΟΣ, διαρρέει μέσω διπλωματικών πηγών και του Τύπου ότι: «Οι ειδήσεις είναι αναληθείς» ενώ πρόσθεσε πως «η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί». Κάποιοι ωστόσο σημειώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο παζάρι που έχει να κάνει με το Ισραήλ και τη Γάζα, αλλά στο τέλος η επίσκεψη θα γίνει.

Τουλάχιστον αυτό είναι το «θέλω» του Ερντογάν και το διατυμπανίζει μέσα από όποιο κανάλι διαθέτει προκειμένου να στείλει μήνυμα στην Αμερική, αν βέβαια ισχύει ότι το ραντεβού με τον Μπάιντεν είναι πράγματι στον αέρα...

Σύμφωνα με την γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφο Τζανσού Τζαμλίμπελ «η επίσκεψη ανακοινώθηκε στις 29 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου». «Αφήνω στην άκρη το τηλεγράφημα του Reuters με πηγές από την Ουάσιγκτον και την Άγκυρα. Αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν, μέλος της οποίας είναι ο Κίρμπι, όχι μόνο επιβεβαίωσαν την επίσκεψη αλλά παρείχαν επίσης σημαντικές πληροφορίες για το περιεχόμενό της.  Ακόμη και όταν ο Κίρμπι κοίταξε κατευθείαν στα μάτια των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον και είπε ψέματα, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας συνέχισε να μην αντιδρά

Έτσι, άρπαξα το τηλέφωνο άλλη μια φορά. Οι δύο φράσεις που μπόρεσα να λάβω από μια υψηλού επιπέδου διπλωματική πηγή στην Άγκυρα αργά το απόγευμα της Πέμπτης, της 25ης Απριλίου, ήταν οι εξής: ‘Οι ειδήσεις είναι αναληθείς, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί’. Δεν μπόρεσα να βρω καμία πληροφορία για το αν η επίσκεψη θα γίνει στις 9 Μαΐου ή αργότερα, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως».

«Μεγάλο παζάρι σε εξέλιξη»

Ωστόσο η Τζανσού Τζαμλίμπελ σημειώνει: «Η εντύπωσή μου είναι ότι η επίσκεψη δεν ακυρώνεται, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο παζάρι σε εξέλιξη.

Πριν από τη συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών, το περιεχόμενο, οι δηλώσεις και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν, εάν υπάρχουν, προετοιμάζονται εκ των προτέρων από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες. Είναι φυσιολογικό. Η αίσθηση μου είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει την ανησυχία του για το Ισραήλ σε αυτήν την προπαρασκευαστική φάση και να διασφαλίσει ότι θα προστεθούν κάποια μέτρα που θα ‘σώσουν την εικόνα’ του.

Και οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν τους δικούς τους λόγους για την ακύρωση της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν, αλλά ενώ αναμένεται να ανοίξει περισσότερος χώρος για πλήρη διπλωματία στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η ακύρωση αυτής της επίσκεψης -ανεξαρτήτως του λόγου- θα σημαίνει μια άλλη βαθιά γρατσουνιά σε αυτήν την ήδη μόλις ανακτηθείσα σχέση».

Geopoldos's Opinion: Τις προηγούμενες ημέρες είχε προκληθεί μια φημολογία, ότι ο Ερντογάν δεν θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον, εξαιτίας της έγκρισης της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ένα πακέτο 61 δις δολαρίων, μέρος του οποίου θα τεθεί και για τη στήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Οπότε η διαπίστωση της Τουρκάλας δημοσιογράφου, την οποία επισημάναμε με μαύρη γραμματοσειρά έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags