Η Ελλάδα όχι μόνο να μην κρατά καθόλου καλάθι προσδοκιών με την Τουρκία, ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 13 Μαίου, αλλά να είναι προσεκτική στα αιτήματα της γείτονος, τονίζει ο διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Οθωμανολόγος-Τουρκολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Μιλώντας στον Star fm και την εκπομπή “Ήρθε η Ώρα” με την Όλγα Λαθύρη, ο αναλυτής υποστήριξε, ότι η τακτική της Τουρκίας δεν εκπλήσσει, είναι γνωστή στην ιστορία της λέει και σχολιάζει και το, ότι η Η Γαλάζια Πατρίδα, γνωστή ως Μάβι Βατάν, δηλαδή το αναθεωρητικό και αλυτρωτικό δόγμα της τουρκικής γεωπολιτικής, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου καθώς και της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, μπαίνει στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας.

Με αποτέλεσμα τη δημιουργία νεότερης γενιάς με οθωμανικά οράματα. Επίσης ως πρόβα εξόδου από τον Δυτικό κόσμο, χαρακτηρίζει την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο κ. Σταθακόπουλος. Ήταν δρομολογημένη η έξοδος της Τουρκίας, αφού εδώ και χρόνια και κυρίως με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, πατάει σε δυο βάρκες, οπότε η απαγκίστρωσή της από την Δύση είναι πλέον δεδομένη.