25/03/11 - 17:01

«Οι ευρωαποφάσεις μας δικαιώνουν»

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού αποτελούν δικαίωση και επιβεβαίωση των ελληνικών προσπαθειών, τόνισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Οι ευρωαποφάσεις μας δικαιώνουν»
44.341views 0shares

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «σήμερα δικαιώθηκε και ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια μηνών», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η προσπάθεια εξαρτάται από εμάς και μόνο από εμάς.

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η ΕΕ θα στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης με κάθε τρόπο» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα, ιδιαίτερα για τις αγορές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Πορτογαλία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης, αλλά σε κάθε περίπτωση «η Ευρώπη είναι εδώ».

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ακόμα και να συγκρουστεί (πχ στην περίπτωση της ΔΕΗ) για την εφαρμογή του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πρόγραμμα βάζει ένα πλαίσιο, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου προγράμματος εξυγίανσης του Δημοσίου.

Το πρόγραμμα θα εξειδικευθεί, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι αποφάσεις της Συνόδου «μεταφράζονται» σε νέα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Σχετικά με την Λιβύη, η Σύνοδος τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός στην αφρικανική χώρας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που καλείται να παίξει και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση συμμετοχής του ΝΑΤΟ αλλάζει το ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα κινείται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ ουσιαστικά δίνει τις «υποδομές», ώστε να τεθεί σε ισχύ η πολιτική απόφαση του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα και των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι Αθήνα και Ρώμη έθεσαν το θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τον πρωθυπουργό, η ΕΕ ανταποκρίθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για το θέμα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και να ενισχύσει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως στην περίπτωση της Frontex).

Για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε γειτονικές -με την ΕΕ- χώρες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι έθεσε και το θέμα των πυρηνικών σχεδίων της Τουρκίας.

Πηγή: tovima.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ