Facebook Pixel "Έγκλημα που δεν ελέγχουν τα σχολεία"
Life
| 2011-04-04 15:58:00

"Έγκλημα που δεν ελέγχουν τα σχολεία"

"Έγκλημα που δεν ελέγχουν τα σχολεία"

«Στον επόμενο μεγάλο σεισμό που θα έχουμε ανθρώπινα θύματα, ο ίδιος θα καλέσω τον Εισαγγελέα να τους κλείσει μέσα», δήλωσε ο διακεκριμένος σεισμολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Άκης Τσελέντης. 

Ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία με τα γνωστά σε όλους μας επακόλουθα, σε συνδυασμό με την σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζεται στις μέρες μας στον Ελλαδικό χώρο, αποτέλεσαν την αφετηρία για να επικοινωνήσουμε με τον Διακεκριμένο σεισμολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Άκη Τσελέντη, προκειμένου να ακούσουμε και να σας παρουσιάσουμε την άποψη ενός ειδικού.

Από τα λεγόμενα του δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν είναι τόσο οι σεισμοί, σαν φυσικό φαινόμενο, που πρέπει να μας φοβίζουν όσο η απάθεια και η αδράνεια των αρμοδίων σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την ενημέρωση.

Ο κ. Τσελέντης μας είπε πως με ανακούφιση παρατήρησε τον σεισμό των 6 ρίχτερ στην Κάσο, γιατί αποτελεί ένα σημάδι πως εκτονώνεται το σεισμικό δυναμικό που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή. Κατά την άποψη του τα 9 ρίχτερ της Ιαπωνίας είναι πιθανό να επηρεάσουν σε παγκόσμια κλίμακα, «είναι μικρή η πιθανότητα, δεν αποκλείεται όμως τίποτα, ούτε μπορούμε να πούμε πως ο σεισμός της Κάσου έγινε λόγο της Ιαπωνίας, μπορεί το ρήγμα να ήταν πάρα πολύ «ώριμο». Πρόκειται για ένα θέμα που δεν μπορούν οι σεισμολόγοι να το ξεκαθαρίσουν πάντως έχει αποδειχτεί πως μετά από κάθε μεγάλο σεισμό πάνω από 8,5 ρίχτερ, αυξάνεται η μέση σεισμικότητα του πλανήτη».

Σχετικά με τον σεισμό στα Κύθηρα, μας τόνισε πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάθε δράση κατά μήκους του Ελληνικού τόξου, η οποία όπως είναι φυσικό δεν αφήνει αδιάφορους τους σεισμολόγους. Εν συνεχεία μας είπε πως και ο ίδιος παρακολουθεί το φαινόμενο και «εύχεται η όποια σεισμική δράση να γίνει στη θάλασσα και μακριά από αστικά κέντρα».

«Κάποιοι κύριοι είναι εγκληματίες»

Πραγματικά χειμαρρώδης ήταν όταν τον ρωτήσαμε για το τι γίνεται με τα δημόσια κτίρια. «Θα γελάσω ή μάλλον θα καγχάσω, κάποιοι κύριοι είναι εγκληματίες τους καταγγέλλω δημόσια». Ήταν τα λόγια του όταν τον ρωτήσαμε για την κατάσταση και τους ελέγχους δημοσίων κτιρίων. Ο καθηγητής μας είπε ότι έδειξε πρόσφατα σε ΜΜΕ , εικόνες από σχολεία που οι κολώνες είναι σάπιες και τα σίδερα είναι έξω από τις κολώνες, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς ούτε τον κάλεσε κανείς για να ρωτήσουν από πού είναι αυτά τα στοιχεία.

«Στον επόμενο μεγάλο σεισμό που θα έχουμε ανθρώπινα θύματα, ο ίδιος θα καλέσω τον Εισαγγελέα να τους κλείσει μέσα. Δεκάδες σχολεία στον Ελλαδικό χώρο είναι παγίδες θανάτου. Σχολεία που πάνε παιδιά της φτωχολογιάς , του λαού όπως λέμε, τα οποία κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή», τονίζει . Σύμφωνα με τα όσα μας είπε δεν είναι τυχαίο που σε κάθε σεισμό μεσαίου μεγέθους τα πρώτα κτίρια που παθαίνουν ζημιές είναι τα σχολεία, ενώ επισήμανε, πως από αυτήν την άποψη είμαστε τυχεροί διότι οι ώρες που γινόντουσαν οι σεισμοί δεν ήταν ώρες μαθημάτων.

Για τους ελέγχους στα Δημόσια κτίρια

«Δεν αρκεί ο απλός οπτικός έλεγχος, χρειάζεται πιο βαθύς με λήψη δειγμάτων». Ενδιαφέρον αλλά και ανησυχητικό παράλληλα στοιχείο είναι αυτό το οποίο αναφέρει ο Άκης Τσελέντης, πως από το σεισμό του 1999 και μετά, από τα 80.000 δημόσια κτίρια έχουν ελεγχθεί μόνο 7.000 και αυτά με οπτικό έλεγχο, ας φανταστούμε πόσα από αυτά ήταν σχολεία.

Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να υπενθυμίσουμε στους αρμοδίους πως πρέπει να αφήσουν τα «παχιά» λόγια και να κάνουν την δουλειά τους προκειμένου να μην έχουμε τραγικά αποτελέσματα στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: newstoday.gr


 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags