Facebook Pixel Κριμαία: Το 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
Life
| 2014-03-16 21:45:00

Κριμαία: Το 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Κριμαία: Το 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

To 93% των πολιτών της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Οι κάλπες στην Κριμαία έκλεισαν στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα, και ώρα Ελλάδος).

Πάνω από 44% των κατοίκων στη Χερσόνησο (πάνω από 670.000 άνθρωποι) είχαν λάβει μέρος στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με την επιτροπή της Κριμαϊκής βουλής για το δημοψήφισμα Μικαίλ Μαλίσεφ, ενώ στην Σεβαστούπολη επικρατεί πανηγυρικό κλίμα.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι η αυτόνομη Δημοκρατία θα ενωθεί το συντομότερο δυνατό με τη Ρωσία.

Στις 10.20 το βράδυ πρόκειται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

"Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθούν στην πλατεία Ναχίμοφ στις 10.20 με 10.30 μ.μ. τοπική ώρα", δήλωσε ο προσωρινός δήμαρχος της Κριμαίας Ντμίτρι Μπέλικ στους δημοσιογράφους.

"Το δημοψήφισμά μας είναι τόσο διαφανές όσο κάλπες μας", δήλωσε χαρακτηριστικάο Μπέλικ προσθέτοντας ότι τη Δευτέρα 17 του Μαρτίου , θα είναι αργία στη Σεβαστούπολη. "Οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να γιορτάσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος" είπε, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα.

Tο δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει με το διεθνές δίκαιο και η Ρωσία θα το σεβαστεί διεμήνυσε στο μεταξύ ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνική επικοινωνίας που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο", αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα, ενώ κυρώσεις θα επιβάλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Έκκληση στους οπαδούς του να πάρουν τα όπλα εναντίον της Ρωσίας απηύθυνε την Κυριακή ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Δεξιός Τομέας, Ντμίτρι Γιάρος, απειλώντας να καταστρέψει ρωσικούς αγωγούς στην ουκρανική επικράτεια, αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση με τη Μόσχα για την ουκρανική κρίση.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags