Facebook Pixel Ευρωπαϊκή οπισθοχώρηση την παραμονή της ψηφοφορίας
Life
| 2015-07-04 11:55:00

Ευρωπαϊκή οπισθοχώρηση την παραμονή της ψηφοφορίας

Ευρωπαϊκή οπισθοχώρηση την παραμονή της ψηφοφορίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή στάσης της Ευρώπης αναφορικά με το αποτέλεσμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος της Κυριακής.
 

Χαρακτηριστική είναι η αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico, εμφανίστηκε εμφανώς διαλλακτικότερος σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

"Άσχετα με το πως θα ψηφίσουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής, η ΕΕ αναζητά τρόπους για να τους κρατήσει μέσα στο ενιαίο νόμισμα, αν και αυτό μπορεί να απαιτήσει μια εντελώς νέα προσέγγιση που θα επιτρέψει στην Ευρωζώνη να συνυπάρξει με μια χρεοκοπημένη χώρα", δήλωσε σε συνέντευξη του ο Τουσκ.

Με τίτλο της συνέντευξης "κανείς από μας δεν είναι αγγελούδι", ο Ντόναλντ Τουσκ εμφανίζεται πολύ πιο διαλλακτικός από τις περασμένες ημέρες και -σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς- δήλωσε ότι "είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρεται -ελπίζω ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται- για αυτή την επιλογή".

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κράτησε την πόρτα ορθάνοιχτη σε μια άλλη οικονομική διάσωση της Αθήνας, δεν χρησιμοποίησε με ευκολία τη λέξη χρεοκοπία και υποβάθμισε την σημασία του δημοψηφίσματος της Κυριακής, σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που τονίζει ότι θα συνεχιστούν, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο Τούσκ ζήτησε να σταματήσει το "παιχνίδι ευθυνών" ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές και οι δύο πλευρες να χτίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη και να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις. "Σίγουρα αυτή η ιστορία δεν είναι άσπρο και μαύρο. Ισως το μεγαλύτερο λάθος ήταν το παιχνίδι ευθυνών, το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι" είπε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος είπε ότι εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι ΝΑΙ, θα διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ, στην περίπτωση του ΟΧΙ,το περιθώριο διαπραγματεύσεων θα είναι μικρότερο. Ωστόσο "σίγουρα δεν χρειαζόμαστε δραματικά μηνύματα μετά από μια αρνητική ψήφο" είπε ο Τουσκ και τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει να δει "τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης".  

Πηγή: news.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags