Facebook Pixel Τι σκοπεύει να κάνει ο Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής - Τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα
Life
| 2015-07-04 15:18:00

Τι σκοπεύει να κάνει ο Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής - Τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα

Τι σκοπεύει να κάνει ο Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής - Τι θα συμβεί μετά το δημοψήφισμα

Στην τελική φάση για το κρίσιμο δημοψήφισμα εισέρχεται η χώρα, αφού σε λιγότερο από 24ώρες, οι πολίτες θα κληθούν να τοποθετηθούν υπέρ του «ναι» ή του «όχι» για να... ξεκαθαρίσει μια και καλή το μέλλον της χώρας. 
 

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες την προεκλογική του καμπάνια στο Σύνταγμα απευθύνοντας στους πολίτες κάλεσμα να επιστρέψουν τα τελεσίγραφα στους δανειστές, ενώ εμφανίστηκε ενωτικός και αναφέρθηκε στην «επόμενη μέρα».Όπως είπε, «όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, να πούμε όχι στο διχασμό, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας».

Η παραίνεση του Αλέξη Τσίπρα πάντως, να μη χωριστεί ο τόπος στα δυο, δείχνει τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες ώρες, για το τι μέλλει γενέσθαι για την ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα.

Η στρατηγική Τσίπρα το βράδυ της κάλπης και οι επικοινωνίες

Από αύριο βράδυ κιόλας, δε χωρά αμφιβολία ότι θα διαμορφωθεί μια άλλη κατάσταση για τη χώρα σε σχέση και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις και πολιτικά γεγονότα.

Ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα των προθέσεων του για τις επόμενες κινήσεις του, τόσο προς την Ευρώπη αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας - όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα- από το ίδιο βράδυ κιόλας, οπότε και θα έχει στα χέρια του σαφή εικόνα των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr σχεδιάζεται να έχει επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ, όπως και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, αν και το πιο σημαντικό είναι ότι ετοιμάζει τηλεφώνημα στο Μάριο Ντράγκι- ανεξαρτήτως αποτελέσματος-ώστε να διασφαλιστεί η ομαλότητα στις τράπεζες.

Κατά τα λοιπά, στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα σενάρια της επόμενης μέρας:

Η ΚΑΛΠΗ ΤΟΥ «ΝΑΙ»: στο ενδεχόμενο υπερίσχυσης του «ναι» η θέση του πρωθυπουργού σαφώς δεν θα είναι εύκολη, δίχως αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγηθεί σε παραίτηση (εκτός αν η διαφορά είναι μεγάλη). Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, επιμένουν ότι πρώτιστο μέλημα του πρωθυπουργού θα είναι να μεταβεί στις Βρυξέλλες για συμφωνία εντός 48 ωρών.

• Κατόπιν συνεννόησής του με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα, ο κ. Τσίπρας θα αποφασίσει είτε να προκηρυχθούν εκλογές για το Σεπτέμβριο-με τον πρωθυπουργό να παραμένει στη θέση του-, είτε η χώρα να προχωρήσει στη συγκρότηση μίας μεταβατικής κυβέρνησης έως ότου η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές. Μέχρι τότε θα έχει προηγηθεί μια «συμφωνία-γέφυρα» και η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να «κλείσει» την οριστική συμφωνία.
Η τρίτη επιλογή, είναι να πάει κατευθείαν σε εκλογές για να μη φθαρεί πολιτικά με τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα και την άρνησή του ότι δεν υπέγραψε.

Η ΚΑΛΠΗ ΤΟΥ «ΟΧΙ»: σ' αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα αξιοποιήσει το «όχι» ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, αν και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά μέχρι κεραίας και η στάση των Ευρωπαίων απρόβλεπτη.
• Η πιθανή συμφωνία πάντως θα είναι εξίσου επώδυνη, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός σε παραχωρήσεις.
• Με δεδομένο τέλος, ότι θα κληθεί σε δεύτερη φάση να νομιμοποιήσει την όποια συμφωνία από τη Βουλή δεν είναι διόλου βέβαιο ότι αυτό θα γίνει «αναίμακτα» πράγμα που σημαίνει ότι οι εσωτερικές αναταράξεις θα οδηγήσουν και πάλι σε εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags