01/06/11 - 00:01

Στη Βουλή οι... "Μαλαισιανοί", στην τράπεζα τα ονόματα

Tα… πονταρίσματα στη Μαλαισία δεν είναι άγνωστα στην Βουλή καθώς από τις 11 Μάη υπήρξε επίκαιρη ερώτηση, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στην διάθεση της 100 ονόματα αθλητικών παραγόντων!

Στη Βουλή οι... "Μαλαισιανοί", στην τράπεζα τα ονόματα
36.121views 0shares

Μπορεί για τον περισσότερο κόσμο να… έσκασε σαν βόμβα το τελευταίο 24ωρο το γεγονός ότι υιός «πράσινου» παράγοντα γέμισε το χρηματοκιβώτιο του ποντάροντας σε ήττα του Παναθηναϊκού στο ματς με την Ξάνθη, όμως το θέμα με τις ύποπτες στοιχηματικές συναλλαγές ελλήνων στην Ασία έχει συζητηθεί στο Κοινοβούλιο τουλάχιστον 20 ημέρες πριν.

Συγκεκριμένα στις 11/5 πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τους κ.κ Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών όπου μεταξύ άλλων ερωτούν ποια είναι η εξέλιξη από την προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι ότι γίνεται γνωστό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στην κατοχή της τραπεζικά εμβάσματα 968 φυσικών προσώπων προς χώρες της Ασίας, εκατό εκ των οποίων είναι γνωστοί αθλητικοί παράγοντες. Γίνεται κατανοητό ότι αν γίνουν γνωστά τα ονόματα αυτό θα προκληθεί… πάταγος σε όλο το αθλητικό οικοδόμημα!

Όσο αφορά την ερώτηση των πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Ερώτηση σχετικά με τις ύποπτες συναλλαγές προς τις στοιχηματικές εταιρίες της Ασίας, κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή ο βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Θεοδωρίδης, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές.
Αναλυτικά:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 11/05/2011
ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Ύποπτες συναλλαγές» φυσικών προσώπων από την Ελλάδα προς εταιρείες στοιχημάτων με έδρα χώρες της Ασίας.
Καταθέτω αυτή την ερώτηση με αφορμή την υποβολή από τον κ. Μπιτσαξή, Γ.Γ Αθλητισμού, μηνυτήριας αναφοράς προς τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο στις 12-05-2010.

Αυτός έκρινε ότι πρέπει να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς και ανέθεσε την υπόθεση στον Εισαγγελέα Εφετών κ, Ισίδωρο Ντογιάκο, με αντικείμενο: «ύποπτες συναλλαγές» φυσικών προσώπων από την Ελλάδα προς εταιρείες στοιχημάτων με έδρα Χώρες της Ασίας και αντιστρόφως, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σχέση με στημένους αγώνες στην Ελλάδα, που αφορούν σε όλο το φάσμα των αγώνων ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων.


Η έναρξη της όλης διαδικασίας προεκλήθη με αφορμή στοιχεία τηλεοπτικής εκπομπής του κ. Κυριάκου Θωμαΐδη που φέρει το όνομα «δίκη» 10-05-2010 στο σταθμό BLUΕ SKY. Ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης καλώντας μάρτυρες ήδη από τον Μάιο του 2010.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στην κατοχή της τραπεζικά εμβάσματα 968 φυσικών προσώπων προς Χώρες της Ασίας, ενώ κάποιοι απ αυτούς είχαν επιστροφές πολλαπλάσιων χρημάτων. Εκατό περίπου από αυτούς είναι αθλητικοί παράγοντες.
Ο αθλητικός νόμος 2725/99 άρθρο 132 επιχειρεί να αντιμετωπίσει μαζί με το πανάρχαιο αθλητικό κίνητρο δωροδοκίας και το οικονομικό κίνητρο (τη στοιχηματική απάτη) το οποίο και αποτελεί νέο κίνητρο δωροδοκίας.

Υπήρξε σχέδιο νόμου στις αρχές του 2010 το οποίο μπήκε σε διαβούλευση στις 01-02-2010 και στο άρθρο 2 παράγραφος 6 εμπεριείχε ως προσθήκη στο άρθρο 132 του Ν. 2725/1999 τα εξής «εάν το αποτέλεσμα αγώνα που αλλοιώνεται κατόπιν προσυνεννοήσεως, είτε με αξιόποινες πράξεις της παραγράφου 1 έως 3 είτε με άλλο τρόπο, περιλαμβάνεται εν γνώσει του υπαιτίου σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή εξωτερικού, ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Στην παράγραφο 7 του ιδίου σχεδίου νόμου προβλέπει ότι αν κάποιος από τους υπαιτίους των πράξεων των παραγράφων 1 έως 3 και 6 καταστήσει δυνατή με αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα ή με τον ίδιο τρόπο συμβάλλει ουσιωδώς στην τιμωρία του, απαλλάσσεται από την ποινή για τις πράξεις αυτές.

Η προσθήκη αυτή στο άρθρο 132 του Ν. 2725/99 δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο νέο αθλητικό νόμο διότι απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία και παρατείνει το κενό στην αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων διαφθοράς στον αθλητισμό, των οποίων είμαστε μάρτυρες και με τα οποία ασχολείται διαρκώς η ΟΥΕΦΑ και δύο εισαγγελείς στην Ελλάδα ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος και η κ. Πόπη Παπανδρέου.

Επίσης, ο αθλητικός νόμος 2725/99 προβλέπει υποβολή πόθεν έσχες από τους αθλητικούς παράγοντες στον ΓΓΑ. Η δημοσιογραφική έρευνα (εκπομπή δίκη στο Blue Sky) αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των παραγόντων δεν έχει υποβάλλει σχετική δήλωση την τελευταία δεκαετία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1ον: Ποια εξέλιξη είχε η προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου.
2ον: Ποια τύχη είχε το σχέδιο νόμου, που εμπεριείχε την προσθήκη, το οποίο μπήκε σε διαβούλευση στη 01-02-2010 και καλύπτει την αντιμετώπιση του νομικού κενού του οικονομικού-στοιχηματικού κινήτρου στησίματος των αγώνων.
3ον: Τι προτίθεται να κάνει επί του θέματος της υποβολής πόθεν έσχες, ειδικά τώρα που ερευνώνται από το ΣΔΟΕ λογαριασμοί αθλητικών παραγόντων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Θεοδωρίδης Ηλίας
Καρανίκας Ηλίας
Μαγκούφης Χρήστος
Παραστατίδης Θεόδωρος
Στασινός Παύλος».

Πηγή: gazzetta.gr 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ