Facebook Pixel Sportdog.gr | Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία δύο τρίτων για τις Πρέσπες ζητεί το 51,5% των Σκοπιανών
Life
| 2018-10-15 23:25:00

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία δύο τρίτων για τις Πρέσπες ζητεί το 51,5% των Σκοπιανών

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία δύο τρίτων για τις Πρέσπες ζητεί το 51,5% των Σκοπιανών

Υπόγεια πρόταση «αμνηστίας» σε βουλευτές του VMRO από Ζάεφ

 

Σε πλήρη εξέλιξη, εν μέσω πόλωσης ,βρίσκονται οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία και θα ξεκλειδώσει την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. Όλα αυτά την ώρα που κορυφώνονται οι υπόγειες διεργασίες σε μια προσπάθεια να αποσπάσει ο Ζάεφ την πολυπόθητη πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε να ψηφιστούν οι αλλαγές και να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώτη δημοσκόπηση στη γείτονα μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών ζητεί την έγκριση των αλλαγών από την παρούσα Βουλή, ενώ το κόμμα του Ζάεφ καταγράφει σαφές προβάδισμα.

Τι αναφέρει η δημοσκόπηση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Team για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Vesti24, το 51,5% των ερωτηθέντων στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητεί να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές από την παρούσα Βουλή, ενώ το 34% επιθυμεί να μην προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και να ακυρωθεί η συμφωνία.

Παράλληλα, το 46,1% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί την απάντηση των πολιτών [σ.σ. το «ναι»] και να προχωρήσει τις διαδικασίες, ενώ το 32% θεωρεί πως η μειωμένη συμμετοχή στη διαδικασία σηματοδοτεί και την απόρριψη από τους πολίτες της Συμφωνίας.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το 29,1% θα ψήφιζε τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ, ενώ το 18,1% θα ψήφισε το VMRO.

Υπερψηφίζει τις αλλαγές «αντάρτης» του Ζάεφ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σκοπιανή Βουλήπαρατηρήθηκε και η πρώτη μετατόπιση αναποφάσιστου βουλευτή προς την υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών. Πρόκειται για τον Φεντίρ Μούιτς, προερχόμενου από το κόμμα του Ζάεφ, ο οποίος τασσόταν κατά της συμφωνίας και σήμερα διαμήνυσε πως θα υπερψηφίσει τη συνταγματική πρόταση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Μούιτς υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει αναμφισβήτητα εντολή να ηγηθεί της διαδικασίας αλλαγής του ονόματος», σημειώνοντας ότι η συμφωνία ήταν κακή, ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη. «Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης» πρόσθεσε ο ίδιος ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντίθετος στην αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Κορυφώνονται οι πιέσεις

Σε κάθε περίπτωση, με την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση να απέχει λίγες μόνο ώρες [θα γίνει αύριο, Τρίτη], οι πιέσεις, οι «νουθεσίες» και οι απόπειρες συναλλαγών, από την πλευρά της κυβέρνησης Ζάεφ κορυφώνονται.

Αρκετοί παρατηρητές των εξελίξεων στα Βαλκάνια δίνουν προς αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία σε μια αποστροφή της ομιλίας του Ζάεφ προς τους βουλευτές, νωρίτερα τη Δευτέρα. «Είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας», σχολίασε ο Ζάεφ, προσθέτοντας ότι οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν τους πολιτικούς, εάν δεν το κάνουν πρώτα μεταξύ τους. Ήταν μια ευθεία αναφορά στα αιματηρά επεισόδια της 27ης Απριλίου του 2017, όταν και διαδηλωτές προσκείμενοι στο VMRO, εισέβαλαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ επιχειρώντας να διακόψουν την διαδικασία εκλογής προέδρου.

Πολλοί είναι αυτοί που ερμηνεύουν τη δήλωση Ζάεφ ως πρόταση απόδοσης αμνηστίας στους βουλευτές που συμμετείχαν στα επεισόδια, δηλαδή μια απόπειρα «συνδιαλλαγής», με την αντιπολίτευση.

Επίσης αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθέτηση η του εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντιμόφσκι που έκανε λόγο για εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη σύναψη ειδικών στρατηγικών συμφωνιών με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags