Facebook Pixel Sportdog.gr | Γκάζια Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν θα...»
Life
| 2018-11-12 14:59:00

Γκάζια Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν θα...»

Γκάζια Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν θα...»

«Αφήνει ανοιχτά ζητήματα αλυτρωτισμού».

 

Επιζήμια για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης «γι' αυτό και δεν θα ψηφιστεί από τον ίδιο και τους βουλευτές του Κόμματος που ηγείται, όποτε και αν φτάσει στη βουλή των Ελλήνων».

«Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στην εφημερίδα Politika της Σερβίας, εν όψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Όπως επεσήμανε «ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” με τη “Μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής».

«Πολλά κενά στην υπόθεση Κατσίφα - Να δώσουν εξηγήσεις οι αλβανικές αρχές»

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν στο μέλλον κινήσεις και δηλώσεις που θέτουν σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Ο πυροβολισμός και η δολοφονία μέλους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία άφησαν πολλά κενά και αδιευκρίνιστες συνθήκες για τις οποίες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις οι αλβανικές αρχές.  Κάποιες δηλώσεις που έρχονται από την πλευρά τους δεν βοηθούν την κατάσταση και  είναι ανάγκη όλοι να είμαστε πολλοί προσεχτικοί. Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να διατηρηθούν και να μην επιδεινωθούν με τέτοιες δηλώσεις και πράξεις» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι χαρακτηρίζεται από πολλούς δύσκολος γείτονας και απρόβλεπτος σύμμαχος. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες.

Κάλεσε επίσης την Άγκυρα να αποσαφηνίσει εάν επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος και γείτονας που συμβάλει στη σταθερότητα ή δημιουργεί αβεβαιότητες στην περιοχή μας. «Η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Πάγια θέση της χώρας μου είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», υπογράμμισε.

Σχετικά με την Ρωσία σημείωσε ότι ο σαφής δυτικός προσανατολισμός που έχει η Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο για  να καλλιεργηθούν οι παραδοσιακές σχέσεις με την Ρωσία. Επισήμανε δε, ότι  θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να χαλάσουν ότι σημαντικό οικοδομήθηκε για αιώνες στις σχέσεις των δύο λαών.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Σερβία είναι «αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση της “κούρσας” προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επιθυμία «η διμερής συνεργασία να είναι ακόμα πιο στενή και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ουσία».  

Μίλησε και για τη μεταμνημονιακή κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρακτικά ακόμα εκτός αγορών γιατί τα επιτόκια δανεισμού της είναι σε απαγορευτικά επίπεδα και πολύ ψηλότερα από αυτά των υπολοίπων χωρών - όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος- που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Παράλληλα, η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη από αυτή της υπόλοιπης ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία από τις αγορές. Η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικονομία μας αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και όταν η χώρα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Και αυτό σκοπεύουμε να πετύχουμε, βάζοντας αμέσως σε εφαρμογή το δικό μας σχέδιο για την οικονομία. Μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Ιδιωτικοποιήσεις και νοικοκύρεμα του κράτους. Έτσι θα κερδίσει ξανά η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags