Facebook Pixel Sportdog.gr | Πάμε σε εκλογές - Απίστευτες παροχές μοιράζει ο Τσίπρας - Όλο το χαρτί...
Life
| 2018-11-15 18:10:00

Πάμε σε εκλογές - Απίστευτες παροχές μοιράζει ο Τσίπρας - Όλο το χαρτί...

Πάμε σε εκλογές - Απίστευτες παροχές μοιράζει ο Τσίπρας - Όλο το χαρτί...

Εσείς θα πάρετε;

Το «πράσινο» που έδωσε το EuroWorking Group για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις [που θα οριστικοποιηθεί στο προσεχές Eurogroup] φαίνεται πως ήταν η αρχή για την κυβέρνηση: Και αυτό γιατί στα σκαριά υπάρχει ένα πακέτο περαιτέρω παροχών με έντονη προεκλογική χροιά.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία από τη Βουλή προανήγγειλε μια σειρά μέτρων όπως η νομοθέτηση της απόδοσης 800 εκατ. ευρώ από κρατήσεις σε εκπαιδευτικούς, καθηγητές και σώματα ασφαλείας, η κατάθεση νομοσχεδίου για ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί επακριβώς ο ακριβής δημοσιονομικός χώρος που θα έχει η Ελλάδα για το 2019. Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν πως το δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπεται να έχει η Ελλάδα για να εφαρμόσει τα θετικά μέτρα υπολογίζεται «κοντά» στα 900 εκατ. Πάντως, το πακέτο ελαφρύνσεων βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Θεσμών, κυρίως για τη στόχευση που έχουν οι εν λόγω παροχές. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι επιθυμούν ένα κομμάτι των θετικών μέτρων να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δηλαδή να κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις.

Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τις συντάξεις όσο και για τα θετικά μέτρα αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την τελική της γνώμη για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα παραμένει ανοιχτό και το εάν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων θα έχει προσωρινό ή μόνιμο χαρακτήρα. Παρότι η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως επιδιώκει ακύρωση του μέτρου, οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο κάνουν λόγο για αναβολή της εφαρμογής του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags