Facebook Pixel Τεταμένο το πολιτικό κλίμα στη ΠΓΔΜ
Life
| 2011-01-29 17:28:00

Τεταμένο το πολιτικό κλίμα στη ΠΓΔΜ

Τεταμένο το πολιτικό κλίμα στη ΠΓΔΜ

Αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού στη ΠΓΔΜ έφερε η αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τριών ακόμα μικρότερων κομμάτων από την Βουλή

Οξύνεται το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ μετά την απόφαση, χθες, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων τριών μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων να αποχωρήσουν από τη Βουλή, καθώς και τις εξελίξεις αναφορικά με τα Μ.Μ.Ε. του ομίλου του Βέλια Ράμκοφσκι, τα οποία επικρίνουν σφοδρά την κυβέρνηση και η περαιτέρω λειτουργία τους τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, απηύθυνε σήμερα έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιστρέψουν στη Βουλή, καθώς, όπως ανέφερε, όλα τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να διευθετούνται μέσω του πολιτικού διαλόγου και ότι η αποχή από τις εργασίες της Βουλής δεν αποτελεί ενδεδειγμένο τρόπο για την επίλυσή τους και αντιβαίνει στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Χθες, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και άλλα τρία μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη Βουλή.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι το κόμμα του αναγκάζεται να προβεί στην ενέργεια αυτή, λόγω της «απολυταρχικού και αντιδημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης της χώρας από τον Νίκολα Γκρούεφσκι», ενώ επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο των Μ.Μ.Ε..

Έπειτα από αυτή την απόφαση, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, τα οποία εξακολουθούν να συμμετέχουν στις εργασίες της Βουλής της ΠΓΔΜ είναι -πλέον - μόνο δύο, το σλαβικό κόμμα «Φιλελεύθερο- Δημοκρατικό Κόμμα» του Γιόβαν Μανασίεφσκι και το αλβανικό κόμμα «Νέα Δημοκρατία» του Ίμερ Σελμάνι, με συνολικά 8 βουλευτές. Επισημαίνεται ότι το έτερο αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα –«Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του οποίου ηγείται ο Μέντουχ Θάτσι- απέχει από τις εργασίες της Βουλής της ΠΓΔΜ ήδη από τον Αύγουστο του 2009.

Μαίνεται ο πόλεμος με τα Μ.Μ.Ε.

Όλος ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων συνδέει την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από τη Βουλή με τις εξελίξεις και την τύχη των Μ.Μ.Ε. του ομίλου του Β. Ράμκοφσκι.

Ο όμιλος αυτός έχει στην ιδιοκτησία του τον μεγαλύτερο σε τηλεθέαση τηλεοπτικό σταθμό στη χώρα-τον «Α1»- και τρεις ημερήσιες εφημερίδες, τη «Βρέμε» (Vreme), τη «Σπιτς» (Spic) και την «Κόχα ε Ρε» (Koha e Re).

Την Πέμπτη, οι δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ έδωσαν εντολή για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Μ.Μ.Ε. του ομίλου του Β. Ράμκοφσκι, με αποτέλεσμα να απειλείται η περαιτέρω λειτουργία τους.

Ο σταθμός «Α1», ως ένδειξη διαμαρτυρίας, από το βράδυ της Πέμπτης, μεταδίδει τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές του μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ προχώρησαν στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ομίλου Ράμκοφσκι, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν κατά του ομίλου, μετά από στοιχεία που συγκέντρωσαν για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος από εταιρείες που ελέγχονται από τον αναφερόμενο επιχειρηματία.

Ο Β. Ράμκοφσκι και οι ακόμη 13 συνεργάτες και μέλη της οικογένειας του συνελήφθησαν στις 23 Δεκεμβρίου 2010 και έκτοτε βρίσκονται υπό κράτηση σε φυλακή των Σκοπίων.

Ο ίδιος ο Β. Ράμκοφσκι αρνείται τις κατηγορίες αυτές και αναφέρει ότι η δίωξή του έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα, λόγω της έντονης κριτικής που ασκεί ο «Α1» και οι τρεις ημερήσιες εφημερίδες του ομίλου στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από χθες βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών των Μ.Μ.Ε. των Σκοπίων.

Τα αντιπολιτευόμενα Μ.Μ.Ε. της ΠΓΔΜ προβάλλουν την αναφορά του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου: «Αυτό είναι το Κοινοβούλιο του Γκρούεφσκι, όπως πάντα το επιθυμούσε - χωρίς αντιπολίτευση», ενώ τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε. υπογραμμίζουν ότι η απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να απέχουν από τις εργασίες της Βουλής υπονομεύει τα συμφέροντα και την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και στοχεύει στην κάλυψη του «οικονομικού εγκλήματος» που έχει διαπράξει ο Β. Ράμκοφσκι.

Παράλληλα, ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ, συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο κ. Ρίκερ, μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την ανησυχία του για τον περαιτέρω τρόπο λειτουργίας της Βουλής και για την κατάσταση που έχει προκληθεί στον χώρο των Μ.Μ.Ε.

Πηγή: zougla.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags