Με την ταινία «Εμμανουήλ Παπάς – Η ζωή και το έργο του», που αναφέρεται στον ήρωα και εκ των ιδρυτών της «Φιλικής Εταιρείας», εγκαινιάστηκε η συνεργασία του StarX.gr με την σερραϊκή εταιρεία παραγωγής ταινιών και ιστορικών ντοκιμαντέρ «Φωνή Films». Πρόκειται για μία δουλειά, η οποία βραβεύτηκε με Χρυσό Μετάλλιο από τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ” Μιαουλεια 2021″ της Ύδρας (2021), ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι αφηγήτρια είναι η Σερραία ηθοποιός Θεοφανία Παπαθωμά.

«Ήταν αδικημένος και έπρεπε να πάρει την προβολή που του αξίζει», σημειώνει με συγκίνηση για την ταινία ο Γιάννης Δελής εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας, ο οποίος μίλησε για τη συνεργασία με το StarX.gr και αναφέρθηκε και στην ταινία «Κορδελιό 1922», η οποία θα προβληθεί απόψε. Παράλληλα έδωσε μία μικρή ιδέα για τις παραγωγές που θα συνεχίσουν και αναμένεται να συναρπάσουν το τηλεοπτικό κοινό.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Πώς ξεκίνησε η «Φωνή Films»;

«Η «Φωνή Film» δημιουργήθηκε το 2019 από τους Σερραίους δίδυμους αδελφούς και δημοσιογράφους, Γιάννη και Κώστα Δελή. Ήταν μία συνέχεια της ενημερωτικής ιστοσελίδας fonh.gr, ένας ιστότοπος που καλύπτει ειδήσεις και γεγονότα, σχετικά με τις Σέρρες αλλά και γενικά στη Βόρειο Ελλάδα με σημαντικές εργασίες όπως αυτή με τον όμιλο CNN».

Ποιό θεωρείτε ότι είναι η κορυφαία σας δουλειά;

«Το ντοκιμαντέρ που ετοιμάσαμε για την ενημερωτική πύλη του CNN το 2015. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ για την Αμφίπολη, το οποίο ήταν αποκαλυπτικό για τα ευρήματα που βρέθηκαν. Πολλοί το θεώρησαν ως το ντοκιμαντέρ των Σερραίων, γιατί συνέβαλλαν πολλοί φορείς από τον Νομό μας, δημοσιογράφοι, μουσικοί, δημιουργοί, οι οποίοι βοήθησαν για να φτιάξουν μία μεγάλη δουλειά».

Η ταινία για τον Εμμανουήλ Παπά ήταν κάτι σαν ιερό καθήκον για εσάς, επειδή ο ήρωας είχε καταγωγή από χωριό των Σερρών;

«Το 2020 δημιουργήσαμε την ταινία για τον Σερραίο ήρωα, Εμμανουήλ Παπά, ο οποίος ήταν αδικημένος και έπρεπε να πάρει την προβολή που του αξίζει. Έτσι λοιπόν προσπαθήσαμε να κάνουμε μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για να καταλήξουμε σε σημείο, για να κάνουμε τα γυρίσματα και να έχουμε μία ιστορική αλήθεια για να μην υπάρχουν αστοχίες».

Την Παρασκευή, οι τηλεθεατές του StarX.gr θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε την ταινία «Κορδελιό 1922». Μπορείτε να μας δώσετε μία μικρή γεύση; Τί θα δούμε στις οθόνες;

«Η ταινία για το Κορδελιό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη δείχνει την κοσμοπολίτικη ζωή στο Κορδελιό, ένα προάστιο της Σμύρνης που είχε κοσμοπολίτικη ζωή. Η δεύτερη ενότητα είναι η Μικρασιατική καταστροφή και στην τρίτη ενότητα έχουμε τη ζωή στην Ελλάδα. Κανείς δεν έχει δείξει αυτές τις τρεις παραστάσεις οι οποίες δείχνουν το βάθος της ιστορίας αυτής από την ακμή μέχρι τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής, πως τον υποδέχτηκαν στη  μητέρα πατρίδα, πως του συμπεριφέρθηκαν και τον αδίκησαν, αλλά και πως αφομοιώθηκαν οι άνθρωποι με τους άλλους Έλληνες».

Ποιες άλλες παραγωγές αξίζουν σημασία και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2023;

«Κάναμε κάποιες άλλες ταινίες όπως η Γερακίνα. Επίσης δημιουργήσαμε κινούμενα σχέδια για την Αμφίπολη. Υπήρχε κενό στα κινούμενα σχέδια στην ελληνική αγορά και γύρω από το θέμα της Αμφίπολης. Έτσι έμαθαν μικρά παιδιά πολλά πράγματα για την ιστορία.

Το 2023 μας οδηγεί σε νέες προκλήσεις και νέες δυνατότητες. Όπως είχαμε προαναγγείλει, φέτος ξεκινάμε με ένα γουέστερν αλά ελληνικά με τίτλο «Έγκλημα στο Σαν Δραμίσκο». Πραγματοποιήσαμε την ταινία στο κτήμα Ζιώγα, στο Λευκοχώρι, όπου έχει όλα τα στοιχεία που έχει ένα γουέστερν, σαλούν, καμπαρέ, άλογα και ζώα. Εκεί έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας, που έχει και κάποια κωμικά στοιχεία, για να γίνει λίγο πιο ανάλαφρο και ελκυστικό. Έχουμε σηκώσει ψηλά τον πήχη.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία ελληνική ταινία που να θυμίζει την χρυσή εποχή του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Θέλουμε να αντιγράψουμε τη συνταγή της επιτυχίας. Θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο 1960, με μία ταινία ασπρόμαυρη για να βγάζει το ρετρό συναίσθημα».

Πως βλέπετε τη συνεργασία σας με το StarX.gr;

«Θέλουμε να πάει ψηλά η Φωνή Films και να αναδειχθεί η συνεργασία με το StarX και να δημιουργηθεί μία νέα βιντεοθήκη, στην οποία ο καθένας θα ανατρέχει να βλέπει ταινίες, παραγωγές ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια».