Facebook Pixel Sportdog.gr | Θέλετε να είστε γόνιμοι; - Επτά συμβουλές για υγιή σπερματοζωάρια
| 2018-07-16 23:18:00

Θέλετε να είστε γόνιμοι; - Επτά συμβουλές για υγιή σπερματοζωάρια

Sportdog Team
Θέλετε να είστε γόνιμοι; - Επτά συμβουλές για υγιή σπερματοζωάρια

Η υγεία των σπερματοζωαρίων εξαρτάται αρκετά από τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανδρών, αναφέρει ένας ειδικός από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Η γονιμότητα είναι πολύπλοκη και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Ωστόσο οι άνδρες μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα για να έχουν υγιή σπερματοζωάρια.

Όπως εξηγεί ο Dr. Edmund Sabanegh, MD, επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογίας στην Cleveland Clinic, στο Οχάιο, το σπέρμα αποτελεί «παράθυρο της γενικής υγείας». Και αυτό, διότι οι επιλογές που κάνουν οι άνδρες στον τρόπο ζωής τους, το επηρεάζουν πολύ.

Ο Dr. Sabanegh παρέχει μερικές συμβουλές, που μπορεί να τους βοηθήσουν να έχουν υγιή σπερματοζωάρια.

Σβήστε το τσιγάρο

Είναι ένας ακόμα λόγος για να μην καπνίζετε: το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τον ανδρισμό σας.

Έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον αριθμό και την κινητότητα των σπερματοζωαρίων. Μπορεί επίσης να βλάψει το DNA στον πυρήνα τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογονιμότητας στον άνδρα και τον κίνδυνο αποβολής στη σύντροφό του.

Ευτυχώς, οι βλάβες αυτές είναι αναστρέψιμες, όταν ο άνδρας διακόπτει το κάπνισμα.

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Να αποφεύγετε τα πρόχειρα φαγητά που είναι πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και συντηρητικά.

Να προτιμάτε τα φρέσκα, μη επεξεργασμένα προϊόντα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα, επειδή τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες τους (κυρίως οι βιταμίνες C και Ε) ασκούν θετική επίδραση στη γονιμότητα.

Αυξήστε τη μυϊκή μάζα σας

Για υγιή σπερματοζωάρια, να συνδυάζετε την υγιεινή διατροφή με ασκήσεις που γυμνάζουν τους μυς. Η ικανότητα του σώματος να παράγει σπερματοζωάρια εξαρτάται από τον συνδυασμό ορμονών που διαθέτει. Ο περιττός λιπώδης ιστός μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο τον συνδυασμό αυτό.

Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Λίγο ποτό με τις εξόδους σας, δεν βλάπτει τα σπερματοζωάρια. Οι καταχρήσεις όμως μπορεί να αλλάξουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα υγείας.

Αποφύγετε το χασίς

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να το καπνίζετε. Ένας από αυτούς είναι ότι ελαττώνει τα ορμονικά επίπεδα και μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Ευτυχώς, οι βλάβες αυτές είναι αναστρέψιμες, αν διακοπεί η χρήση του.

Μην παίρνετε συμπληρώματα τεστοστερόνης

Ολοένα περισσότεροι άνδρες χρησιμοποιούν συμπληρώματα τεστοστερόνης, με ή χωρίς ιατρική συνταγή. Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδιά, πρέπει να τα αποφύγετε. Η λήψη συμπληρωμάτων τεστοστερόνης απενεργοποιεί την φυσική παραγωγή της στο σώμα και έτσι απενεργοποιείται η παραγωγή σπερματοζωαρίων. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη ορμόνη δοκιμάζεται ως αντισυλληπτικό για άνδρες.

Μείνετε μακριά από τη σάουνα

Η έκθεση των όρχεων στην υψηλή θερμότητα πηγών όπως η σάουνα και το τζακούζι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας. Επομένως καλύτερα είναι να τις αφήσετε για αργότερα, όταν πια θα έχετε ολοκληρώσει την οικογένειά σας.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags