Facebook Pixel Sportdog.gr | Λάθη που καταστρέφουν τα αποτελέσματα της προπόνησής σου
| 2018-09-16 23:18:00

Λάθη που καταστρέφουν τα αποτελέσματα της προπόνησής σου

Sportdog Team
Λάθη που καταστρέφουν τα αποτελέσματα της προπόνησής σου

Αν γυμνάζεσαι εντατικά για καιρό αλλά ακόμα δεν έχεις δει ικανοποιητικά αποτελέσματα, ίσως κάνεις κάποιο (ή όλα) από τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

Διάβασε όσα πρέπει να ξέρεις για να μην καταστρέψεις τις προσπάθειές σου και να αποκτήσεις ένα υγιές γυμνασμένο σώμα.

Υπερβολικοί/εξωπραγματικοί στόχοι

Αν θέλεις να χάσεις πολλά κιλά, πρέπει να έχεις υπομονή και να μη βιάζεσαι να δεις θεαματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και αν είσαι πολύ αδύνατος και θέλεις να αποκτήσεις γραμμώσεις και 6-pack μέσα σε 2 εβδομάδες. Οι τακτικές που υπόσχονται άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι προσωρινές και σίγουρα όχι πιο υγιεινές από τις κλασσικές μεθόδους, που παίρνουν μεν αρκετό καιρό, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι μόνιμα και σταθερά.

Γι’ αυτό, μην απογοητεύεσαι αν έχει περάσει ένας μήνας γυμναστικής και ακόμη δεν έχεις δει μεγάλη διαφορά. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους και οπλίσου με πολλή υπομονή και όρεξη για μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Υδατάνθρακες πριν/ πρωτεΐνες μετά τη γυμναστική

Οι “λευκοί” υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι κτλ) δεν μπορούν να επεξεργαστούν εύκολα, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται σαν λίπος στο σώμα και όχι να δίνουν ενέργεια στον οργανισμό για να γυμναστεί. Τα προϊόντα ολικής άλεσης και οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες από την άλλη, είναι πιο υγιεινοί και απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους, δίνοντας επαρκή δύναμη στον οργανισμό για να γυμναστεί.

Κοινώς, άσε στην άκρη τα ανθυγιεινά επεξεργασμένα σνακ, τα οποία δε δίνουν ένα συν στη γυμναστική, αλλά μόνο στο δείκτη της ζυγαριάς.

Μειωμένη πρόσληψη σιδήρου

Η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να επιφέρει και έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, κάτι που προκαλεί συχνή κόπωση και αίσθημα αδυναμίας. Ο σίδηρος δε βρίσκεται μόνο στο κρέας, αλλά και στα όσπρια (ιδανικά σε συνδυασμό με πρόσληψη βιταμίνης C- πχ. φακές με πορτοκαλάδα), αλλά και σε σαλάτες.

Το σπανάκι, η ρόκα και το λάχανο είναι πλούσια σε σίδηρο, το ίδιο και το κόκκινο κρέας, όπως η άπαχη χοιρινή μπριζόλα.

Καταπόνηση του οργανισμού

Στη γυμναστική δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές, καταπονώντας το σώμα μας. Όταν νιώθουμε κουρασμένοι ή πονάμε, οφείλουμε να σταματήσουμε. Η καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, ο οποίος θα πάει πίσω τις προσπάθειές μας, γι’ αυτό πρέπει να ακούμε το σώμα μας και να ξέρουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε.

Αν πηγαίνεις στο γυμναστήριο, μη διστάζεις να ζητήσεις τις συμβουλές των γυμναστών και να τους ρωτάς για ό,τι απορία έχεις. Αν ξεκινάς τώρα και τα οικονομικά σου αντέχουν, προσέλαβε έναν personal trainer, ο οποίος θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο ύπνος είναι η φόρτιση των μπαταριών σου. Αν κοιμάσαι λιγότερο από 8 ώρες κάθε βράδυ, είναι λογικό να μην έχεις ενέργεια και αυξημένη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει τόσο τις επιδόσεις σου στις ασκήσεις, αλλά σίγουρα επηρεάζει τις αντοχές σου και αντί να μπορέσεις να περάσεις 2 γεμάτες ώρες στο γυμναστήριο, θα κουραστείς και θα εγκαταλείψεις πολύ νωρίτερα.

Ανθυγιεινή διατροφή

Όπως έχεις ξαναδιαβάσει στο Men Exclusive, το υγιές σώμα αποτελεί συνδυασμό σωστής άσκησης και υγιεινής διατροφής. Αν η διατροφή σου αποτελείται από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τηγανητά φαγητά και junk food, μην περιμένεις να δεις αποτελέσματα.

Σκοπός σου είναι να πέσουν τα ποσοστά λίπους και να αυξηθεί η μυική σου μάζα, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεις τα τηγανητά και να προτιμάς τα ψητά και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Παράλληλα, ακολούθησε ασκήσεις αεροβικής, βάρη και κοιλιακούς.

ΠΗΓΗ: menexclusive.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags