Facebook Pixel Sportdog.gr | Tα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν όσοι αθλούνται
| 2018-11-17 16:23:00

Tα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν όσοι αθλούνται

Sportdog Team
Tα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν όσοι αθλούνται

Οι αθλητές, οι επαγγελματίες περισσότερο και οι ερασιτέχνες λιγότερο, ακολουθούν αυστηρά προγράμματα διατροφής με σκοπό να ενισχύσουν την απόδοσή για να πετύχουν τον στόχο τους.

Μετά από κάθε γεύμα καταλαβαίνουν αν βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στα «θέλω» τους ή αν σαμποτάρουν όλη την προσπάθεια που καταβάλουν.

Συνήθως επιλέγουν τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και την ενίσχυση της ενέργειας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα σίγουρα δεν ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που θα πρέπει να επιλέξει ένας αθλητής. Το ίδιο ισχύει για τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα φασόλια, την μπύρα, την διαιτητική σόδα και το γιαούρτι με διάφορες γεύσεις. Όλα τα παραπάνω φέρεται να κάνουν περισσότερο κακό στο σώμα του αθλητή παρά καλό.

Ο αθλητής αλλά και οποιοδήποτε άτομο ακολουθεί ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, έχει καλύτερη διάθεση, αυξάνει την παραγωγικότητα του, ελέγχει καλύτερα το βάρος του, προλαμβάνει ασθένειες και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του.

Ακολουθεί η λίστα με τα τρόφιμα που δεν θα πρέπει να καταναλώνουν όσοι ασκούνται έντονα:

Φασόλια

Τα φασόλια Eίναι πλούσια σε σίδηρο και φυτικές ίνες, ωστόσο δύσκολα χωνεύονται. Μπορεί κανείς να τα καταναλώσει μετά από το τρέξιμο ή την προπόνηση, είναι απαγορευτικά πριν από μια επίπονη προπόνηση.

Αναψυκτικά διαίτης

Ερευνες έχουν δείξει πως τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνει αντί να μειώσει το βάρος, ενώ προκαλεί προβλήματα στην πέψη αλλά και πονοκεφάλους.

‘Ετοιμοι χυμοί φρούτων

Πολλές φορές οι χυμοί αυτοί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κατά συνέπεια είναι θερμιδούχοι.

Ασπρο ψωμί

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για κάθε αθλητή, ωστόσο το άσπρο ψωμί δεν θα πρέπει να είναι στο καθημερινό του πρόγραμμα. Το ψωμί αυτό έχει χαμηλή θρεπτική αξία, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μπύρα

Είναι ιδιαίτερα διουρητική και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Θα πρέπει ο αθλητής εφόσον θέλει να καταναλώσει μπύρα, να πιει στην συνέχεια αρκετό νερό.

Ποπ- κορν από τον φούρνο μικροκυμάτων

To τεχνητό βούτυρο που περιέχουν είναι απαγορευτικό για το σώμα, όπως και τα τοξικά συντηρητικά. Προτιμείστε ποπ-κορν στο φούρνο έχοντας χρησιμοποιήσει λάδι καρύδας.

Αναψυκτικά με ζάχαρη

Αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό και σπάνια ξεδιψούν πραγματικά όποιον τα καταναλώσει.

Ζυμαρικά

Aυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine». Ξέρουμε ότι γκρεμίζουμε το «όνειρο» όσων τρέχουν. Το ρύζι είναι μια καλή εναλλακτική, όπως και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Pretzels

10 pretzels έχουν περίπου 250 θερμίδες και μπόλικο αλάτι. Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και στερούνται των φυτικών ινών που χρειάζεται ένας αθλητής.

Τηγανιτά

Xρειάζεται ώρα για να χωνευτούν και αυτό μπορεί να εμποδίσει την σωστή προπόνηση ενός αθλητή. Ενδέχεται να φράξουν τις αρτηρίες και τα φλέβες αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακό επισόδειο.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Στερούνται πρωτεϊνών και θρεπτικών στοιχείων, ενώ η ζάχαρη που περιέχουν τα επεξεργασμένα δημητριακά που πολλοί τρώνε για πρωινό, κάνει τον αθλητή μη-παραγωγικό.

Γιαούρτι με γεύσεις

Περιέχει πρωτεΐνες και βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών ωστόσο η ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά τα γιαούρτια είναι περιττή για τον αθλητή.

Καφές

Συχνά ο καφές δημιουργεί καούρες και έντονο άγχος σε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε να τον αντικαταστήσετε με πράσινο τσάι.

Ενεργειακά ποτά

Eχουν αρκετή ζάχαρη και μπορεί αν προκαλέσουν άγχος, πονοκέφαλο, ταχυπαλμίες και αφυδάτωση.

Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες

Δημιουργούν προβλήματα στον μεταβολισμό και οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags