Facebook Pixel Sportdog.gr | «Χτίστε» μυς με 8 τροφές
| 2018-12-12 19:40:00

«Χτίστε» μυς με 8 τροφές

Sportdog Team
«Χτίστε» μυς με 8 τροφές

Αν οι μυς ήταν το αποτέλεσμα κατανάλωσης μπίρας και πίτσας, τότε ο κόσμος θα ήταν γεμάτος σωματώδεις και ρωμαλέους άντρες. Επειδή, όμως, δεν είναι, σας προτείνουμε 8 τροφές που μπορούν να κάνουν τους μυς σας να ξεχωρίζουν.

Η γυμναστική είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητη για ένα μυώδες σώμα – και το dna του καθενός, σίγουρα βοηθάει. Μαζί, όμως, με την άσκηση, εξίσου απαραίτητη είναι και η ανάλογη διατροφή, η οποία θα χαρίσει στους μυς μας τον όγκο που θέλουμε και ταυτόχρονα θα εμπλουτίσει τον οργανισμό μας με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Προσθέστε στο διατροφικό σας πρόγραμμα τις 8 παρακάτω τροφές, οι οποίες σύμφωνα με ειδικούς εγγυώνται αποτελέσματα και δείτε το σώμα σας να… φουσκώνει και τα βλέμματα να στρέφονται πάνω σας – με την καλή έννοια- καθώς θα ευεργετείτε και την υγεία σας.

Αβγά: η τέλεια πηγή πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη στα αβγά έχει την υψηλότερη βιολογική αξία σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τροφή, συναντώντας απόλυτα τις ανάγκες του οργανισμού – μάλιστα όταν η πρωτεΐνη προέρχεται από τα αβγά, χρειάζεται σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με την πρωτεΐνη από άλλες τροφές, προκειμένου να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα στους μυς. Ειδικά στους κρόκους των αβγών, εκτός από πρωτεΐνη βρίσκουμε τη βιταμίνη Β12, απαραίτητη για τη διάσπαση λίπους και τις συσπάσεις των μυών, ενώ ταυτόχρονα, τα αβγά περιέχουν ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, Β12, D και Ε, όπως και σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο, στοιχεία ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Αμύγδαλα: το… γιατρικό των μυών

Μια από τις πιο πλούσιες πηγές άλφα-τοκοφερόλης (μορφή βιταμίνης Ε, η οποία απορροφάται καλύτερα από το σώμα μας) είναι τα αμύγδαλα. Όσον αφορά τους μυς, η βιταμίνη Ε σαν αντιοξειδωτική ουσία εμποδίζει τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, ειδικά μετά από έντονη γυμναστική. Κι όσο πιο λίγες είναι οι «επιθέσεις» των ελευθέρων ριζών, τόσο πιο γρήγορα επανέρχονται οι μυς μετά τη γυμναστική κι αρχίζουν να… φουσκώνουν. Απολαύστε 2 χούφτες αμύγδαλα (μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε ότι οι άντρες μπορούν να φάνε μια τέτοια ποσότητα καθημερινά, χωρίς αύξηση του βάρους τους) και εκτός από μυς εξασφαλίστε και την υγεία του εγκεφάλου σας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 67%, λόγω της βιταμίνης Ε.

Σολομός: ο ρυθμιστής της πρωτεΐνης των μυών

Το γευστικό αυτό ψάρι «κολυμπά» μέσα σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη διάσπαση της πρωτεΐνης των μυών μετά τη γυμναστική, βελτιώνοντας την αποκατάστασή τους. Πέρα από τους σφιχτούς μυς, ο σολομός μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά και διαβήτη, λόγω των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, γνωστά και ως καλά λιπαρά.

Γιαούρτι: η «χρυσή» αναλογία

Αν ψάχνετε τον ιδανικό συνδυασμό πρωτεΐνης και υδατανθράκων για την αποκατάστασή σας μετά τη γυμναστική και την ανάπτυξη των μυών σας, το γιαούρτι σας δίνει τη λύση. Προτιμήστε το με φρούτα, αν είναι δυνατόν, καθώς οι έξτρα υδατάνθρακες των φρούτων αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη μείωση της διάσπασης πρωτεΐνης μετά την άσκηση. Συν τοις άλλοις, το γιαούρτι αποτελεί μια από τις λίγες τροφές που περιέχουν συζυγές λινελαϊκό οξύ, ένα είδος λιπαρού οξέος που φαίνεται να συντελεί στη μείωση του συνολικού λίπους του σώματος.

Μοσχάρι: το κρέας που… σμιλεύει τους μυες

Πλούσια πηγή σιδήρου και ψευδάργυρου, το μοσχάρι περιέχει δύο πολύ σημαντικά, θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μυών, συν του ότι είναι η νούμερο 1 τροφή-πηγή κρεατίνης, η οποία φτάνει στο μυ σχηματίζοντας φωσφοκρεατίνη, μια υψηλής ενέργειας ένωση στο ενεργειακό σύστημα που βρίσκεται στο μυ και είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας σε διάφορα αθλήματα. Για να έχετε μέγιστο αποτέλεσμα στους μυς με λίγες θερμίδες, προτιμήστε το φιλέτο, το οποίο είναι το καλύτερο κομμάτι του μοσχαριού, καθώς είναι το πιο άπαχο – και πιο ακριβό. Γενικότερα, το μοσχάρι είναι πλούσια πηγή σεληνίου, η έλλειψη του οποίου αυξάνει μέχρι και 5 φορές την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ελαιόλαδο: ρευστή ενέργεια

Το να αλειφτείτε με λάδι και να ποζάρετε «φουσκώνοντας» του μυς σας είναι σίγουρα ένας τρόπος να αξιοποιήσετε το έλαιο της ελιάς: το να το προσθέσετε στο φαγητό σας, όμως, είναι μια ακόμη καλύτερη λύση. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο φαίνεται πως αποτρέπουν τις ζημιές στους μυς, ρίχνοντας τα επίπεδα μιας «απειλητικής» πρωτεΐνης που ονομάζεται Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων (TNFa) και συνδέεται με την αδυναμία των μυών. Ταυτόχρονα, η αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε στο λάδι καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ως γνωστόν, το πιο αγαπημένο παράγωγο της ελιάς συνδέεται με διάφορα οφέλη στην υγεία, από μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και καρκίνου του παχέος εντέρου, μέχρι μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και οστεοπόρωσης.

Νερό: το… μπάνιο των μυών

Οι μυς, σε όποιο σημείο του σώματος κι αν βρίσκονται, αποτελούνται 80% από νερό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή της τάξεως του 1% στο σύνολο του νερού του σώματός μας, μπορεί να βλάψει την άσκηση και την απόδοσή μας και να επηρεάσει και την αποκατάστασή μας. Σύμφωνα μάλιστα με γερμανική μελέτη, η σύνθεση πρωτεΐνης συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό στα κύτταρα μυών που είναι πιο ενυδατωμένα, άρα η ενυδάτωσή σας παίζει σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα με την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για να χτίσει μυς. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι άντρες που πίνουν περισσότερα από 5 ποτήρια νερό την ημέρα παρουσιάζουν κατά 54% μικρότερη πιθανότητα να υποστούν μοιραία καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Καφές: επιμηκύνει το χρόνο άσκησης

Η καφεΐνη φαίνεται πως μπορεί να μας κρατήσει σε εγρήγορση και στην άσκησή μας, ωθώντας μας να μεγαλώσουμε τη διάρκεια που ασκούμαστε. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Medicine and Science in Sports and Exercise έδειξε ότι όσοι έπιναν 2μισι φλιτζάνια καφέ λίγες ώρες πριν την άσκηση, μπορούσαν να συνεχίσουν κατά 9% περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη φαίνεται να διεγείρει άμεσα τους μυς και να ευνοεί έτσι τις περισσότερες επαναλήψεις, ειδικά σε περιπτώσεις αναερόβιας άσκησης. Ακόμη, οι λάτρεις του καφέ φαίνεται πως παρουσιάζουν κατά 30% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της Νόσου Πάρκινσον, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags