Facebook Pixel Sportdog.gr | Τι λέει το μέγεθος των όρχεών σου για την υγεία και τον ανδρισμό σου
| 2019-03-25 17:30:00

Τι λέει το μέγεθος των όρχεών σου για την υγεία και τον ανδρισμό σου

Sportdog Team
Τι λέει το μέγεθος των όρχεών σου για την υγεία και τον ανδρισμό σου

Πάρε μεζούρα και διάβασε τα συμπεράσματα των επιστημόνων. Θα εκπλαγείς.

Όταν οι άντρες έχουν ανάγκη -ή αγωνία- σε κάτι σημαντικό να μετρηθούν με τους άλλους, αυτό συνήθως αφορά το μέγεθος του πέους τους. Αλλά σχεδόν ποτέ, το μέγεθος των όρχεών τους.

Παρ’ όλο που σ’ αυτά τα δυο πολύτιμα για την υγεία, την πατρότητα και την μυϊκή ανάπτυξη (από εκεί πηγάζει η τεστοστερόνη) «μπαλάκια» έχεις την τάση να «γράφεις» σχεδόν τα πάντα, εντούτοις, το μέγεθός τους καθορίζει πολλά παραπάνω πράγματα από αυτά που νομίζεις.

Το σύνηθες μέγεθος έχει υπολογιστεί από τους επιστήμονες στα 4-5 εκατοστά σε ύψος, 3 εκατοστά σε πλάτος και 2,5 εκατοστά σε πάχος (μιλάμε πάντα για τα «μπαλάκια» και όχι για το όσχεο που τα περιβάλλει). Εσύ, έχεις μικρότερους, κανονικούς ή μεγαλύτερους όρχεις; Παρακάτω θα δεις τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές για την υγεία και τη ζωή σου γενικότερα.

Μεγάλοι όρχεις: περισσότερα προβλήματα καρδιάς

Οι άνδρες με μεγαλύτερους όρχεις μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου Emory στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η οποία διήρκεσε από το 2008 έως το 2015 μετρώντας και εξετάζοντας πάνω από 2.800 άντρες. Μετά από επτά χρόνια μελετών, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με μεγαλύτερους όρχεις είχαν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, κυρίως εξαιτίας υψηλότερης παραγωγής τεστοστερόνης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υψηλή παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά ή τον εγκέφαλο.

Μεσαίοι προς μικροί όρχεις: διαταραχές ύπνου και διατροφής

Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας βρήκε μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του ύπνου ενός ανθρώπου και του μεγέθους των όρχεων. Εξετάστηκαν περίπου 1.000 άνδρες σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους και στη συνέχεια εξέτασαν τα μεγέθη των όρχεων και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι άνδρες που ανέφεραν συχνές αϋπνίες και άλλες διαταραχές ύπνου, είχαν όρχεις 1,6% μικρότερους από το σύνηθες μέσο μέγεθος.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διέκριναν και ποικίλες ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, με κυριότερη την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, αλκοόλ και καπνίσματος (συνήθειες, που οδηγούν σε ακόμη πιο μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης από μεσαίους προς μικρούς όρχεις).

Μικροί όρχεις: καλύτερος μπαμπάς

Κι όμως. Μικροί όρχεις δεν σημαίνουν υποχρεωτικά χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης ούτε ανεπαρκή ποιότητα σπέρματος, αρκεί να «δουλεύει» συχνά το σύστημα αναπαραγωγής -δηλαδή τακτικό σεξ.

Η ίδια έρευνα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Emory μελέτησε την παραγωγή τεστοστερόνης σε 70 μπαμπάδες με πάνω από 2 ή 3 παιδιά και διαπιστώθηκε ότι εκείνων που οι όρχεις ήταν μικρότεροι σε μέγεθος από άλλους, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν μια μεγάλη οικογένεια. Την αιτία δίνει ο επικεφαλής της μελέτης, ανθρωπολόγος Dr. James Rilling: «Ενώ υπάρχουν επίσημες επιστημονικές καταγραφές ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι μειωμένα σε έναν άντρα με μικρό μέγεθος όρχεων, εντούτοις, οι συχνές σεξουαλικές επαφές με σκοπό την απόκτηση μιας μεγάλης οικογένειας, πυροδοτούν την παραγωγή τεστοστερόνης οδηγώντας τον εγκέφαλο σε ηπιότερους ρυθμούς λειτουργίας».

«Σημαντικό παράγοντα της μελέτης αποτέλεσε και η μειωμένη παρουσία περιστατικών κατάθλιψης στους μπαμπάδες με πολλά παιδιά. Χάρη στην αναζήτηση οικογενειακής αρμονίας και ευτυχίας, μειώνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας σε όσους άντρες είναι “γεννημένοι” για μπαμπάδες».

ΠΗΓΗ: gr.askmen.com

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags