Facebook Pixel Sportdog.gr | Δεν υπάρχει - Με «κοκτέιλ» ιών έσωσαν έφηβη από τον θάνατο
| 2019-05-09 23:18:00

Δεν υπάρχει - Με «κοκτέιλ» ιών έσωσαν έφηβη από τον θάνατο

Sportdog Team
Δεν υπάρχει - Με «κοκτέιλ» ιών έσωσαν έφηβη από τον θάνατο

Η πολύ σημαντική είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «αξιοσημείωτη» ανάκαμψη.

Μια έφηβη στη Βρετανία, που της έδιναν 1% πιθανότητα να ζήσει, εξαιτίας μια επικίνδυνης λοίμωξης, θεραπεύθηκε χάρη σε ένα πειραματικό «κοκτέιλ» ιών.

Η πολύ σημαντική είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «αξιοσημείωτη» ανάκαμψη.

Η 17χρονη Isabelle Carnell-Holdaway, που πάσχει από κυστική ίνωση, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Νοσοκομείο Great Ormond Street. Όμως προσβλήθηκε από ένα υπερμικρόβιο, που σχετίζεται με τη φυματίωση.

Κανένας άλλος ασθενής, που μολύνθηκε με Mycobacterium abscessus στο Νοσοκομείο, μετά από μεταμόσχευση, δεν κατάφερε να ζήσει.

Η νεαρή Isabell, που η μοναδική της περίπτωση θα μείνει στην ιστορία, βρίσκεται εκτός σοβαρού κινδύνου, μετά από τη χορήγηση πειραματικής θεραπείας με τους λεγόμενους φάγους ή βακτηριοφάγους.

Τα «aliens», που έσωσαν την Isabelle

Οι φάγοι είναι φυσικός ιός, που προσβάλλει τα βακτήρια και όχι τα ίδια τα κύτταρα του σώματος.

Μοιάζουν με aliens. Προσγειώνονται στην επιφάνεια των βακτηριδίων και εγχύουν τον δικό τους γενετικό κώδικα, αναγκάζοντάς τους να παραγάγουν περισσότερους φάγους. Με απλά λόγια θα λέγαμε ότι μετατρέπουν τα βακτηρίδια σε «εργοστάσια» φάγων, μέχρις ότου οι ιοί τελικά εκραγούν και βγουν από τα κύτταρα.

Μέχρι τώρα η μέθοδος δεν χρησιμοποιόταν ευρέως στην ιατρική, επειδή τα αντιβιοτικά είναι ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος για την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων – αν, βέβαια, ξεπεραστεί το μείζον πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής.

Όταν η ασθενής ήταν 16 ετών, χρειάστηκε να κάνει διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα, αλλά τα βακτήρια κρύβονταν ακόμη στο σώμα της.

Όταν άρχισε τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για να αποτρέψει την απόρριψη των μοσχευμάτων, η λοίμωξη επέστρεψε.

Ο γιατρός της Helen Spencer δήλωσε: «Από την εμπειρία μας, όλοι οι ασθενείς με εκ νέου ανάπτυξη του Mycobacterium μετά τη μεταμόσχευση, πέθαναν. Για ορισμένους ασθενείς αυτό συνέβη μέσα σε έναν χρόνο, παρά την επιθετική θεραπεία».

Διαβάστε το υπόλοιπο θέμα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags