Facebook Pixel Sportdog.gr | Αδυνάτισμα και εκπαίδευση πάνε «πακέτο»
| 2019-05-26 23:18:00

Αδυνάτισμα και εκπαίδευση πάνε «πακέτο»

Sportdog Team
Αδυνάτισμα και εκπαίδευση πάνε «πακέτο»

Μελέτη με ελληνική συμμετοχή.

Η εκπαίδευση και η απόκτηση ενός πτυχίου βοηθάνε τους ανθρώπους να μένουν λεπτοί και υγιείς, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Στο BMJ αναφέρονται οι λεπτομέρειες της μελέτης του Imperial College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με αυτές, κάθε 3,6 έξτρα χρόνια εκπαίδευσης σχετίζονται με μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά μία μονάδα και με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 3 mm/Hg.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα εξηγούν την επίδραση της εκπαίδευσης στις καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 18%, 27% και 34% αντίστοιχα. Συνολικά αυτοί οι παράγοντες συνδυασμένοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της προστασίας, που ασκεί η εκπαίδευση στην υγεία της καρδιάς.

Μέχρι τώρα ξέραμε για τη σύνδεση ανάμεσα στα χρόνια εκπαίδευσης και στον μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες σύγκριναν τα χρόνια εκπαίδευσης 217.000 Βρετανών με τους τρεις παράγοντες (ΔΜΣ, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα). Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τυχαιοποίησης του Μέντελ – η οποία χωρίζει το δείγμα σε ομάδες με τυχαίο τρόπο, ώστε να «εξουδετερώνονται» οι προσωπικές μεταβλητές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα – εξέτασαν σε πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες το γονιδίωμα, το οποίο φαίνεται να επηρεάζεται έπειτα από πολυετή εκπαίδευση.

Το γεγονός ότι μόνο το 40% της σχέσης εκπαίδευσης – καρδιακής νόσου εξηγείται από τους τρεις παράγοντες, αφήνει ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της προστατευτικής επίδρασης άγνωστο και ανεξήγητο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Dipender Gill δήλωσε: «Ίσως οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι κάνουν πιο πολλές προληπτικές εξετάσεις και επισκέπτονται πιο συχνά τους γιατρούς».

Στη μελέτη συμμετείχε και η Δρ. Ιωάννα Τζουλάκη του Τμήματος Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

ΠΗΓΗ: healthmag.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags