Facebook Pixel Sportdog.gr | Είσαι... σπανομαρίας; Έτσι θα πυκνώσεις τα γένια σου
| 2019-11-19 18:18:00

Είσαι... σπανομαρίας; Έτσι θα πυκνώσεις τα γένια σου

Sportdog Team
Είσαι... σπανομαρίας; Έτσι θα πυκνώσεις τα γένια σου

Αυτά τα μυστικά πρέπει να μάθεις.

Ίσως διαβάζεις αυτό το άρθρο επειδή πιστεύεις ότι το μούσι σου δεν έχει αρκετή πυκνότητα. Ωστόσο, τα περισσότερα γένια δεν αναπτύσσονται επειδή το άτομο που τα έχει υποτιμά την πραγματική τους δυνατότητα.

Με άλλα λόγια, πολλοί άντρες δεν έχουν γένια επειδή πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι ανομοιογενή. Δεν έχουν δηλαδή την πυκνότητα που απαιτείται για να φαίνονται ομοιόμορφα.

Σύμφωνα με το the-man.gr, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αφήσεις τα γένια σου να μεγαλώσουν για 4 τουλάχιστον εβδομάδες. Μόνο τότε, τα περισσότερα γένια αρχίζουν να ενώνονται και να γίνονται πιο ομοιόμορφα. Μετά από έναν αξιόλογο χρόνο μπορείς να εκτιμήσεις την πραγματική τους κατάσταση.

Ο κανόνας των 4 εβδομάδων

Το να μεγαλώνεις τα γένια σου είναι δέσμευση. Χρειάζεται απλά να περιμένεις μερικές μέρες. Μετά, χρειάζεται απλά να τα φροντίζεις σωστά. Μετά από 4 εβδομάδες, μπορεί να σε εκπλήξει το πόσο πυκνά γένια έχεις.

Επίσης, μη βιαστείς να δώσεις στο μούσι σου από νωρίς κάποιο σχήμα γιατί το πιο πιθανό είναι να ξυρίσεις περισσότερο από αυτό που θέλεις. Χρειάζεται να δώσεις χρόνο στα μούσια σου να μεγαλώσουν για να φτάσουν σε ένα σεβαστό μήκος και να σου δείξουν τα πραγματικά τους όρια.

Αφού περάσουν οι 4 εβδομάδες, έχεις δύο επιλογές. Μπορείς να συνεχίσεις να τα μακραίνεις ή μπορείς να τα δώσεις σχήμα και να τα περιποιηθείς. Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο έλαιο για τα γένια. Ξεκίνησε να το χρησιμοποιείς από την στιγμή που θα αρχίσεις να αφήνεις γένια. Με το έλαιο, το μούσι σου θα δείχνει πιο υγιή και περιποιημένο.

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι αυτό που λένε ότι αν ξυριστείς, θα μπορέσεις να αποκτήσεις πιο γρήγορα μούσι. Λάθος! Θα αποκτήσεις μούσι αν το αφήσεις να μεγαλώσει, όχι αν το ξυρίσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, τώρα πως μπορείς να αποκτήσεις πιο πυκνά γένια γρήγορα.

Πως να αποκτήσεις πυκνά γένια

Για το θέμα της ταχύτητας πρέπει να καταλάβεις ότι όλες οι τρίχες στον άνθρωπο μεγαλώνουν με τον ίδιο ρυθμό (περίπου 1,25 εκατοστά το μήνα). Υπάρχουν 3 παράγοντες που σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι κάποιος αποκτά γένια πιο γρήγορα:

Χρώμα (οι σκουρόχρωμες τρίχες φαίνονται πιο πυκνές)

Διάμετρος (κάποιοι άντρες έχουν μεγάλες, πυκνές τρίχες, ενώ άλλοι έχουν λεπτές τρίχες)

Πυκνότητα (τα πιο πυκνά γένια γεμίζουν πιο γρήγορα το πρόσωπο και γι’ αυτό φαίνονται σαν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα)

Δεν μπορείς να κάνεις τις τρίχες στο πρόσωπο σου να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, αλλά μπορείς να τις κάνεις πιο πυκνές.

Υγεία, διατροφή, τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη (DHT)

Η ανδρική ορμόνη της τεστοστερόνης έχει τρομερή επίδραση στην ανάπτυξη των τριχών του προσώπου. Από αυτή ξεκινάνε οι θύλακες για τις τρίχες στο πρόσωπο. Όσο περισσότερη τεστοστερόνη έχεις, τόσο πιθανότερο είναι να αποκτήσεις πυκνά γένια.

Η διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι ένα υποπροϊόν της τεστοστερόνης. Και οι δύο ορμόνες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάπτυξη στις τρίχες του προσώπου. Αυξάνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης και DHT, μπορείς να δημιουργήσεις πιο πυκνά γένια.

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από τη δημιουργία μιας καλής φυσικής βάσης. Δες παρακάτω πως μπορείς να αποκτήσεις πυκνά γένια με φυσικό τρόπο:

1. Άσκηση

Η άσκηση επηρεάζει τις τρίχες στο πρόσωπο με 3 τρόπους.

Η μείωση βάρους αυξάνει την τεστοστερόνη.

Η σύντομη εντατική άσκηση αυξάνει την τεστοστερόνη και την αποτρέπει να μειωθεί. Συγκεκριμένα, τα βάρη και οι ασκήσεις που επικεντρώνονται στη δύναμη είναι το καλύτερο είδος ασκήσεων. Παρόλα αυτά, οποιοδήποτε είδος άσκησης έχει θετική επίδραση στην τεστοστερόνη και στην υγεία σου.

Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Το αίμα μεταφέρει πρωτεΐνες και βιταμίνες στους θύλακες των μαλλιών).

2. Άγχος

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κορτιζόλη μειώνει την τεστοστερόνη. Αν έχεις χρόνιο στρες, τότε οι ανδρικές σου ορμόνες μπορεί να υποφέρουν.

Το άγχος, επίσης, περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας τις ρίζες των μαλλιών σου να λαμβάνουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και απώλεια μαλλιών. Γι’ αυτό προσπάθησε να περιορίσεις το άγχος σου όσο περισσότερο γίνεται. Ξέρω ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις.

3. Ξεκούραση

Ένα υγιές σώμα θέλει ύπνο για να λειτουργήσει. Χρειάζεται να αναζωογονηθείς για να κρατήσεις υψηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Ένας καλός ύπνος γύρω στις 7-9 ώρες είναι ότι πρέπει. Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ευεξία σου αλλά και για τα γένια σου!

4. Διατροφή

Διατήρησε μια υγιή, θρεπτική και πλούσια σε βιταμίνες διατροφή. Προσπάθησε να τρως λαχανικά καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Συνήθως, όσο πιο απαίσια γεύση έχουν, τόσο πιο θρεπτικά είναι. Επίσης, να τρως φαγητά πλούσια σε βιταμίνες. Φαγητά, όπως η λαχανίδα, τα φιστίκια brazil nuts και τα αυγά αυξάνουν επίσης την τεστοστερόνη.

5. Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα εάν ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες E, B και D, το σελήνιο, το μαγνήσιο παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τρίχας. Ίσως μπορείς να βρεις και μερικά παρασκευάσματα που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της γενειάδας. Μπορεί να βοηθήσει σε ένα βαθμό. Αν, όμως, τα βρεις σε υψηλή τιμή, τότε μπορείς απλά να πάρεις πολυβιταμίνες.

Γενετική και διαδικασίες

Τα γονίδια προκαθορίζουν την πυκνότητα στα γένια τουλάχιστον κατά 85%. Μπορεί να έχεις μια υγιεινή διατροφή και ένα υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά μέχρι ένα βαθμό έχει να κάνει με τα γονίδια σου. Επειδή, όμως, μπορείς να αλλάξεις τη γενετική, σκέψου τα ακόλουθα:

1. Χρόνος

Ναι, ο χρόνος. Όπως είπαμε και παραπάνω, περίμενε. Σε αντίθεση με το ύψος, τα γένια δεν σταματούν στιγμή να μεγαλώνουν. Αυτό πρέπει να το λάβεις ιδιαίτερα υπόψη σου αν είσαι έφηβος. Καθώς βαδίζεις προς τα 20, τα γένια σου θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε κάθε πλευρά του προσώπου σου.

Αν είσαι 30 και δεν έχεις εμφανίσει καθόλου μούσια, τότε δεν εξαρτάται από εσένα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι μεταμόσχευση ή να λάβεις μεγάλη δόση μινοξιδίλης.

2. Μεταμόσχευση τριχοφυΐας προσώπου

Από το 2007 και μετά, η μεταμόσχευση γενειάδας έχει εξαπλασιαστεί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτούμε το πόσο δημοφιλή είναι τα γένια τα τελευταία χρόνια.

Οι τρίχες προέρχονται από το πίσω μέρος ή από τα πλαϊνά του τριχωτού της κεφαλής σου. Εξαρτάται από το ποιο σημείο έχει μεγαλύτερη ομοιότητα με τις τρίχες του προσώπου σου.

Η μεταμόσχευση κοστίζει περίπου $7000 και παίρνει 2-5 ώρες. Σπάνια απαιτεί δεύτερη εγχείρηση. Μετά από 2 εβδομάδες, τα μεταμοσχευμένα μαλλιά πέφτουν και αναπτύσσονται ξανά μετά από 3 μήνες.

3. Θεραπεία με ορμόνες

Προσωπικά, δεν τη συστήνω για να αποκτήσεις πιο πυκνά γένια. Περιλαμβάνει σοβαρά προβλήματα υγείας και τα αποτελέσματα της δεν είναι εγγυημένα.

Υπάρχουν μερικά προϊόντα που μπορούν να σε βοηθήσουν αλλά θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός.

1. Μινοξιδίλη

Αν είσαι φαλακρός, μάλλον ξέρεις για τι πράγμα μιλάω. Η μινοξιδίλη, κοινώς γνωστή ως Rogaine, είναι πραγματικά αποτελεσματική στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας παντού.

Η μινοξιδίλη ξεκίνησε ως αγωγή από το στόμα για την υψηλή πίεση. Από την στιγμή που οι ασθενείς έβλεπαν την τριχοφυΐα να αναπτύσσεται σε όλο τους το σώμα, δημιουργήθηκε η τοπική μινοξιδίλη.

Η μινοξιδίλη έχει την έγκριση της FDA μόνο για την απώλεια μαλλιών. Χρησιμοποίησε τη με δική σου ευθύνη. Ο μόνος τρόπος να τη χρησιμοποιήσεις στο πρόσωπο είναι να την εφαρμόσεις 1 φορά την ημέρα, να την αφήσεις για 4 ώρες και μετά να την ξεπλύνεις.

Μια συνηθισμένη παρενέργεια αυτής της θεραπείας είναι η φαγούρα, γι’ αυτό θα σου πρότεινα την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Αν αποφασίσεις να τη δοκιμάσεις, πρόσεχε τις παρενέργειες. Κάνε μια έρευνα πρώτα. Σίγουρα, όμως, θα έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα.

2. Έλαια και σπρέι ανάπτυξης για τα γένια

Μπορείς να βρεις πολλά προϊόντα online σχεδιασμένα για να κάνουν τα γένια σου να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να γίνουν πιο πυκνά. Η αποτελεσματικότητα και η δραστικότητα τους είναι αμφίβολη. Πολλά από αυτά τα προϊόντα έχουν ψεύτικες κριτικές για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια βέβαια. Υπάρχουν κάποια που σου δίνουν το αποτέλεσμα που θέλεις – απλά μην περιμένεις θαύματα.

Όταν, λοιπόν, σκέφτεσαι να αποκτήσεις πιο πυκνά γένια, σκέψου πρώτα από όλα την ηλικία σου. Αν είσαι έφηβος και είναι ανομοιογενή, περίμενε περισσότερη πυκνότητα τα επόμενα χρόνια. Δε χρειάζεται να ανησυχείς από τώρα.

Αν είσαι στη δεκαετία των 20, να ξέρεις ότι τα γένια σου θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν αν και σε πιο αργούς ρυθμούς. Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα γόνιμο έδαφος για να μεγαλώσουν τα γένια σου σωστά. Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή, ασκήσου, ξεκουράσου, αντιμετώπισε το άγχος, πάρε πολυβιταμίνες. Μπορείς να πάρεις και μινοξιδίλη. Θα έχεις αποτελέσματα αλλά η αποτελεσματικότητα της διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Αν είσαι στα 30 και ακόμη δεν έχεις τριχοφυΐα στο πρόσωπο, τότε δεν είναι στα γονίδια σου. Ότι και να κάνεις δεν θα έχεις αποτέλεσμα, εκτός από τη μινοξιδίλη και την μεταμόσχευση.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags