Ο Ζοάν Πλάθα παρουσιάστηκε επίσημα από την ΚΑΕ ΑΕΚ και μίλησε για την Ένωση και τις μελλοντικές προοπτικές της ομάδας.

Στην αρχική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου ο Ζοάν Πλάθα ανέφερε:

«Είναι πραγματική τιμή για εμένα να είμαι κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ. Μεγάλωσα και έμαθα για μπάσκετ βλέποντας τον Γκάλη από μικρός. Στην Ισπανία υπάρχει μεγάλος σεβασμός για το μπάσκετ γιατί μας έχετε κερδίσει σε πολλούς τελικούς.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια κατευθυντήρια γραμμή στην ομάδα και ελπίζουμε να αρέσει και στον κόσμο. Ποτέ δεν έχω υποσχεθεί ότι θα κερδίσουμε όλα τα παιχνίδια, αλλά θα πω ότι η ομάδα θα είναι ανταγωνιστική. Ανεξάρτητα από το μπάτζετ, έχουμε επιθυμίες και φιλοδοξίες. Να συμπλεύσουμε με σοβαρότητα με τη διοίκηση και να κάνουμε περήφανο τον κόσμο.

Έχω μεγάλο σεβασμό για τη λίγκα, τον Μπαρτζώκα, τον Αταμάν, τον Σπανούλη, αλλά εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δική μας ταυτότητα. Θέλω σε έναν χρόνο να σας βλέπω χαρούμενους γιατί θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων…

Για το πώς πείστηκε να υπογράψει στην ΑΕΚ:

«Όταν σε παίρνει τηλέφωνο μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, είναι δύσκολο να πεις όχι. Είναι ξεκάθαρο όταν μπορείς να συμπλεύσεις στους στόχους και υπάρχει κοινή διάθεση, τότε όλα είναι πιο εύκολα. Το να αποτελέσω κομμάτι της ΑΕΚ και να είμαι προπονητής της, το θεώρησα μεγάλη τιμή. Πρέπει να δούμε πρώτα ποιους παίκτες θα φέρουμε. Θέλουμε να βελτιώσουμε τους αριθμούς μας από πέρσι και να πλησιάσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό».

Για το αν μπορεί να ξεπεράσει τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό:

«Δεν υπάρχουν μαγικά κόλπα για να αλλάξεις τέτοιες διαφορές σε λίγους μήνες. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ξεκάθαρη γραμμή. Να πετύχουμε στις μεταγραφές, μέσω της δουλειάς μας να έχουμε συνέπεια στα αποτελέσματά μας σε Ελλάδα και Ευρώπη και ο κόσμος να μπορεί να χαίρεται. Το πιο βασικό είναι να έχουμε το δικό μας στυλ και να το ακολουθούμε. Έτσι, πιστεύω πως θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε δύο ομάδες που είναι σε άλλο επίπεδο».

Για τις εμπειρίες του:

«Όταν έχεις κοουτσάρει σε ομάδες σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορείς να έχεις πάντα τα ίδια συστήματα. Αρα το στυλ πρέπει να είναι διαφορετικό. Όλα έχουν να κάνουν όμως με τους παίκτες που θα φέρουμε και την ταυτότητα που θα βάλουμε στην ομάδα μας. Θέλουμε να παίξουμε ένα θελκτικό μπάσκετ και να βάλω στοιχεία που είχα και σε προηγούμενες ομάδες».

Για το ήταν για έναν χρόνο εκτός πάγκων:

«Ένα βασικό στοιχείο είναι να ανακυκλωνόμαστε και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Σε αυτόν τον 1,5 μήνα είδα προπονήσεις στους Σπερς και στους Σέλτικς, στη Βίρτους για έναν μήνα, και των εθνικών ομάδων της Ισπανίας, γυναικείας και ανδρικής και προπονήσεις από 10 ομάδες της ισπανικής λίγκας. Δεν καθόμουν, έβρισκα καινούριες ιδέες και περίμενα την στιγμή που θα επέστρεφα στη δράση».

Για το ρόστερ και τις μεταγραφές:

«Το πιο μεγάλο λάθος των μεγάλων κλαμπ είναι να υπογράφουν μεγάλα ονόματα. Εμείς θέλουμε προφίλ, αυτό θα ψάξουμε να κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για τους παίκτες που θέλουμε να ταιριάξουμε, πάντα μέσα στις δυνατότητες της ομάδας. Στα 6-7-8 εκατομμύρια, αν κάνεις ένα λάθος, μπορείς να το διορθώσεις. Εμείς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θέλουμε παίκτες που θέλουν να είναι μαζί μας, όχι για κάποιο μεγάλο συμβόλαιο, να έρθει για την ταυτότητα της ομάδας».

Για το αν θα φέρει Ισπανούς παίκτες:

«Οι Ισπανοί είναι πολύ ακριβοί, αλλά και πάλι μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για εδώ. Έχω μιλήσει με τον  Κολόμ, τον Οριόλα και μπορώ να γνωρίζω κάποια πράγματα. Από όπου έχω περάσει έχω αφήσει καλή κληρονομιά, πάντα κατάφερνα να βελτιώσω του ντόπιους παίκτες και πήραμε τίτλους. Θα βελτιώσουμε αθλητές, όμως το σημαντικό είναι να κερδίζουμε και να προχωρήσει το κλαμπ».

Για το πώς μπορούν να βελτιωθούν παράλληλα οι νέοι παίκτες:

«Όταν ήμουν στη Ρεάλ , υπέγραψα έναν νεαρό παίκτη τον Γιούλ, δεν τον ήξερε κανείς και αποδείχθηκε ένα θαύμα. Μετά στη Σεβίλη, ήταν ο Σατορανσκι, τον Πορζίνγκις και τον Μπάλβιν που έκαναν εξαιρετικές καριέρες. Στη Ζαλγκίρις προπόνησα αρκετούς παίκτες που έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο και πήγαν στο ΝΒΑ. Το ίδιο και στη Μάλαγα όπως ο Ντομάντας Σαμπόνις στο ΝΒΑ, ο Αλμπέρτο Ντίαθ έπαιξε και έγινε σημαντικός στην εθνική Ισπανίας. Σε όλες αυτές τις ομάδες μαζί με αυτή τη διαδικασία, κάποιες ομάδες πήραν τίτλους και γνώριζα πώς να κάνω παράλληλα τη διαδικασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διπλό μεταγραφικό "χτύπημα" με ονόματα-έκπληξη από την ΑΕΚ! (ΦΩΤΟ)