Facebook Pixel Βικτόρ Ουεμπανιαμά: Η μεγαλύτερη προοπτική στην ιστορία του NBA μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (ΒΙΝΤΕΟ)
Μπάσκετ
NBA
| 2023-10-24 16:05:00

Για αυτόν βουίζει όλο το ΝΒΑ: Ο «εξωγήινος» που θεωρείται η πιο ταλαντούχα προοπτική μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς το 2003 (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη
Για αυτόν βουίζει όλο το ΝΒΑ: Ο «εξωγήινος» που θεωρείται η πιο ταλαντούχα προοπτική μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς το 2003 (ΒΙΝΤΕΟ)

Όσοι δεν τον ξέρετε, σίγουρα θα μάθετε το όνομά του.

Το νέο πρωτάθλημα (σεζόν 2023-24) στο NBA κάνει πρεμιέρα τα χαράματα της Τετάρτης (25/10) και ο Βίκτορ Ουενμπαγιάμα θα είναι το πρόσωπο που αναμένεται να συζητηθεί πιο πολύ στον μαγικό κόσμο. Αυτή είναι η ιστορία του Γάλλου σέντερ του μπάσκετ  και του ταξιδιού του να γίνει ο #1 στο ντραφτ του NBA 2023.

Από καθαρά αθλητική οικογένεια

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας νεαρός με το όνομα Victor Wembanyama, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2004, στη μικρή πόλη Λε Σεναί της Γαλλίας. Η αγάπη για τον αθλητισμό διέτρεχε τις φλέβες του, καθώς ο πατέρας του, Φελίξ, ήταν αθλητής άλματος εις ύψος, άλματος εις μήκος και τριπλούν, ενώ η μητέρα του, Ελοντί ντε Φωτερό, ήταν πρώην μπασκετμπολίστρια και μετά έγινε προπονήτρια. Επιπλέον, οι παππούδες του έπαιζαν μπάσκετ.

Ο Βίκτορ αρχικά έπαιξε ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας και εξασκήθηκε στο τζούντο, αλλά τον κέρδισε το μπάσκετ, επηρεασμένος από τη μητέρα του και την αγάπη της για το άθλημα. Ξεκίνησε την καριέρα του στα παρκέ σε ηλικία 7 ετών με την Entente Le Chesnay Versailles πριν ενταχθεί στις Ακαδημίες της Ναντέρ 92 σε ηλικία δέκα ετών.

Η ομάδα που τον πίστεψε

Το 2019, έγινε επαγγελματίας με την ομάδα της πατρίδας του και παρά τον περιορισμένο χρόνο παιχνιδιού, έκανε το ντεμπούτο του στο EuroCup σε ηλικία 15 ετών, και έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που έπαιξε στο τουρνουά μετά τον Στέφαν Πέτκοβιτς​.

Την αμέσως επόμενη σεζόν, ο χρόνος συμμετοχής του αυξήθηκε και είχε μέσο όρο 13,4 πόντους, 8,6 ριμπάουντ και 3,2 τάπες ανά παιχνίδι. Αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης της χρονιάς.

 

Το άλμα στη Βιλερμπάν 

Το 2021 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την Βιλερμπάν και παρά τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς του, κατάφερε να κάνει μερικές εξαιρετικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρεκόρ των 25 πόντων σε ένα παιχνίδι. Επίσης, για δεύτερη σερί χρονιά αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης.

Το 2022, ο Βίκτορ Ουενμπαγιάμα υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Metropolitans 92 και συνέχισε να διαπρέπει, αφού έγινε ο νεότερος παίκτης που κέρδισε το βραβείο Pro A MVP, ενώ είχε επίσης διακρίσεις για τον καλύτερο αμυντικό και ηγήθηκε του πρωταθλήματος σε σκοράρισμα, ριμπάουντ και τάπες.

Η πόρτα του NBA και η προοπτική για νέος ΛεΜπρόν

Το 2023, το ΝΒΑ του άνοιξε την πόρτα και επιλέχθηκε πρώτος στο ντραφτ από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, το αποκορύφωμα ενός ταξιδιού που είχε ξεκινήσει σε μια μικρή γαλλική πόλη και οδήγησε αυτόν τον νεαρό άνδρα να γίνει μια από τις μεγαλύτερες μπασκετικές προοπτικές της γενιάς του.

Εν όψει των πρώτων του αγώνων επί αμερικανικού εδάφους, έχει κάνει τον κόσμο του μπάσκετ να βουίζει για το ταλέντο και το μέλλον του. Είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Θεωρείται από πολλούς ως η πιο ταλαντούχα προοπτική μετά τον LeBron James το 2003.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags