Facebook Pixel Βραζιλία: Απεργία στο μετρό λίγο πριν το Μουντιάλ
Ποδόσφαιρο
| 2014-06-05 00:34:00

Βραζιλία: Απεργία στο μετρό λίγο πριν το Μουντιάλ

Βραζιλία: Απεργία στο μετρό λίγο πριν το Μουντιάλ

Οι εργαζόμενοι στο μετρό του Σάο Πάολο που φιλοξενεί την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου σε μια εβδομάδα, αποφάσισαν χθες βράδυ να αρχίσουν απεργία επ' αόριστον από τα μεσάνυχτα, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου τους.

Η απεργία που ψηφίστηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για αύξηση 16,5% των αποδοχών τους, θα επηρεάσει 4,5 εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν το μετρό στην πόλη αυτή των 20 εκατ. κατοίκων, όπου χθες βράδυ πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις αστυνομικών και του Κινήματος των Εργαζομένων Χωρίς Στέγη (MTST).

Το Παγκόσμιο Κύπελλο αρχίζει στις 12 Ιουνίου στο Σάο Πάολο, με τον αγώνα μεταξύ Βραζιλίας και Κροατίας και το μετρό είναι το καλύτερο μέσο μεταφοράς για να φτάσει ο κόσμος στο γήπεδο Iτακεράο.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στο μετρό Αλτίνο Μέλο ντος Πραζέρες δήλωσε στον Τύπο ότι οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν την αύξηση του 8,7% που πρότεινε η διοίκηση και διεκδικούσαν αύξηση τουλάχιστον 10%.

«Αν υπάρχουν χρήματα για το (στάδιο) Ιτακεράο και το Μουντιάλ, γιατί δεν υπάρχουν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς»; δήλωσε ο ντος Πραζέρες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Estado de Sao Paulo.

Οι 9.700 εργαζόμενοι στο μετρό είχαν κηρύξει «κατάσταση απεργίας» στις 20 Μαΐου, όταν οι οδηγοί λεωφορείων πραγματοποιούσαν απεργία στην πόλη, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος.

Η διεύθυνση του μετρό δήλωσε ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο και ότι «έχει εμπιστοσύνη στη λογική των εργαζομένων στο μετρό» ώστε το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί το μέσο αυτό να μην ταλαιπωρηθεί.

Τα τραίνα, ωστόσο, στα προάστια της πόλης θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ειρηνική διαδήλωση χθες κατά του Μουντιάλ
Γύρω από το στάδιο Iτακεράο, σχεδόν 400 απόστρατοι στρατιωτικοί αστυνομικοί διαδήλωσαν χθες βράδυ διεκδικώντας καλύτερες συντάξεις και μισθούς και, ένωσαν τη φωνή τους με 12.000 διαδηλωτές του Κινήματος των Εργαζομένων Χωρίς Στέγη (MTST) που ζητούν την κατασκευή εργατικών κατοικιών, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα. «Δεν θα ρίξουμε ούτε μία πέτρα στη στάδιο», δήλωσαν μέλη του MTST.

Οι διαδηλωτές έξω από το στάδιο φώναζαν συνθήματα κατά του Μουντιάλ και της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων, ενώ απέκλεισαν την κυκλοφορία, σύμφωνα με το Estado de Sao Paulo.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει μεγάλη κοινωνική δυσαρέκεια που εντείνεται καθώς πλησιάζει η έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου (12 Ιουνίου- 13 Ιουλίου), στη διάρκεια του οποίου τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στη χώρα αυτή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags