Facebook Pixel Το φαινόμενο «2 σε 1», από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, που ξανάγραψε τους κανονισμούς του Μπέιζμπολ.
| 2023-12-12 16:10:00

Το φαινόμενο "2 σε 1", από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, που ξανάγραψε τους κανονισμούς του Μπέιζμπολ

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Το φαινόμενο "2 σε 1", από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, που ξανάγραψε τους κανονισμούς του Μπέιζμπολ

Από τους Έϊντζελς του Αναχάιμ, προάστιο του Λος Άντζελες, ο Ιάπωνας Σοχέι Οχτάνι μπορεί να μετακόμισε μόλις 10 χλμ. πιο πέρα, στους θρυλικούς Ντόντζερς, και την καρδιά της «Πόλης των Αγγέλων», αλλά πλουσιότερος κατά 700εκ. δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια: σχεδόν 191.000 την ημέρα ή 8.610 την ώρα (!), στρογγυλά 8.000, σε ευρώ. Λεφτά εξωφρενικά, περισσότερα απ’ όσα έβγαλαν μέχρι σήμερα οι Μέσι ή Λε Μπρον Τζέιμς, όχι όμως τα περισσότερα στην Ιστορία του αθλητισμού.

Εξωφρενικό ή όχι, το βέβαιο είναι ότι ο συγκεκριμένος τα αξίζει και με το παραπάνω. Γιατί είναι ο παίκτης φαινόμενο στην Ιστορία του λατρεμένου, στους Αμερικανούς «Hit and Run», δηλαδή του «χτύπα και φύγε». Ο παίκτης που «συνταξιοδότησε» με συνοπτικές διαδικασίες τους μύθους του Μπέιμπ Ρουθ, του Λου Γκέριγκ ή του Τζόε Ντι Μάτζο γιατί, όπως αποδεικνύεται είναι ο μόνος «2 σε 1» παίκτης, με την έννοια του μοναδικού που μπορεί, εξίσου καλά να παίζει τόσο σε ρόλο του Pitcher (ρίπτη), όσο σ’ εκείνο του Catcher (λήπτη). Μία λεπτομέρεια που μπορεί να μοιάζει ασήμαντη για έναν Ευρωπαίο φίλαθλο, όχι όμως και για έναν αντίστοιχο Αμερικανό γιατί εξ’ αιτίας της συγκεκριμένης και αφύσικης «ανωμαλίας» του, η Major League Baseball υποχρεώθηκε να ξανά γράψει τους κανονισμούς του αθλήματος επιτρέποντας, από δω και πέρα, σε κάθε ομάδα που το επιθυμεί να κάνει χρήση του «Shohei Ohtani Rule» δηλώνοντας τον ίδιο παίκτη, και σε ρόλο pitcher και σε ρόλο catcher.

  

Εβδομήντα, λοιπόν εκ. δολάρια το χρόνο, έως το 2033, όταν ο Οχτάνι θα είναι 39 ετών, τα περισσότερα που δόθηκαν ποτέ στην Ιστορία του Μπέιζμπολ, συγκριτικά με άλλους αστέρες όμως, δεν θα είναι τα περισσότερα που δόθηκαν ποτέ σε παίκτη. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, για παράδειγμα θα βγάλει 500εκ. ευρώ σε δύο χρόνια. Ο Ισπανός γκολφέρ Γιον Ραμ, που μόλις υπέγραψε για την Liv, το σαουδαραβικό σιρκουϊ,  520εκ. σε τρία. Ο Λε Μπρον Τζέιμς χρειάστηκε σχεδόν 21 χρόνια καριέρας για να φτάσει στα 520. Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε τα 674, στη χρυσή 4ετία 2017-’21 της Μπαρτσελόνα. Ο Κιλιάν Εμπαπέ θα φτάσει τα 679 εάν τελικά αποφασίσει να παραμείνει στην Παρί Σεν Ζερμέν έως το 2025. Ενώ ο Ολλανδός, παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, Μαξ Φερστάπεν μόλις υπέγραψε με τη Red Bull νέο συμβόλαιο με 40εκ. ευρώ το χρόνο, αλλά για ευνόητους λόγους οι ανανεώσεις στη F1 γίνονται μόνο στο τέλος μίας σεζόν και αυστηρά μόνο για την επόμενη.

 

Πριν το «φαραωνικό» συμβόλαιο του Οχτάνι, το ρεκόρ στον κόσμο των αμερικανικών σπορ το κατείχε το American Football με τους Τσιφς, που έδωσαν στον quarterback, Πάτρικ Μάχομς 450εκ. δολάρια για 10 χρόνια, ενώ το ’19, ο Μάικ Τρουτ μέχρι πρόσφατα συμπαίκτης του Οχτάνι στους Έϊντζελς υπέγραψε 12ετές συμβόλαιο με 426,5 εκ. δολάρια. Την ίδια χρονιά το «βομβαρδιστικό» των Γιάνκις, Άαρον Τζατζ συμφώνησε με… βαριά καρδιά να υπογράψει 9ετές συμβόλαιο με συνολικά 360εκ. δολάρια, ενώ πριν τον Ιάπωνα φαινόμενο, πάλι το Μπέιζμπολ, με τους Νιού Γιορκ Μετς είχε μοιράσει τα περισσότερα χρήματα: 43.3 εκ. δολάρια το χρόνο, πρώτα για τον Μαξ Σέρζερ και ύστερα για τον Τζαστίν Βερλάντερ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags