Superleague - Γιώργος Βασιλειάδης: Ο κύβος ερρίφθη και από την επόμενη σεζόν, όπως επισημοποιήθηκε στη συνάντηση του Γιώργου Βασιλειάδη, με τον πρόεδρο της EΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, τον αντιπρόεδρο της Super League Χρήστο Δάρα και τον πρόεδρο της Football League Λεωνίδα Λεουτσάκο, το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας θα διεξαχθεί την επόμενη σεζόν με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων ομάδων.

Παράλληλα προχωρά η σύσταση της Super League 2 με δώδεκα ομάδες την ίδια χρονική περίοδο, ενώ οι φορείς δεσμεύτηκαν για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που θα εξασφαλιστεί μέσω της αναδιάρθρωσης.

Πως βλέπουν όμως αυτές τις αλλαγές οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες κυρίως των ομάδων των μικρότερων κατηγοριών;

«Εννοείται ότι είναι καλή εξέλιξη για τη Football League. Γιατί εκτός από τα ποσά που υποσχέθηκε η Πολιτεία θα συζητηθεί και το θέμα των αθλητικών χώρων. Γιατί τα γήπεδα πρέπει να γίνουν όπως πρέπει. Το προϊόν θα βοηθηθεί συνολικά», αναφέρει στο Sportdog ο ισχυρός άνδρας της Παναχαϊκής, Δημήτρης Δρόσος, ο οποίος ανέλυσε μέσα σε μερικές προτάσεις τις αρνητικές συνέπειες που βιώνει η ομάδα του σε ένα κακό πρωτάθλημα όπως η Β' Εθνική: «Η Παναχαϊκή αυτό το πλήρωσε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα. Εμείς παίζουμε το ένα πιο δύσκολο παιχνίδι μετά το άλλο. Οι άλλες ομάδες δεν έχουν Σπάρτη και Αιγινιακό που έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα, οπότε ξεκουράζουν παίκτες και ξεφορτώνονται κάρτες. Άρα ζημιωθήκαμε πολύ. Ελπίζουμε, ότι του χρόνου θα υπάρξει αλλαγή της εικόνας. Εμείς βλέπουμε θετικά την αναδιάρθρωση για τη λειτουργία την ομάδων. Θα έχουμε πολύ δυνατό πρωτάθλημα».

Θα αναβαθμιστεί το προϊόν

Με θετική ματιά βλέπει την αναδιάρθρωση ο Βόλος, ο οποίος τηρουμένων των αναλογιών θα βρίσκεται την επόμενη χρονιά στη Super League. «Θεωρώ, ότι για το ποδόσφαιρο είναι ό,τι καλύτερο, ώστε να υπάρξουν ομάδες που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις και να μην υπάρχει αυτό το χάσμα. Υπάρχουν ομάδες που ξεκινούν να παίζουν στη Football League και δεν τελειώνουν ποτέ το πρωτάθλημα. Αυτό είναι ποδόσφαιρο; Είναι άδικο αυτό για μερικές ομάδες. Αυτό το χάλι των τελευταίων χρόνων πρέπει να εξαλειφθεί», αναφέρει ο Άκης Πέτρου, γενικός αρχηγός της ομάδας της Μαγνησίας και προσθέτει:

«Σίγουρα υπάρχουν και αντιθετες απόψεις. Ο καθένας κρίνει ανάλογα το συμφέρον του, γιατί είτε η ομάδα τους δεν βγαίνει οικονομικά είτε γιατί πέφτει. Εμείς ως Βόλος, γίνει δεν γίνει αναδιάρθρωση, ανεβαίνουμε Super League. Οπότε έχουμε αντικειμενική άποψη για να πούμε, ότι ναι, αυτή η αλλαγή θα φέρει θετικές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα αναβαθμιστεί. Ιδιαίτερα οι μικρότερες κατηγορίες θα έχουν όφελος. Είναι θετικότατο επίσης το γεγονός, ότι οι ομάδες θα λάβουν χρηματοδότηση. Δεν γίνεται συνεχώς ένας πρόεδρος να βάζει από την τσέπη του. Όταν πέφτουν λεφτά στο ποδόσφαιρο αναβαθμίζεται το προϊόν».

Κάνει ευκολότερα τα διαδικαστικά η αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση διαθέτει και οξύμωρο στοιχεία, τα οποία παρουσιάζει ο πρόεδρος του Ασπρόπυγου, μια ομάδα που είναι πρώτη στον 8ο Όμιλο της Γ' Εθνικής, με τα προηγούμενα δεδομένα ανέβαινε Football League, με τα νέα όμως η εξέλιξη αυτή κάπως διαφοροποιείται.

«Η αναδιάρθρωση έχει θετικά και αρνητικά. Όταν παίρνεις πρωτάθλημα στην Γ' κατηγορία και συνεχίζεις να παίζεις σε αυτήν, όπως και να το κάνουμε είναι λίγο οξύμωρο. Αν ισχύσει η αναδιάρθρωση δηλαδή θα ανέβουμε στη Football League, η οποία όμως θα γίνει η τρίτη τη τάξει κατηγορία. Ουσιαστικά θα είναι σαν να ξαναείμαστε στη Γ' Εθνική», υποστηρίζει ο Θέμης Τσόκας.

Ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου της Δυτικής Αττικής εμβαθύνει στη συζήτηση με το Sportdog στα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης. «Αν θεωρήσουμε, ότι ο στόχος μας ήταν να προβιβαστούμε στη Β'Εθνική, με τους τωρινούς υπολογισμούς μας, στη νέα Football League που θα δημιουργηθεί, η οποία θα είναι επαγγελματική κατηγορία, θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα μπάτζετ των 500.000 Ευρώ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε μια ομάδα που με αξιώσεις θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι. Δεν ξέρουμε να θα πρωταγωνιστήσει. Πρέπει να κάνουμε άλλη μία χρονιά πρωταθλητισμό για να ανέβουμε στη δεύτερη κατηγορία. Περιμένουμε τον υφυπουργό για να δούμε το τελικό του πλάνο. Δημιουργούνται θέματα, όπως η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων, η οποία δίνει κάποια εγγυημένα έσοδα. Αν γίνει αυτό θα είναι ένα θετικό βήμα. Ακόμα όμως δεν το έχουμε αυτό ως εξασφάλιση», υποστηρίζει.

Υπάρχει όμως και ένα απτό θετικό στοιχείο της αναδιάρθρωσης. «Για να συμμετέχει μία ομάδα στη Football League θα πρέπει να έχει γίνει εταιρεία, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 200.000 Ευρώ και μία εγγυητική της τάξεως των 50.000 Ευρώ. Με το νέο νόμο για να συμμετέχεις στη Football League θα πρέπει πάλι να είσαι εταιρεία, αλλά το μετοχικό κεφάλαιο είναι στα 30.000 Ευρώ. Δηλαδή κάνει ευκολότερα τα διαδικαστικά, για να συμμετέχει μία ομάδα. Έτσι μπορούν να συμμετέχουν ομάδες που δεν στηρίζονται σε έναν επενδυτή, όπως εμείς. Είμαστε μία ομάδα που στηρίζεται από άτομα της τοπικής κοινωνίας του Ασπρόπυργου που κατέχουν μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είναι κάτι θετικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι μας φέρνει ένα χρόνο πίσω και σε μία κατηγορία περισσότερο κοστοβόρα, καθότι μην ξεχνάμε, ότι θα έχουμε ταξίδια σε όλη την Ελλάδα», λέει ο Θέμης Τσόκας.

Στερείται λογικής

Πολέμιος της συγκεκριμένης αναδιάρθρωσης είναι ο Νίκος Τζώρτζογλου, ο οποίος έχει εκφράσει πολλάκις την άποψη του κατά της πρωτοβουλίας που παίρνει η κυβέρνηση. «Δεν έχει καμία δουλειά ο υφυπουργός να αποφασίζει πως δομείται το ποδόσφαιρο στην πατρίδα μας. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Αν υποθέσουμε, ότι η αναδιάρθρωση είναι στη σωστή κατεύθυνση,θα πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο. Όχι... δωροδοκώντας άστεγες ΠΑΕ, προκειμένου να πετύχουνε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μιλάμε για ξεκάθαρη «δωροδοκία». Είναι δύο φορές λάθος αυτό. Τα χρήματα που ο κύριος Βασιλειάδης υπόσχεται είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν μπορούμε να πούμε, ότι δεν έχουμε χρήματα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τις Ενώσεις και τα σωματεία και την ίδια στιγμή, να μοιράζονται 52 εκατ. Ευρώ», λέει ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου και συνεχίζει:

«Όλα αυτά είναι στον βωμό της ψηφοθηρίας. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως γίνεται την προηγούμενη εβδομάδα να έχουμε μία απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου,η οποία έλεγε, ότι το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν θα γίνει με 16 ομάδες και μετά, σχεδόν τα ίδια πρόσωπα, αυτά που επισκέφτηκαν τον υφυπουργό, να λένε για 14; Την επόμενη εβδομάδα θα πούνε ξανά 16; Νομίζω, ότι προκαλούν γέλιο και ταυτόχρονα θλίψη όλες αυτές οι αποφάσεις».

Ο Νίκος Τζώρτζογλου μίλησε περί άδικης στάσης στο ποδόσφαιρο. «Ο ΟΦΗ είχε κλείσει συμφωνία με το συνδρομητικό και βάσει της αξίας του παίρνει 1 εκατ.Ευρώ και μετά από έναν μήνα κάποια άλλη ανταγωνίστρια ΠΑΕ με νόμους που δεν συμβαδίζουν με την αγορά πριμοδοτήθηκε από τον υφυπουργό, όχι με 1 εκατ.Ευρώ αλλά 1, 6 εκατ.Ευρώ. Έχουμε ένα πρωτάθλημα με ΠΑΕ που έχουν μία αξία. Την αξία αυτήν την καθορίζει η ιστορία, η δύναμη, ο κόσμος. Οι τιμές της αγοράς εκείνη την περίοδο λένε, ότι ο ΟΦΗ αξίζει 1 εκατ. Έρχεται μετά ο υφυπουργός επειδή κάποιες ομάδες δεν παίρνουν τα χρήματα που προσδοκούν και τους λέει “ελάτε και πάρτε τόσα”. Αυτό είναι δικαιοσύνη; Μιλάμε για ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Είναι αρνητικό αυτό που έκανε. Την ίδια στιγμή λέμε, ότι δεν έχουμε χρήματα και δεν δίνει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ούτε ένα ευρώ», επισημαίνει ο Κρητικός παράγοντας και καταλήγει «Κατά τη δική μας άποψη λοιπόν δεν υπάρχει λογική. Πως να υπάρξει όμως λογική από έναν υφυπουργό που ετοιμάζει φάκελο για να φέρει το Μουντιάλ και το Πανευρωπαϊκο στην Ελλάδα και δεν μπορεί να κάνει έναν τελικό Κυπέλλου; Συζητούσαν να τον κάνουν στη Μελβούρνη ή στη Γερμανία. Εδώ μιλάμε για γέλιο και θλίψη μαζί. Η ιστορία δείχνει, ότι δεν μπορούμε να διοργανώσουμε τελικό. Θα διοργανώσουμε Μουντιάλ;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Σκάει" απίστευτη βόμβα! Δεν φαντάζεστε ποιο μεγάλο κανάλι θέλει να εξαγοράσει τη NOVA