Facebook Pixel Μεγάλος Φαίδων Κωνσταντουδάκης στο Sportdog: «Κιτρινόμαυρο ποτάμι για τον Μίμη Παπαϊωάννου».
| 2023-03-17 11:00:00

Μεγάλος Φαίδων Κωνσταντουδάκης στο Sportdog: ’"Ευλογημένη η ΑΕΚ για τον Μίμη Παπαϊωάννου"

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Μεγάλος Φαίδων Κωνσταντουδάκης στο Sportdog: ’"Ευλογημένη η ΑΕΚ για τον Μίμη Παπαϊωάννου"

Ο πατριάρχης του ενωσίτικου ρεπορτάζ μίλησε στο Sportdog για τον μεγάλο άσο και εξήγησε γιατί θεωρεί ευλογημένη την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού.

Είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής! Ο Έλληνας Πούσκας με τον οποίο αν η ΑΕΚ τον έδινε στη Ρεάλ, θα έπαιζαν μαζί συμπαίκτες. Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης. Ο πατριάρχης του ενωσίτικου ρεπορτάζ μίλησε στο Sportdog λίγο πριν η οικογένεια της Ένωσης αποχαιρετήσει έναν ποδοσφαιριστή που αποτέλεσε ίσως το πιο δυνατό κομμάτι της ιστορίας της. Ο γερόλυκος της αθλητικής δημοσιογραφίας και θερμόαιμος Ενωσίτης, τα πύρινα κείμενα του οποίου στην εφημερίδα «ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ» αποτελούν μνημεία ελληνικού λόγου, έκφρασης, αλλά και αγάπης για την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στον αείμνηστο ποδοσφαιρικό αστέρα.

«Είμαι νεστοριδικός. Αλλά λαμβάνω υπόψιν την απόφαση της FIFA για Παπαϊωάννου. Δεν μπορώ να την αγνοήσω» είπε και χαρακτήρισε ευλογημένη ομάδα την ΑΕΚ. Γιατί; Επειδή είναι η ομάδα, η οποία ευτύχησε να παίξουν σε αυτήν τα δύο μεγαλύτερα και εμβληματικότερα δεκάρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι δύο Μίμηδες, ο Παπαϊωάννου και ο Δομάζος. Παράλληλα θυμήθηκε κάποιες προσωπικές ιστορίες με τον εκλιπόντα και σκιαγράφησε τον χαρακτήρα του. Στο τέλος εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει ένα κιτρινόμαυρο ποτάμι σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια για την ιστορία της ΑΕΚ. Διαβάστε όσα μας είπε:

Ποιός ήταν για εσάς ο Μίμης Παπαϊωάννου;

«Ο Παπαϊωάννου είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Έχει κατορθώσει να νικήσει πρώτα τον Νεστορίδη και μετά τον Δομάζο. Εγώ είμαι νεστοριδικός μέχρι το κόκκαλο. Αλλά όταν έρχεται η στατιστική υπηρεσία της FIFA και λέει, ότι είναι ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, δεν μπορώ να το αγνοήσω. Επίσης ήμασταν μαζί φαντάροι. Έχω ζήσει περισσότερο με τον Μίμη παρά με τον Νεστορίδη. Τον Νεστορίδη τον πρόλαβα στο ξεκίνημά μου. Για μένα είναι συνολικά λοιπόν ο κορυφαίος παίκτης. Η ΑΕΚ είναι ένας ευλογημένος οργανισμός. Γιατί συνέπεσε να παίξουν την ίδια εποχή τα δύο θρυλικότερα δεκάρια του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δύο Μίμηδες, ο Παπαϊωάννου και ο Δομάζος».

Πώς είναι δυνατόν μία ομάδα με τέτοια ιερά τέρατα, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Νεστορίδης, ο Μαύρος να έχει λιγότερους τίτλους από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό;

«Εγώ πιστεύω, ότι ο βασικότερος λόγος είναι, ότι ποτέ η ΑΕΚ δεν είχε τις αρχές μαζί της, διαιτησία κλπ. Η ΑΕΚ διαλειμματικά είχε πάρει την ΕΠΟ επί Μαρόπουλου. Δεν ήταν κυβερνητική ομάδα η Ένωση. Είναι προς το αριστερό. Όπως το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει κυριαρχήσει. Δεν είχε προσβάσεις στα δικαστικά όργανα. Επίσης δεν είχε δύναμη στα ΜΜΕ. Εκεί ήταν η επιτυχία η μεγάλη, με την τρέλα τη δικά μου, την εφημερίδα ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ».

Ο κοντινότερος φίλος του Παπαϊωάννου στην ΑΕΚ;

«Ο Νίκος Πανταζής. Αυτός πάντρεψε τον Παπαϊωάννου. Μάλιστα του έκανε χοντρή πλάκα ο αείμνηστος ο Μπάρλος. «Είστε η συμμορία-παρέα του Διονύσου. Εγώ ήθελα να παντρέψω τον Παπαϊωάννου», τους είχε πει».

Έχετε γράψει για ένα περιστατικό στο Καυτατζόγλειο που σας κατέβασε πριν το ματς με τον Ηρακλή από το πούλμαν. Τί θυμάστε από αυτήν την ιστορία;

«Εκεί με κατέβασε κάτω γιατί είχα αντιδράσει κατά της προοπτικής να πάει στη Ρεάλ. Όπως είχα αντιδράσει γιατί δεν έπαιζε, όταν τον πήρε ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα και τον πήγαν στη Γερμανία και μας έλειπε από την ομάδα. Όταν γύρισε στο πρώτο παιχνίδι κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο. Και ήταν πάλι κορυφαίος όπως τότε με τον Ηρακλή που με κατέβασε».

Στην κοινωνική ζωή πως ήταν ο Παπαϊωάννου;

«Πανέξυπνος και μοναδικός! Δεν χάλαγε δραχμή. Πρόσεχε τη ζωή και τη συμπεριφορά του. Δεν έδινε αφορμές. Απόδειξη, ότι όλα αυτά τα εξαργύρωσε όλα αυτά και με το πέρασμά του από την Αμερική και με την παρουσία του εδώ, όπου δεν βρέθηκε ποτέ ζημιωμένος».

Ο Παπαϊωάνου στο βιβλίο του χαρακτηρίζει τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ όνειρο ζωής. Σήμερα Λαϊκό προσκύνημα για τον Παπαϊωάννου από τις 09:0, στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, στη Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο. Πόσο ΑΕΚ είναι το σκηνικό;

«Ο πρόλογος του λαϊκού προσκυνήματος έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Χιλιάδες κόσμου της ΑΕΚ τίμησαν τη μνήμη του στο παιχνίδι μπάσκετ της Βασίλισσας. Την ημέρα της κηδείας του περιμένω ένα κιτρινόμαυρο ποτάμι στη Νέα Φιλαδέλφεια».

 

 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags