Facebook Pixel Μπράιτον - ΑΕΚ: Ο... μαυροφορεμένος που "απειλεί" την ΑΕΚ - Τα μαθήματα του Πεπ και πώς ετνυπωσίασε τους Άγγλους (Vid)
| 2023-09-20 15:19:00

Ο... μαυροφορεμένος που "απειλεί" την ΑΕΚ - Τα μαθήματα του Πεπ και πώς εντυπωσίασε τους Άγγλους (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη

Ο Ρομπέρτο ​​Ντε Τζέρμπι έχει τη δική του φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο! Ποιός είναι ο νέος προπονητής της Μπράιτον; Ο Ιταλός τεχνικός είναι επηρεασμένος από τον Πεπ Γκουαρδιόλα και φοράει πάντα μαύρα ρούχα.

Ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι ετοιμάζεται για το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι στον πάγκο της Μπράιτον κόντρα στην ΑΕΚ στην Αγγλία για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Ποιός, όμως, είναι ο Ιταλός τεχνικός που έχει καταπλήξει τον κόσμο της Premier League με τη φιλοσοφία του και το επιθετικό του ποδόσφαιρο.

Ο Ντε Τζέρμπι τίμησε τα γήπεδα ως επιθετικός μέσος από το 1998 ως το 2013 και από τη στιγμή που ξεκίνησε το προπονητικό του ταξίδι τη σεζόν 2013-14, έκανε υποχρέωσή του να συναντήσει τον μέντορά του, Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μπάγερν Μονάχου για μαθήματα προπονητικής.

Από ποδοσφαιριστής, σε προπονητής

Πάντως, η πρώιμη αλληλεπίδραση του Ρομπέρτο ​​με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε στην οικογενειακή του κατοικία στο Μομπιάνο, όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά να παίζει με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Έμενε κοντά στο στάδιο της Μπρέσια το «Rigamonti» και φυσικά ήταν οπαδός της. 

«Ήμουν παίκτης και έπρεπε να ακολουθήσω τους κανόνες. Εδώ, μπορώ να αποφασίσω τους κανόνες και θέλω να βάλω τους παίκτες μου στην καλύτερη κατάσταση για να απολαύσουν τους εαυτούς τους, γιατί είμαστε τυχεροί που παίζουμε ποδόσφαιρο, είμαστε τυχεροί που δουλεύουμε στο ποδόσφαιρο. Είμαι πραγματικά τυχερός, γιατί έχω άλλη μια ευκαιρία στη ζωή μου. Είναι σαν να ζεις δύο ζωές, μια ζωή ως παίκτης και μια ζωή ως προπονητής. Μπορώ να βελτιωθώ από τα λάθη του παρελθόντος και μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα, μπορώ να ζήσω μια άλλη ζωή σε μια διαφορετική κατάσταση», τόνισε ο Ιταλός κόουτς.

Η αποτυχημένη πρώτη δουλειά

Τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, βρήκε μια αξιοπρεπή δουλειά προπονητή. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 και σε ηλικία 37 ετών διορίστηκε προπονητής της Παλέρμο, αλλά δεν τα πήγε καθόλου καλά. Οι μηδέν βαθμοί εντός έδρας σε τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων επτά ήττων, έφεραν στο Ρόμπι την απόλυση. Η θητεία του κράτησε λιγότερο από τρεις μήνες.

Έμεινε πιστός στις αρχές του που είναι το χτίσιμο της επίθεσης από τον τερματοφύλακα, κατασκευασμένη με... ιατροδικαστική ακρίβεια, για να απελευθερώνει τους παίκτες με ατομική ποιότητα για να κάνουν τη διαφορά.

Στις 23 Οκτωβρίου 2017, η νεοφώτιστη στη Serie A, Μπενεβέντο, του έδωσε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Ο Ντε Τζέρμπι χρησιμοποίησε καλά τις νέες του γνώσεις και το επιθετικό ποδόσφαιρο που βασίζεται στην κατοχή. Στις 13 Ιουνίου 2018, ανέλαβε τη Σασουόλο για να πάρει την άνοδο και την μεγάλη αναγνώριση.

Το επιθετικό στυλ

Ο Ρομπέρτο ​​Ντε Τζέρμπι επαινέστηκε για το ποδοσφαιρικό του στυλ και μετά από τρεις σεζόν με τον σύλλογο, τον Μάιο του 2021, αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Ένα χρόνο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε αναλάβει τη Σαχτάρ Ντόνετσκ και κέρδισε το Σούπερ Καπ Ουκρανίας το 2021. Έτσι, έγινε ο πρώτος προπονητής που τα κατάφερνε.

Από την Ουκρανία στην Αγγλία

Τον Ιούλιο του 2022, ο Ιταλός κόουτς άφησε τον σύλλογο στην κορυφή της βαθμολογίας στην Πρέμιερ Λιγκ της Ουκρανίας και ​​έπιασε δουλειά στην αγγλική Μπράιτον και εντυπωσιάζει.

Πάντως, για να φτάσει ως εδώ έριξε τόνους ιδρώτα δουλειάς. Ο Ρομπέρτο ​​Ντε Ζέρμπι είχε ένα πολύ συγκεκριμένο τελετουργικό μετά τους αγώνες κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Φότζια. Όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα (νίκη, ισοπαλία ή ήττα), καθόταν την επόμενη μέρα και ξαναέβλεπε το παιχνίδι, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, κάνοντας σχολαστικές σημειώσεις που σχετίζονταν με κάθε απόσπασμα του παιχνιδιού.

«Έχω τη δική μου ιδέα για το ποδόσφαιρο»

Μπορεί η προσοχή στη λεπτομέρεια να κάνει τη διαφορά, αλλά η Φότζια τότε (2016) ήταν στη Serie C. Κάθε ομάδα του Ντε Τζέρμπι, έπαιζε σωστό ποδόσφαιρο, έχοντας εξαιρετική κατοχή, χτίζοντας από την πλάτη και πάντα προσπαθούσαν να επιτεθούν.

Ο 44χρονος προπονητής δεν έχει αλλάξει πολύ, αφού οι μετέπειτα προπονητικές του εμπειρίες, σε Παλέρμο, Μπενεβέντο, Σασουόλο και Σαχτάρ Ντόνετσκ, απλώς ενίσχυσαν την πίστη του στην ποδοσφαιρική του φιλοσοφία.

«Η Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα είναι μοντέλα που με εμπνέουν. Αλλά από τότε που έπαιζα, απομνημόνευσα έννοιες και τις έκανα δικές μου. Έχω τη δική μου ιδέα για το ποδόσφαιρο. Για μένα, το να εκτοξεύεις την μπάλα προς τα πάνω και να προσπαθείς να κερδίσεις τη δεύτερη μπάλα ισοδυναμεί με τζόγο, και επειδή δεν μου αρέσει να στοιχηματίζω, προτιμώ να εκπαιδεύω μια ομάδα για να βγάζει τη μπάλα προσεκτικά έξω από την άμυνα», έχει πει ο κόουτς της Μπράιτον.

Ο Ντε Τζέρμπι ξέρει τι θέλει να κάνει και πώς ακριβώς θέλει να το κάνει

«Μπορείς να αλλάξεις κάτι, μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό, αλλάζεις ανάλογα με τους παίκτες, αλλά το DNA παραμένει το ίδιο. Το DNA του έργου είναι ο εαυτός μου, ο χαρακτήρας μου, η ιστορία μου, η οικογένειά μου, το πώς ήμουν ως παίκτης. Κρατώ τον εαυτό μου μέσα στη δουλειά μου. Έχω ξεκάθαρη την ιδέα στο μυαλό μου. Μπορούμε, όλοι, να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο, αλλά όταν μιλάμε με λεπτομέρειες σε διαφορετικές καταστάσεις, οι αλλαγές, η λύση είναι διαφορετική», επισημαίνει.

Το στυλ του Ντε Τζέρμπι περιστρέφεται γύρω από το να δελεάζει τους αντιπάλους που πιέζουν ψηλά ή χαμηλά, επιλέγοντας τις σωστές πάσες την κατάλληλη στιγμή και τις σωστές κινήσεις. Ζει και αναπνέει με τις ιδέες του μέσα από την αγάπη του για το παιχνίδι.

Είναι ένας «εθισμένος στο ποδόσφαιρο» που πάντα φοράει μαύρα ρούχα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags