Facebook Pixel Θοδωρής Ιωάννου: Η τραγική ιστορία του παίκτη που «έσβησε» μετά από σύγκρουση στο γήπεδο - Του κόπηκε ο αυχένας
| 2023-10-07 17:24:00

Η τραγική ιστορία Έλληνα άσου που "έσβησε" μετά από σύγκρουση στο γήπεδο - Του κόπηκε ο αυχένας και είχε λίγες ώρες ζωής

Του Γιώργου Βροντάκη
Η τραγική ιστορία Έλληνα άσου που "έσβησε" μετά από σύγκρουση στο γήπεδο - Του κόπηκε ο αυχένας και είχε λίγες ώρες ζωής

Η τραγική ιστορία του 20χρονου παίκτη που πέθανε σε σύγκρουση με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού.

Στις 5 Οκτωβρίου του 1959, έχασε τη μάχη με τη ζωή ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Εθνικού Πειραιά, Θοδωρής Ιωάννου, αφού μια μέρα νωρίτερα είχε συγκρουστεί σε φιλικό με τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού.

Πριν από 64 χρόνια, πέθανε ο νεαρός άσος του Εθνικού Πειραιώς, Θοδωρής Ιωάννου, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Η ιστορία του συγκλόνισε το πανελλήνιο και έγινε πρώτο θέμα στις εφημερίδες. Η ατυχία της στιγμής και το κόψιμο του αυχένα.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 4 Οκτωβρίου, είχε προγραμματιστεί το φιλικό του Εθνικού με τον Παναθηναϊκό και παρότι ο Θοδωρής Ιωάννου ήταν αμυντικός, πάντα ήθελε να αγωνιστεί στην επίθεση. Επειδή, άργησε να προσέλθει στο γήπεδο ο φορ της ομάδας του Πειραιά, Γεωργούλη, ο Ιταλός προπονητής του Εθνικού, ο Τριβιζάν, τον έβαλε ως επιθετικό στην αναμέτρηση της Λεωφόρου. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία εμφάνισή του.

Μεγάλωσε χωρίς γονείς

Ο Θοδωρής Ιωάννου μεγάλωσε χωρίς γονείς, αφού ο πατέρας του, Μιχάλης και η μητέρα του, Σουλτάνα πέθαναν όταν ήταν πέντε ετών και την ανατροφή του ανέλαβε ο θείος του. Εκτός από το ποδόσφαιρο, εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος.

Μόλις έπειτα από 14 λεπτά αγώνα σε μια ανύποπτη φάση, διεκδίκησε με δύναμη μια μπαλιά από τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Βουτσαρά, και οι δυο τους συγκρούστηκαν με δύναμη. Τότε ο Ιωάννου έπεσε στο έδαφος και έμεινε αναίσθητος.

Ο διαιτητής αρχικά δεν κατάλαβε το μέγεθος του τραυματισμού, αλλά όταν συνειδητοποίησε πως ο Ιωάννου ήταν αναίσθητος διέκοψε το παιχνίδι. Ο 20χρονος ποδοσφαιριστής είχε χτυπήσει το σαγόνι του πάνω στον ώμο του Μιχάλη Βουτσαρά, με αποτέλεσμα να του κοπεί η ανάσα και να παραμορφωθεί το πρόσωπό του.

Τον μετέφεραν με διαφημιστική πινακίδα

Αμέσως δημιουργήθηκε ένας χαμός στο γήπεδο και από τα μεγάφωνα γινόταν έκκληση εάν υπήρχε κάποιος γιατρός ανάμεσα στους φιλάθλους για να βοηθούσε τον άτυχο ποδοσφαιριστή. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές ξήλωσαν μια διαφημιστική πινακίδα για να τον μεταφέρουν και τον πήγαν στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».

Φυσικά, ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Βουτσαράς, ήταν συγκλονισμένος και έκλαιγε με λυγμούς, ενώ την ίδια μέρα πήγε σε ένα εκκλησάκι για να προσευχηθεί. Όμως, ο Θοδωρής Ιωάννου δεν τα κατάφερε και την επόμενη μέρα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Η είδηση του θανάτου του έγινε πρώτο θέμα, συγκλόνισε το πανελλήνιο και φυσικά βύθισε στη θλίψη τον Πειραιά. Η κηδεία του έγινε στον Άγιο Κωνσταντίνο του Πειραιά και 50.000 κόσμος τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία.

Του κόπηκε ο αυχένας και είχε λίγες ώρες ζωής

Λίγα χρόνια αργότερα ο Μιχάλης Βουτσαράς μιλώντας στην εφημερίδα «Κοινωνική» περιέγραψε τη μοιραία φάση, λέγοντας: «Ήταν μια πολύ κακή στιγμή για μένα και με επηρέασε συναισθηματικά τόσο πολύ που ήθελα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Όμως έπεσαν πάνω μου όλοι οι συμπαίκτες μου και η διοίκηση και με επανέφεραν, αφού είχα και τη συνείδησή μου καθαρή διότι δεν έφταιξα πάνω στη φάση σε καμία περίπτωση. Έγινε μια σέντρα στην περιοχή μου και βγήκα καθυστερημένα να μπλοκάρω την μπάλα. Ταυτόχρονα έτρεχε και ο Ιωάννου να πετύχει γκολ, γίνεται τρομερή σύγκρουση, το πρόσωπο του Ιωάννου κτυπάει πάνω στην μπάλα και στο στήθος μου, γυρίζει το κεφάλι του απότομα και κόβεται ο αυχένας του. Όταν τον εξέτασε ο γιατρός, είπε χωρίς καμία επιφύλαξη πως δεν έχει ζωή, θα πεθάνει σε μερικές ώρες. Πέθανε την επόμενη μέρα».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags