Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Ερυθραίας απέσυρε την ανδρική ομάδα της από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 λόγω των φόβων ότι οι παίκτες θα επιχειρούσαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο κατά τη διάρκεια ταξιδιών στο εξωτερικό...

Φοβούνται μην φύγουν οι παίκτες στο εξωτερικό

Υπάρχει μόνιμος στρατός στη χώρα και πρόεδρος που δεν έχει αντικατασταθεί εδώ και 30 χρόνια. Η ομοσπονδία του μικρού αφρικανικού κράτους απαγόρευσε την εθνική ομάδα να συμμετάσχει στην επιλογή του Μουντιάλ και ο μοναδικός λόγος είναι πως φοβούνται ότι οι παίκτες θα παραμείνουν στο εξωτερικό.

Η Ερυθραία έπαιξε τον τελευταίο της επίσημο αγώνα το 2019 και δεν είναι καν στην κατάταξη της FIFA. Στην Ερυθραία, τα νέα δεν εξέπληξαν σχεδόν κανέναν, αφού δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο Κύπελλο Αφρικής, ούτε καν στον προκριματικό γύρο τα τελευταία 15 χρόνια.

Η Εθνική ομάδας της χώρας δεν περιλαμβάνεται στην κατάταξη της FIFA, αφού για να κατέχει μια θέση θα πρέπει να έχει παίξει τουλάχιστον έναν αγώνα τους τελευταίους 48 μήνες.

60 παίκτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2009

Το πρόβλημα της φυγής των ποδοσφαιριστών δεν είναι αστείο, αφού τουλάχιστον 60 παίκτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2009. Εφτά κατέφυγαν στην Ουγκάντα ​​κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Ανατολικής και Κεντρικής Αφρικής 2019 και την ίδια χρονιά τέσσερις ποδοσφαιριστές τράπηκαν σε φυγή μετά από αγώνα Νέων με την ομάδα της Ζανζιβάρης. Το 2021, η εθνική ομάδα γυναικών U-20 επετράπη να ταξιδέψει και πέντε παίκτες έφυγαν λίγες ώρες πριν τη συνάντηση με την Ουγκάντα.

Οι Ερυθραίοι δεν παίζουν σχεδόν καθόλου στο εξωτερικό ή σε επίπεδο συλλόγων. Η Ερυθραία έγινε ανεξάρτητη μόλις το 1993. Έκτοτε έχει τον ίδιο πρόεδρο και επίσημα τη χειρότερη οικονομία στον κόσμο

Το κράτος χωρίς εθνική ομάδα

Το κράτος χωρίς εθνική ομάδα βρίσκεται στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας και στριμώχνεται από τρεις πλευρές από το Σουδάν, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Πολύ κοντά βρίσκεται η διαρκώς εμπόλεμη Σομαλία και στην απέναντι όχθη η Υεμένη, σπαρασσόμενη από εσωτερικές συγκρούσεις. Και ακόμη και με ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ερυθραία δεν φαίνεται συμφέρουσα.

Ο Ισαϊας Αφεβέρκι είναι ο μόνιμος προέδρος που ηγείται της χώρας από το 1991. Ο στρατός της Ερυθραίας είναι στρατεύσιμος στρατός και δεν υπάρχει θητεία. Ο στρατιώτης δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στο σπίτι του ή αν θα επιστρέψει καθόλου. Η ηλικία στρατολόγησης είναι μεταβλητή: ακόμη και ένας έφηβος μπορεί να κάνει θητεία. Ο στρατός έχει γίνει το κύριο εργατικό δυναμικό στη χώρα - οι στρατιώτες όχι μόνο μαθαίνουν να πυροβολούν, να βαδίζουν και να χειρίζονται εξοπλισμό, αλλά και να «υπηρετούν» σε αγροκτήματα, εργοτάξια και ακόμη και ως δάσκαλοι στα σχολεία. Δεν πληρώνονται σχεδόν καθόλου.