Πάρτι πριν τον τελικό του Europa Conference League, στις 29 Μαΐου, με τη Φιορεντίνα, στη Νέα Φιλαδέλφεια έκανε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά με δύο γκολάρες του Όρτα επικράτησε 2-0 της ΑΕΚ και της έκοψε τον δρόμο προς τον τίτλο. Οι Πειραιώτες ήταν ανώτεροι καθ'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού της Ένωσης, η εικόνα της οποίας ήταν επιεικώς τραγική για ομάδα που κυνηγά το πρωτάθλημα.

Με τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ έμεινε στη δεύτερη θέση με 74 βαθμούς και ελπίζει σε θαύμα την τελευταία αγωνιστική, δηλαδή σε στραβοπάτημα των Θεσσαλονικιών στο ντέρμπι με τον Άρη. Σε περίπτωση ήττας των "ασπρόμαυρων" και νίκης των "κιτρινόμαυρων" με Λαμία, η Ένωση παίρνει τον τίτλο, ενώ έχει πλεονέκτημα και αν ο ΠΑΟΚ έρθει ισόπαλος με τον συμπολίτη. Όπως και να έχει όμως η υπόθεση δεν είναι στα χέρια της.

Ο Ολυμπαικός με τη νίκη του πέρασε στην 3η θέση με 73 βαθμούς.

Βασικός ο Αποστολόπουλος – Επιστροφή Στάνκοβιτς

Χωρίς τους τραυματίες Ιμπόρα, Ρίτσαρντς, Μπιανκόν, τον τιμωρημένο Ρέτσο και τους Μασούρα-Αλεξανδρόπουλο (για λόγους τακτικής) έκανε λογαριασμό Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Ο Βάσκος τεχνικός έδωσε φανέλα βασικού στο νεαρό Αποστολόπουλο στο αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά και στον Ντόη, ο οποίος τοποθετήθηκε δίπλα στον Κάρμο στο κέντρο της άμυνας. Παράλληλα σε σχέση με το ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ, επέστρεψαν οι Ποντένσε, Φορτούνης και Ελ Κααμπί.

Από πλευράς ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα δεν υπολόγιζε τον τιμωρημένο Ρότα, τον τραυματία Φερνάντες και τον Πισάρο. Η έκπληξη της σύνθεσης σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια των πλέι οφ είναι η επιστροφή του Στάνκοβιτς στην εστία. Ο Σιντιμπέ έπαιξε στα δεξιά, οι Βίντα-Κάλενς στόπερ και ο Χατζισαφί αριστερά. Σιμάνσκι-Πινέδα τοποθετήθηκαν στον άξονα, με τον Ελίασον δεξιά, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά και τους Αραούχο - Γκαρσία στη γραμμή κρούσης.

Ολυμπιακός: Τζολακης, Ροντινέι, Ντόι, Κάρμο, Αποστολόπουλος (68’ Κίνι), Έσε, Όρτα, Τσικίνιο (88’ Καρβάλιο), Φορτούνης, Ποντένσε (83’ Μάρτινς), Ελ Κααμπί

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ (46’ Γιόνσον), Βίντα, Κάλενς, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς (62’ Άμραμπατ), Ελίασον (70’ Μάνταλος), Αραούχο (62’ Πόνσε), Γκαρσία (70’ Τσούμπερ)

Καλύτερος ο Ολυμπιακός στο πρώτο μέρος

Ο Ολυμπιακός πίεζε πολύ ψηλά από την αρχή με Ποντένσε και Ελ Κααμπί, με διάθεση να εκβιάσει το λάθος στην άμυνα της ΑΕΚ, η οποία κυκλοφόρησε πολλές φορές τη μπάλα ριψοκίνδυνα στα μετόπισθεν, με τον Σιντιμπέ να φαίνεται αδύναμος κρίκος. Οι Πειραιώτες παρήγαγες αρκετές ευκαιρίες που ήταν της αδυναμίας που παρουσιάστηκε στο κέντρο των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι δεν έδειξαν σε καμία περίπτωση το γνωστό στυλ παιχνιδιού που τους έχουμε συνηθίσει. Δηλαδή δεν είχαν δυναμική πίεση ψηλά, αλλά προσπαθούσαν να χτυπήσουν σε αντεπιθέσεις. Όσες φορές το έκαναν όμως υστέρησαν στην τελική προσπάθεια.

Η πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι έγινε στο 11’ όταν ο Ποντένσε έβγαλε τον Ελ Κααμπί, απέναντι από τον Στάνκοβιτς από αριστερά, αλλά ο Αυστριακός απέκρουσε σε κόρνερ με τα πόδια. Εφτά λεπτά αργότερα το σουτ του Όρτα δεν δυσκόλεψε τον τερματοφύλακα της Ένωσης, η οποία έκανε την πρώτης ευκαιρία δύο λεπτά αργότερα, όταν πέρασε μπαλιά στην πλάτη του Ντόι, ο Λιβάι Γκαρσία όμως καθυστέρησε και ο Κάρμο τον έκοψε.

Στο 24’ οι φιλοξενούμενοι έχασαν μοναδική στιγμή για να σκοράρουν, όταν ύστερα από υποδειγματική αντεπίθεση, ο Ελίασον σέντραρε από δεξιά, ο Αραούχο πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Γκαρσία όμως στο δεύτερο δοκάρι καθυστέρησε και πάλι να εκτελέσει με τον Ρόντινεϊ να απομακρύνει σε κόρνερ. Στο 37’ έγινε το αντίστροφο. Ο Γκαρσία έφτιαξε φάση για τον Ελίασον, ο οποίος αν και ολομόναχος στο δεύτερο δοκάρι σημάδεψε πολύ ψηλά. Στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου οι Πειραιώτες βρέθηκαν τρεις φορές κοντά στο γκολ, αλλά οι προσπάθειες των Κααμπί, Ποντένσε και Φορτούνη στερήθηκαν τύχης.

Δοκάρι ο Φορτούνης – γκολάρες ο Όρτα

Στο δεύτερο μέρος ο Αλμέιδα έβγαλε τον Σιντιμπέ και έβαλε μέσα τον Γιόνσον για να ισορροπήσει τα πράγματα στο κέντρο. Η ΑΕΚ είχε δύο καλές στιγμές με Ελίασον (κόντραρε τον Έσε) και Αραούχο (μπλόκαρε ο Τζολάκης), στο 49’ και στο 50’ αντίστοιχα, αλλά συνέχισε να παραμένει ασόβαρη στα μετόπισθεν, πουλώντας μπάλες στον Ολυμπιακό.

Οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι στο 61’ σε εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη και τρία λεπτά αργότερα κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την ολιγωρία στην άμυνα της ΑΕΚ και να μετουσιώσουν την προσπάθειά τους σε γκολ. Μετά τη σέντρα του Ποντένσε ο Ελ Κααμπί έπιασε κεφαλιά, ο Στάνκοβιτς έδιωξε, αλλά ο Μαροκινός έγινε ξανά αποδέκτης, έστρωσε στον Όρτα που (το έψαχνε σε όλο το ματς) με ευθύβολο σουτ νίκησε τον τερματοφύλακα της Ένωσης για το 1-0.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει. Η είσοδος του Άμραμπατ και του Μάνταλου την έκαναν λίγο πιο γρήγορη στην επίθεση, όχι όμως ουσιαστική, γιατί αδυνατούσε να δημιουργήσει. Όταν το έκανε όμως η τελική προσπάθεια δεν έφερε αποτέλεσμα. Η Ένωση έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Τσούμπερ στο 85’ με τον Τζολάκη να πραγματοποιεί καθοριστική επέμβαση.

Ο Ελβετός έχασε άλλη μία τρομερή στιγμή και στις καθυστερήσεις με τον γκολκίπερ των «ερυθρόλευκων» να κάνει πάλι σπουδαία επέμβαση, διατηρώντας το μηδέν. Το ματς όμως δεν είχε ολοκληρωθεί. Γιατί ο Όρτα δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 90’+2’ είδε εκτός θέσης τον Στάνκοβιτς και με άπιαστο σουτ κάρφωσε τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Αυστριακού που περίμενε… σέντρα. Έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 2-0.

Τα σφυρίγματα

Την αναμέτρηση διηύθυνε ο Γερμανός Τομπίας Στίλερ, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των Elite, με πολλά ματς της Super League στο παλμαρέ του με πιο πρόσφατο το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2 για τα πλέι οφ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Βοηθοί του ήταν οι συμπατριώτες του Κρίστιαν Γκίτελμαν, Μαρκ Μπορς, τέταρτος ο Χρ.Βεργέτγης και στο VAR ο Περλ Γκούντερ με τον Μπουξμπάουμ.

Στο 7’ o Γκαρσία ανατράπηκε σε τετ α τετ με τον Τζολάκη, αλλά ο βοηθός είχε σηκώσει σημαία για οφσάιντ. Στο 15’ δόθηκε φάουλ-έμπνευση στον Όρτα, που έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να γεμίσει στην περιοχή της ΑΕΚ. Στο 29' ο Στίλερ έδειξε «παίζετε» σε ένα πέσιμο του Αποστολόπουλου στην περιοχή μετά από σύγκρουση με τον Σιντιμπέ. Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε ότι ο Κάρμο ανέκοψε τον Γκαρσία σε αντεπίθεση τραβώντας τον,αλλά ο διαιτητής δεν έδειξε κάρτα. Στο δεύτερο μέρος ο διαιτητής έδειξε «παίζετε» για ένα πέσιμο του Ποντένσε σε μαρκάρισμα του Σιμάνσκι που βρήκε μπάλα μέσα στην περιοχή.