Facebook Pixel Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ
| 2013-01-18 17:26:00

Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ

Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ

Πραγματικά νιώθω έκπληξη με τις αντιδράσεις ανθρώπων του αθλητισμού, που δηλώνουν σοκαρισμένοι από τις αποκαλύψεις του Λανς Αρμστρονγκ, για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Γράφει ο Μιχάλης Τσώχος.

Όχι γιατί δεν είναι σημαντική στιγμή, ένας θρύλος του αθλητισμού να παραδέχεται κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί υπέθετα, ότι άπαντες θα έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένοι σχετικά με το θέμα του ντόπινγκ.

Άσχετα με το τι λένε δημοσίως, και το τι μπορείς να αποδείξεις, σε όλες τις συζητήσεις, που γίνονται, σχετικά με τους υπεραθλητές της εποχής μας, όλοι έχουν τις επιφυλάξεις τους. Για το πόσο «αθώα» έχουν επιτευχθεί όλα αυτά τα εξωπραγματικά ρεκόρ και οι επιδόσεις. Εντάξει, «θαύματα της φύσης», «υπεράνθρωποι», «σούπερ αθλητές», αλλά κάποια πράγματα ξεπερνούν την λογική. Προσωπικά δεν θα με εκπλήξει οποιαδήποτε άλλη μελλοντική «αποκάλυψη», από κάποιους που και εμείς, οι δημοσιογράφοι, τώρα αφιερώνουμε πρωτοσέλιδα.

Θυμάμαι κάποτε, ότι άνθρωπος που είχε μεγάλη σχέση με τον στίβο, μου είχε πει μια σοφή κουβέντα: εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί κάπως το ντόπινγκ, είναι να επιτραπεί η ιατρική ενίσχυση των αθλητών. Αντί να το κάνουν κρυφά, με αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας σκευάσματα, με κίνδυνο της ζωής τους, να έχουν επιστημονική παρακολούθηση και ενίσχυση. Με τις επιδόσεις να βελτιώνονται με αλματώδη ρυθμό, είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί κάποιος να πρωταγωνιστήσει με «γαλατάκι και φρούτα». Εάν όμως υπάρξει «επιστημονική υποβοήθηση», που θα περιορίζει κιόλας, όσο βέβαια είναι δυνατόν, τις παρενέργειες στους αθλητές, οι οποίοι όμως θα γνωρίζουν τα πάντα για τους κινδύνους που διατρέχουν, θα κτυπηθεί το παράνομο κύκλωμα και οι επιτήδειοι, που θησαυρίζουν.

Κυνική πρόταση; Μπορεί. Μέσα όμως στην πραγματικότητα. Θα υποστηρίξει κάποιος, «καλά, θα νομιμοποιήσουμε το κλέψιμο;». Μα έτσι κι αλλιώς, αυτό συμβαίνει και οι περιπτώσεις αθλητών, που συλλαμβάνονται, το αποδεικνύει. Ακόμη και ο ίδιος ο Αρμστρονγκ το υπονόησε, λέγοντας ότι όσα έκανε, ήταν για να διατηρηθεί στον ανταγωνισμό. Δηλαδή και οι αντίπαλοί του, σύμφωνα με τον Αμερικανό, ακολουθούσαν την ίδια τακτική.

Υπάρχουν αθλήματα, στα οποία η «φαρμακευτική υποβοήθηση» δεν είναι απαραίτητη. Η νίκη και η επικράτηση, δεν εξαρτώνται τόσο από την δύναμη και την αντοχή, αλλά από την επιδεξιότητα και το μυαλό του αθλητή. Σε εκείνα όμως, που το ντοπάρισμα, βγάζει δυστυχώς τους νικητές, έχει έρθει η ώρα να βρούμε εναλλακτικές λύσεις. Προσωπικά, δεν συμφωνώ με την παραπάνω πρόταση. Αναγνωρίζω όμως, ότι οι αιθεροβάμονες και ρομαντικοί του αθλητισμού, είναι αδύνατον ποτέ να καταπολεμήσουν την μάστιγα αυτή. Για κάθε Αρμστρονγκ, που θα δημοσιοποιείται, δέκα ακόμη φιλόδοξοι διάδοχοί του θα εμφανίζονται και δεν θα διστάζουν να ρισκάρουν, για να πάρουν την θέση του. Και με τον τζίρο του κυκλώματος να αγγίζει αστρονομικά ποσά, σαφώς περισσότερα από όσα η ΔΟΕ και το Ολυμπιακό κίνημα μπορούν να διαθέσουν, πάντα οι «ντοπαριστές» θα είναι ένα βήμα μπροστά.

Πηγή: pamesports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags