Facebook Pixel «Έφυγε» ο Νικολάι Αντριάνοφ (BINTEO)
| 2011-03-22 10:52:00

«Έφυγε» ο Νικολάι Αντριάνοφ (BINTEO)

«Έφυγε» ο Νικολάι Αντριάνοφ (BINTEO)

Ένας εκ των κορυφαίων αθλητών της γυμναστικής όλων των εποχών, ο Νικολάι Αντριάνοφ, οποίος κατείχε το ρεκόρ με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια (μέχρι που εμφανίσθηκε ο Φελπς), άφησε χθες σε ηλικία 58 ετών την τελευταία του πνοή, μετά από μακρόχρονη ασθένεια.

Ο Αντριάνοφ έπασχε από σοβαρότατη νευρολογική ασθένεια, η οποία του είχε προκαλέσει πλήρη ακινησία των άκρων, ενώ δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει.

Κατείχε το ρεκόρ στους άνδρες με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια (7 χρυσά επί συνόλου 15). Μέχρι που η «τορπίλη» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικλ Φελπς, «έσπασε» το ρεκόρ αυτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, φτάνοντας στο σύνολο τα 16.

Είναι ο τρίτος στην λίστα των αθλητών όλων των εποχών με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια, πίσω από την συμπατριώτισσά του, επίσης γυμνάστρια, Λαρίσα Λατίνινα (18) και τον Φελπς.

Ο Ρώσος γυμναστής κατέκτησε 4 χρυσά, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ (1976), ενώ στη διοργάνωση της Μόσχας, τέσσερα χρόνια αργότερα, πρόσθεσε στην κατοχή του άλλα δύο χρυσά, δύο ασημένια κι ένα χάλκινο. Επίσης είχε ένα χρυσό, ένα ασημένιο κι ένα χάλκινο στους Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980, και συμπεριλήφθηκε στο «Hall of Fame» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής (FIG) το 2001. Ήταν παντρεμένος με την δις Ολυμπιονίκη της γυμναστικής, Λιούμποφ Μπούρντα, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Βλάντιμιρ και τον Σεργκέι.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags