Facebook Pixel Ντόπινγκ σαν τη Λερναία Υδρα!
Άλλα Σπορ
| 2013-07-16 12:40:00

Ντόπινγκ σαν τη Λερναία Υδρα!

Ντόπινγκ σαν τη Λερναία Υδρα!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει για τα νέα κρούσματα ντόπινγκ στον παγκόσμιο αθλητισμό.
 

Ένα τέταρτο του αιώνα σχεδόν έχει περάσει από τη μέρα που ο μύθος του Μπεν Τζόνσον κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος. Ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον πλανήτη, που είχε διαλύσει τα χρονόμετρα στη Ρώμη το 1987 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και είχε αφήσει άφωνο τον κόσμο με το εξωπραγματικό 9’’79 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, είχε βρεθεί θετικός στην ουσία στανοζολόλη!

Το σοκ ήταν τεράστιο αφού για πρώτη φορά αποκαθηλωνόταν ένας τόσο σπουδαίος αθλητής, λόγω ντόπινγκ, σε μία εποχή που η τηλεόραση έβαζε πια τους μεγάλους αγώνες σε κάθε σπίτι.

Από τότε καμία υπόθεση ντόπινγκ, ούτε καν του μεγέθους του Λανς Αρμστρονγκ που συγκλόνισε, δεν δημιουργεί την ίδια αίσθηση με εκείνη του Τζόνσον. Αυτό ωστόσο δεν αλλοιώνει το γεγονός πως κάθε τέτοιο φαινόμενο ξύνει πληγές. Όταν ο ταχύτερος σπρίντερ φέτος στον κόσμο, ο Αμερικανός Τάισον Γκέι και ο τρίτος πιο γρήγορος, ο Τζαμαικανός Ασάφα Πάουελ βρίσκονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, τα φαντάσματα έρχονται ξανά για να μας στοιχειώσουν.

Ο Πάουελ μάλιστα που είναι ο τελευταίος κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μέτρα πριν τη εμφάνιση του Γιουσέιν Μπολτ, δεν είναι ο μοναδικός από τη Τζαμάικα σε αυτή την ανεπιθύμητη λίστα αφού υπάρχει και η αργυρή ολυμπιονίκης στη σκυταλοδρομία Σερόν Σίμπσον.

Φαίνεται πως εκείνη η ιστορία του Τζόνσον συνεχίζει να μην είναι διδακτική για κάποιους. Εξάλλου δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την αποκαθήλωση ενός ακόμη αστεριού, της Μάριον Τζόουνς η οποία ήταν στην κορυφή του σκανδάλου της Balco. Ο παρονομαστής παραμένει ο ίδιος, μία αέναη προσπάθεια ενός πολλά υποσχόμενου αθλητή να ξεφύγει από τη μετριότητα και να γίνει πρώτος, ελισσόμενος ταυτόχρονα ανάμεσα από τις παγίδες του αντιντόπινγκ.

Συχνά αρκετοί τα καταφέρνουν αφού πάντα θα ισχύει αυτό που μου είχε πει στον απόηχο του σκανδάλου του Τζόνσον, ο τότε επικεφαλής του εργαστηρίου της Κολονίας, ο δόκτορ Ντόνικε: «Πάντα οι μηχανισμοί θα ήμαστε πίσω από το ντόπινγκ, τουλάχιστο δύο βήματα, αλλά πρέπει και οφείλουμε να το κυνηγάμε». Ο Ντόνικε, εξηγώντας μου το 1989, πως ακριβώς γίνεται προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο, το οποίο είχε γιγαντώσει, έλεγε πως αν δεν υπάρχει και συγκεκριμένη καθοδήγηση από ανώνυμες πηγές για το τι ακριβώς ψάχνουν σε κάποιες περιπτώσεις οι αρχές, το έργο τους γίνεται πολύ δύσκολο. «Ξέρεις κάτι;» ήταν τα λόγια του που μου στροβιλίζουν το μυαλό από τότε «όταν κοιτάμε για να βρούμε τι ουσίες παίρνουν κάποιοι αστέρες είναι σαν να ψάχνουμε να εντοπίσουμε δύο κουταλιές ζάχαρη σε μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Και είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι βγαίνουν πέντε».

Από εκείνη την κουβέντα και έπειτα δεν ήμουν ποτέ αισιόδοξος για το ζήτημα αυτό, αλλά πάντως η αλήθεια είναι πως στη ποδηλασία μετά το «ξεγύμνωμα» του Αρμστρονγκ και όλου του κυκλώματος, μοιάζουν οι φετινοί χρόνοι να είναι πιο γήινοι!

Μετά την τιμωρία του Τάισον Γκέι (που φέτος είχε χρόνο 9’’75 και κάποια στιγμή έχει τρέξει και σε 9’’69 τα 100 μέτρα) και του Πάουελ, ο μόνος που μπορεί να κοντράρει τον Μπολτ στο Παγκόσμιο της Μόσχας είναι πια ο Τζάστιν Γκάτλιν. Μόνο που ο Αμερικανός ήδη στο παρελθόν, το 2001 και το 2006 έχει τιμωρηθεί για χρήση αναβολικών, οπότε το ότι είναι χάλκινος ολυμπιονίκης του Λονδίνου περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τρείς ακόμη Τζαμαικανοί αθλητές έχουν βρεθεί θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ, ωστόσο ανάμεσα τους φαίνεται πως δεν βρίσκεται ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο 26χρονος σπρίντερ πιθανότατα έχει ελεγχθεί όσο κανείς άλλος αθλητής στον πλανήτη χωρίς όμως να βρεθεί ποτέ θετικός. Ο Μπολτ είναι μία κατηγορία μόνος του, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης αφού ας μην λησμονούμε πως έντεκα χρόνια πριν στο Κίνγκστον είχε κατακτήσει χρυσό -αν και 16άρης- στα 200 μέτρα νικώντας 19χρονους.

Τα 100 μέτρα παραδοσιακά είναι το αγώνισμα που συγκεντρώνει στους αγώνες στίβου και ιδιαίτερα στους Ολυμπιακούς, την απόλυτη τηλεθέαση και ο Μπολτ είναι… πυρηνικό όπλο. Και επειδή από την εποχή που ο Τζόνσον έβαλε το δηλητήριο της αμφιβολίας βαθιά μέσα στη σκέψη όλων των φιλάθλων, η ενδόμυχη ελπίδα είναι να μην καταρρεύσει κάποια στιγμή και ο μύθος του Τζαμαικανού, που το χαμόγελο και η όλη εικόνα του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό. Τα τελευταία γεγονότα έριξαν ξανά στις πλάτες του Μπολτ το φορτίο του να κρατηθούν τα σπριντ αλώβητα, όσο και αν αυτό είναι δύσκολο από τη λαίλαπα!

Πηγή: sport-fm.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags