22/12/13 - 19:07

Τα μελομακάρονα του δρομέα

Γιορτάρες μέρες τιμούμε δεόντως παραδοσιακές συνταγές χιστουγεννιάτικων γλυκών!

Τα μελομακάρονα του δρομέα
42.383views 0shares

Οι μελωμένες μπουκίτσες, κοινώς τα μελομακάρονα, είναι πυροτέχνημα ενέργειας, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων αλλά προπαντός…γεύσης! Θα μας επαναφέρουν από υπογλυκαιμία και θα αναπληρώσουν τις άδειες αποθήκες μετά από κάθε προπόνηση των ημερών αυτών αν και (γιατί όχι)…μπορούν να μας συνοδεύσουν και στα long runs! Τολμείστε το!

Υλικά

Για τη ζύμη:
6 φλ.τσαγιού αλεύρι
1 φλ.ελαιόλαδο
½ φλ. Ταχίνι
½ φλ.ζάχαρη
1 φλ.καφέ κονιάκ
1 κγλ σόδα
1 κγλ baking powder
½ κσούπας γαρύφαλο κοπανισμένο
1 κσούπας κανέλα σκόνη
χυμό ενός πορτοκαλιού
κανέλα και καρύδι τριμμένο για πασπλισμα

Για το σιρόπι:
3 φλ.τσαγιού μέλι
2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
2φλ.τσαγιού νερό
3 μασούρια κανέλα


Εκτέλεση

1. Κτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το λάδι και το ταχίνι για 5 λεπτά
2. Συνεχίζουμε το μιξάρισμα προσθέτοντας το χυμό, το κονιάκ, τη σόδα, το baking powder, το κανελογαρίφαλο και το μισό περίπου αλεύρι
3. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας με τα χέρια
4. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή
5. Πλάθουμε μικρά κομμάτια στο σχήμα που επιθυμούμε
6. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ταψί και παρατάσσουμε τα μελλοντικά μελομακάρονα
7. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να μοσχοβολίζουν( περίπου 30 λεπτά)
8. Τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για 2 λεπτά αφού έχουν σχετικά κρυώσει
9. Δημιουργούμε μια πυραμίδα από μελομακάρονα σε μια πιατέλα, περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι και κανέλα


Παρασκευή σιροπιού

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά, προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα και αφήνουμε στη φωτιά να δημιουργηθεί διαυγές διάλυμα για άλλα 20 λεπτα.

Προσοχή!!!: το μέλι φουσκώνει γι’αυτό δεν πρέπει να έχουμε το σιρόπι σε δυνατή φωτιά ούτε να κλείσουμε με καπάκι την κατσαρόλα.


Καλές Γιορτές σε όλους, καλή χρονιά και καλή …χώνεψη!


Χαρά Σκουλαρίκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΗΓΗ: www.nutrinews.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ