Facebook Pixel Έτσι προπονούνται οι Αφρικανοί για τον Μαραθώνιο
| 2013-12-26 23:06:00

Έτσι προπονούνται οι Αφρικανοί για τον Μαραθώνιο

Έτσι προπονούνται οι Αφρικανοί για τον Μαραθώνιο

Διαβάστε για την αερόβια και αναερόβια προπόνηση των δρομέων της Αιθιοπίας και της Κένυας, οι οποίοι τερματίζουν πάντα πρώτοι στους Μαραθωνίους.

Οι συνεχείς καταρρίψεις των παγκοσμίων επιδόσεων και η αναμφισβήτητη κυριαρχία των αθλητών της Κένυας και της Αιθιοπίας στους δρόμους της ημιαντοχής και αντοχής ιδιαίτερα την τελευταία 30ετία σ’ όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, ήταν τα έντονα κίνητρα τα οποία οδήγησαν τον κ. Σούλα Δημήτριο σε μια σχολαστική όσο και εν τω βάθει διερεύνηση της προπονητικής αντίληψης και φιλοσοφίας που διέπει τους προπονητές των πιο πάνω χωρών.


Προκειμένου να ερευνηθεί η προπονητική φιλοσοφία των Κενυατών και Αιθιόπων προπονητών αναφορικά με την αερόβια και αναερόβια προπονητική επιβάρυνση σε χιλιόμετρα, καθώς και οι προπονητικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν, ο κ. Σούλας πραγματοποίησε ερευνητικό ταξίδι σε αυτές τις χώρες το Μάρτιο του 1990.Το ερευνητικό αυτό ταξίδι έγινε στα πλαίσια της συλλογής των ερευνητικών δεδομένων για την εκπόνηση της Διδακτορικής του Διατριβής. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον ίδιο σκοπό ο κ. Σούλας ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Αγγλίας, της Β. Ιρλανδίας, της Σκωτίας της Φιλανδίας και της Ιταλίας. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα διεξήχθη:

Στην Αιθιπία (Adis Ababa), στην Κένυα (Ebu),στην Ισπανία (Barcelona, Madrit, Soria, Toledo, Alicade), στην Πορογαλία (Porto, Lisbon),στην Ιταλία (Milan, Ferrara, Tirrenia) στην Αγγλία (London, Coventry, Lichfield, Manchester, Loughborough, Darligton), στη Β.Ιρλανδία (Belfast), στη Σκωτία (Glascow, Edinbourgh) και στη Φινλανδία (Helsinki, Pajulahti, Vierumaki, Numella).

Τον πληθυσμό της έρευνας αποτέλεσαν προπονητές παγκοσμίου ακτινοβολίας οι οποίοι ανέδειξαν Ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές, αθλητές με παγκόσμιες επιδόσεις κ.λ.π., (πίνακα 1).
Πίνακας 1. Οι προπονητές που πήραν μέρος στην έρευνα (Soulas,1993).

 

ΑΦΡΙΚΗ

ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

 

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

ΚΕΝΥΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΙΤΑΛΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

 

 

 

J. BRAVO

 

 

H. WILSON

K. SINKKONEN

 

Κ. WOLDE MESKEL

M. KOSGEI

E. P. OLIVA

M. BERDARDO

 

P. COE

A. PAUNONEN

ΗΜΙΑ-ΝΤΟΧΗ

 

 

M. PASCUA

 

 

N. BROOK

J. HIRVONEN

 

 

 

G. ROJO

 

 

T. BOYLE

 

 

 

 

M. VELASCO

 

 

N. POOLE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E. P. OLIVA

M. PEREIRA

G. RONDELLI

J. ANDERSON

R. HAIKKOLA

ΑΝΤΟΧΗ

B. YILMA

M. KOSGEI

G. ROJO

AL. BARBOSA

G. POLIZZI

G. SURTES

T. SELVINEN

 

 

 

J. GROSSOCORDON

A. FONSECACOSTA

G. CITTOLINI

D. SUNDERLAND

 

 

 

 

J. TORIBIO

 

 

G. CANDY

 

 

 

 

 

 

 

M. BROWN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΡΑ-ΘΩΝΙΟΣ

Ν. ROBA

M. KOSGEI

 

P. FERREIRA

G. LENZI

A. STOREY

T. VUORIMA

 

 

 

 

 

L. GIGLIOTTI

 

 

 

Τα ερευνητικά δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίου και προσωπικών συνεντεύξεων των εθνικών προπονητών αυτών των δύο χωρών καθώς και με επιτόπιες επισκέψεις στους χώρους προπόνησης.
 

Καταγράφηκαν οι σημαντικότεροι προπονητικοί δείκτες, ιδιαίτερα εκείνοι που σχετίζονται με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της προπόνησης των προαναφερθέντων προπονητών.
 

Πιο συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν εκτός των άλλων προπονητικών παραμέτρων: 1.H περιοδική και η ετήσια αερόβια και η αναερόβια χιλιομετρική επιβάρυνση (ποσοτικοί δείκτες) αθλητών υψηλού επιπέδου ημιαντοχής και αντοχής και 2. Οι μέθοδοι και τα μέσα της αερόβιας και αναερόβιας προπόνησης (ποιοτικοί δείκτες). 3) Οι διαφορές που παρουσιάζουν οι χώρες αυτές μεταξύ τους ως προς τους παραπάνω δείκτες.
 

Διαβάστε το υπόλοιπο θέμα στο runningnews.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags