Facebook Pixel Όταν ο Ποικιλίδης έφερε... λιποθυμίες! (ΦΩΤΟ)
| 2014-05-24 18:10:00

Όταν ο Ποικιλίδης έφερε... λιποθυμίες! (ΦΩΤΟ)

Όταν ο Ποικιλίδης έφερε... λιποθυμίες! (ΦΩΤΟ)

Διαβάστε πως ο Παναγιώτης Ποικιλίδης, σε ηλικία 19 ετών, έκανε τους πάντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες να τον χειροκροτήσουν ιπποτικά....

Ο Ποικιλίδης έδωσε σκληρή μάχη για τη ζωή αλλά δεν κατάφερε να βγει νικητής, σκορπίζοντας τη λύπη στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Το gazzetta.gr φέρνει στο φως ρεπορτάζ και ντοκουμέντα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, όπου ο γίγαντας από τη Μακεδονία έκανε τους Αμερικανούς να τρίβουν τα μάτια τους στην κατηγορία βαρέων βαρών της ελληνορωμαϊκής πάλης.

«Ο Π. Ποικιλίδης Ολυμπιονίκης. Καθάρισε Γιαπωνέζο και Αμερικανό μετά από λυσσώδη μάχη στα σημεία», αναφέρει το πρωτοσέλιδο της 2ης Αυγούστου του 1984, που βρήκαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών και προσθέτει: «Λος Άντζελες (Του απεσταλμένου μας). Ένας 19χρονος παλαιστής από τη Μακεδονία που στα πρώτα του βήματα πάνω στην παλαίστρα δυστρόπησε κι ήθελε να φύγει, τώρα στο Λος Άντζελες διεκδικεί με πολλές πιθανότητες μια θέση στην αιωνιότητα. Είναι ο γιγαντόσωμος Παναγιώτης Ποικιλίδης. Ένα παιδί που γεννήθηκε το 1965 και που σε ηλικία μόλις 18 χρονών, στο Κολράντο της Αμερικής, αναδείχθηκε πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής εφήβων και στην ελληνορωμαϊκή, αλλά και στην ελευθέρα, στα βαρέα βάρη. Αυτό το πανύψηλο παιδί του ΒΑΟ Θεσσαλονίκης έχει ήδη τσακίσει δύο αντιπάλους του. Πρώτα λύγισε με τον αέρα τουα ανώτερου του Ιάπωνα Μασάβα με 11-7 σημεία.

Λίγο αργότερα στο δρόμο του προς το βάθρο της 23ης Ολυμπιάδας βρέθηκε ο Αμερικανός γίγαντας Τζων Μπλάνταιη. Τα προγνωστικά δεν τον έφερναν νικητή. «Το περιβάλλον θα διαδραματίσει σσπουδαίο ρόλο στο ματς αυτό», έλεγαν όλοι. Αλλά ο Ποικιλίδης είχε διαφορετικές διαθέσεις. Έτσι, όταν ανέβηκε στην παλαίστρα, πριν προλάβει ο Αμερικανός να καταλάβει τη γινόταν, προηγείτο στα σημεία με 4-1. Εξασφαλίζοντας τη νίκη άλλαξε τακτική στο παιχνίδι του. Έτσι ο Αμερικανός πήρε ένα σημείο και παροτρυνόμενος από τους συμπατριώτες του, που τους ξεσήκωνε ο εκφωνητής του Ολυμπιακού σταδίου με διάφορα συνθήματα, προσπαθούσε ν' ανατρέψει τ' αποτελέσματα.

Ούτε κι όταν ο Ποικιλίδης τοποθετήθηκε στα γόνατα από τον διαιτητή κατάφερε ο Αμερικανός να ανατρέψει ό,τι με ιδρώτα είχε κατακτήσει ο Ποικιλίδης. Όταν πάντως έγινε τ΄ αποτέλεσμα 4-3, τότε όρθιοι οι Αμερικανοί στην εξέδρα δημιούργησαν μια πρωτοφανή ατμόσφαιρα. Κ όμως, ο Ποικιλίδης άντεξε και την ηφαιστειώδη εξέδρα και την αντεπίθεση του Μπλάνταιη. Μάλιστα, στα 20 τελευταία δευτερόλεπτα ήταν αλύγιστος, αφού σαν βράχος έμεινε ακλόνητος στην παλαίστρα για να τον βρει η λήξη του αγώνα θριαμβευτή με 4-3 σημεία.



Διάβασε περισσότερα στο gazzetta.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags