Facebook Pixel Sportdog.gr | Το πιο απίστευτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Formula 1!
| 2017-10-21 10:30:00

Το πιο απίστευτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Formula 1!

του Δημήτρη Δημητρόπουλου
Το πιο απίστευτο πρωτάθλημα στην ιστορία της Formula 1!

Πώς ο Νίκι Λάουντα «έκλεψε» τον τίτλο από τον Αλέν Προστ.

Το πρωτάθλημα της Formula 1 το 1984 έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο... τρελά. Άλλωστε, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία των αγώνων κατάκτηση τίτλου με διαφορά μισού βαθμού.

Το κατάφερε ο Αυστριακός, Νίκι Λάουντα, αρπάζοντας τον παγκόσμιο τίτλο μέσα από τα χέρια του teammate του στη McLaren, του Αλέν Προστ από τη Γαλλία.

Το πρωτάθλημα εξελίχθηκε από νωρίς σε μονομαχία των δυο πιλότων, οι οποίοι κυριάρχησαν και χάρησαν εύκολα στη McLaren τον τίτλο στο πρωτάθλημα Κατασκευαστών, με διαφορά 86 πόντων από τη Ferrari.

Για να αντιληφθεί κανείς την καθολική κυριαρχία των McLaren, σημειώνουμε ότι το σύστημα βαθμολόγησης της εποχής ήταν διαφορετικό από το σημερινό, με τον νικητή κάθε αγώνα να κερδίζει 9 βαθμούς, τον δεύτερο 6 και τον τρίτο 4.

To Grand Prix που ουσιαστικά έμελλε να χαρίσει το πρωτάθλημα στον Λάουντα ήταν το 6ο της σεζόν, στο Μονακό. Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης ο αγώνας διεκόπη. Μάλιστα, δεν ολοκλήρώθηκε ούτε το 75% της κούρσας και έτσι, βάσει κανονισμού, οι πιλότοι βαθμολογήθηκαν με τους μισούς βαθμούς ανάλογα με την κατάταξή τους. Ο Λάουντα εγκατέλειψε, όμως ο Προστ τερμάτισε πρώτος και δεν πήρε 9 πόντους, αλλά 4.5.



Από τον 10ο αγώνα της σεζόν μέχρι και τον 15ο, οι δυο πιλότοι είχαν μετατρέψει το πρωτάθλημα σε άτυπη μεταξύ τους κόντρα, αφού κέρδισαν από τρία Grand Prix έκαστος και μάλιστα εναλλάξ.

Το συναρπαστικό φινάλε δόθηκε στην 16η και τελευταία στροφή της σεζόν στις 21 Οκτωβρίου 1984, στο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Ο Προστ τερμάτισε πρώτος παίρνοντας τη δεύτερη σερί νίκη του και 7η συνολικά στο πρωτάθλημα.

Ο Λάουντα, όμως ήταν που χαμογέλασε! Μπορεί να έμεινε στις 5 νίκες συνολικά, όμως τερματίζοντας δεύτερος στο Εστορίλ κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο με 72 βαθμούς στην τελική βαθμολογία έναντι 71.5 του teammate του!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags