Facebook Pixel Sportdog.gr | Το βρώμικο 100άρι: Η ομολογία του Μπεν Τζόνσον (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-01-20 08:57:00

Το βρώμικο 100άρι: Η ομολογία του Μπεν Τζόνσον (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Το βρώμικο 100άρι: Η ομολογία του Μπεν Τζόνσον (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ ξετυλίγεται...

Μετά την ομολογία του σπρίντερ Μπεν Τζόνσον ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες από το 1981 η IAAF, σε συνεδρίασή της στο Τόκιο, σβήνει το όνομα του Καναδού από τα βιβλία της και αποφασίζει να του ακυρώσει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ (9.83 στη Ρώμη), στα 50μ κλειστού στίβου (5.55) και στα 60μ κλειστού στίβου (6.41).

Επίσης, θα τον υποχρεώσει να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που πήρε στα 100μ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη.

Ο Τζόνσον είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Και «πιάστηκε» αμέσως, καθώς η στανοζολόλη, ήταν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στον οργανισμό του. Παρέδωσε το χρυσό μετάλλιο στον Καρλ Λιούις, το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν «κάλπικο». 

Συνοδεία σωματοφυλάκων και Κορεατών αστυνομικών, ο Τζόνσον σχεδόν φυγαδεύτηκε από τη Σεούλ με προορισμό στη Νέα Υόρκη. Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να τον πλησιάσουν πριν από την αναχώρησή του. «Δεν αισθάνομαι καλά. Δεν ξέρω πώς έγινε» ψέλισσε. 

Ο ίδιος ο Καναδός υποστήριζε τα πρώτα χρόνια ότι ουδέποτε πήρε εν γνώσει του αναβολικά, έκανε λόγο για σαμποτάζ καταγγέλλοντας έναν... μυστηριώδη άντρα, ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα ελέγχου για ντόπινγκ, όπου ο Κέμεινε επί δυόμιση ώρες και ήπιε περίπου 10 μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ για να μπορέσει να ουρήσει και να δώσει δείγμα. Και τελικά... ομολόγησε.  

Στη δίκη, που έγινε στον Καναδά, παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση αναβολικών από το 1981 μέχρι το 1988 και ότι είχε αρχίσει τα στεροειδή έναν χρόνο νωρίτερα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης. Πάντα κατάφερνε να ξεφεύγει από τους ελέγχους. Στη Σεούλ «πιάστηκε», καθώς δεν αποκλείεται να του την... είχαν στημένη. Με το πέρασμα των χρόνων αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα εκείνου του μυστηριώδους άντρα, ο οποίος όπως παραδέχθηκε και η ΔΟΕ, ήταν όντως παρών στον έλεγχο του Τζόνσον, χωρίς να έχει λάβει την ειδική εξουσιοδότηση: επρόκειτο για τον Άντρε Τζάκσον, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ένας οικογενειακός φίλος του Καρλ Λιούις... 

«Θα έπρεπε να είμαι πρώτος. Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι μου στέρησαν την ευκαιρία να κατακτήσω ένα χρυσό μετάλλιο. Ήξερα ότι έπρεπε να ανταγωνιστώ αθλητές οι οποίοι έπαιρναν απαγορευμένες ουσίες» ήταν τα λόγια του Αμερικανού Κάλβιν Σμιθ, ενός από τους δυο αθλητές εκείνου του αγώνα που δεν «πιάστηκαν» ντοπέ. 

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags