Facebook Pixel Sportdog.gr | Για μία ακόμη χρονιά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ήταν μια γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού, της κοινωνίας
| 2018-11-13 07:36:00

Για μία ακόμη χρονιά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ήταν μια γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού, της κοινωνίας

Sportdog Team
Για μία ακόμη χρονιά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος ήταν μια γιορτή του αθλητισμού, του πολιτισμού, της κοινωνίας

Θεατές κάθε ηλικίας είχαν κατακλύσει από νωρίς το πρωι της Κυριακής τις κερκίδες του Παναθηναϊκού Σταδίου περιμένοντας τους πρώτους δρομείς να τερματίσουν.

Οικογένειες ακόμη και με μωρά σε καροτσάκια, φιλανθρωπικές ομάδες, σχολεία και παρέες έδωσαν δυναμικό "παρών" με πανό και μπαλόνια υποδέχονταν όσους τερμάτιζαν στους αγώνες, ενώ με ρυθμικά χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τους νικητές κάθε διαδρομής επιβεβαιώνοντας ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μια μεγάλη γιορτή.

Ο ρυθμός δεν έπεσε ούτε και μετά την κορυφαία στιγμή- την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του Ύμνου του Μαραθωνίου που συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους και τον τερματισμό του νικητή του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας του Αυθεντικού. Ο κόσμος συνέχιζε να φτάνει στο Στάδιο, να υποδέχεται και να χειροκροτεί όλους όσους κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού.

Η αυλαία έπεσε λίγο μετά τις 17.30 όταν ολοκλήρωσε τον αγώνα και η τελευταία μαραθωνοδρόμος, την οποία υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος και της απένειμε τιμητικά το μετάλλιο της. Πρόκειται για τη Νάνσι Πολάνκο με καταγωγή από τη Δομηνικανή Δημοκρατία, η οποία έχει τρέξει στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, αλλά ήταν η πρώτη φορά που έτρεξε στην Αθήνα. Φανερά έκπληκτη και συγκινημένη από την ένθερμη υποδοχή είπε ότι ήταν όνειρο της να τρέξει στην κλασική διαδρομή και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κυρίως με τις ανηφόρες είναι αποφασισμένη να επιτρέψει στην Αθήνα.

Μετά και την υποδοχή της τελευταίας Μαραθωνοδρόμου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και τους συνεργάτες για την επιτυχία το 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας και ανανέωσε το ραντεβού με τους δρομείς για το 2019.

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε το πρωί στη διαδρομή των 42.195 μ. όταν κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της διαδρομής φορώντας μαύρα μπλουζάκια και αναρτώντας πανό με συνθήματα μέσω των οποίων ζητούσαν από τους δρομείς, αλλά και τσ Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυπταν το γεγονός να μην τους ξεχάσουν.

Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα κι ενώ οι 18.750 δρομείς του Μαραθωνίου είχαν γεμίσει ασφυκτικά τον χώρο της αφετηρίας οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι που είχαν κλείσει το δρόμο δέχτηκαν να αποχωρήσουν και παρατάχθηκαν στο πλάι της διαδρομής.

Όταν οι δρομείς πέρασαν από την πράσινη αψίδα που σηματοδοτούσε τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να φορέσουν το πράσινο μαντίλι στο πλαίσιο του προγράμματος "Δάσος Δρομέων" με στόχο έστω και με το προσωρινό πέρασμά τους οι μαραθωνοδρόμοι να δώσουν πράσινο χρώμα στις πληγείσες περιοχές, οι κάτοικοι αν και παρατεταγμένοι με πρόθεση να διαμαρτυρηθούν δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να εμψυχώνουν τους δρομείς με χειροκροτήματα.

Συγκινητική όμως ήταν και η αντίδραση των δρομέων οι οποίοι με τα μαντίλια είτε στα χέρια, είτε φορεμένα στο κεφάλι, χαιρετούσαν τους κατοίκους, τους διαβεβαίωναν ότι δεν θα τους ξεχάσουν και τους ευχαριστούσαν για την στήριξη.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags