Facebook Pixel Sportdog.gr | Όταν το Ολυμπιακό πνεύμα φτάνει στο φεγγάρι... (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-12-14 02:31:00

Όταν το Ολυμπιακό πνεύμα φτάνει στο φεγγάρι... (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Όταν το Ολυμπιακό πνεύμα φτάνει στο φεγγάρι... (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αποστολή του Apollo 16 αντανακλούσε επίσης τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όταν το Ολυμπιακό πνεύμα πήγε στο φεγγάρι... Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ για να τιμήσει την ομάδα που μετέφερε το Ολυμπιακό πνεύμα από τη Γη στη Σελήνη, έδωσε το «Limit Trophy», το βραβείο «ο ουρανός είναι το όριο» στον Τσάρλς Ντακ.

Ήταν ο 10ος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε στη Σελήνη αφού ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη αποστολή το 1972. Αυτός μαζί με τον Τζον Γιανγκ, ως μέλη της αποστολής του Apollo 16, αποφάσισαν να κάνουν μερικές ασκήσεις και άλματα μήκους, ονομάζοντας «LUNAR OLYMPICS» (Ολυμπιακοί Αγώνες της Σελήνης) για να γιορτάσουν την Ολυμπιακή χρονιά.

«Ο Τσαρλς Ντακ μας έδειξε πραγματικά ότι το Ολυμπιακό πνεύμα δεν έχει όρια. Η αποστολή του Apollo 16 αντανακλούσε επίσης τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρώτα απ 'όλα, σε όλα όσα έκαναν δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα καλύτερο παράδειγμα για την έννοια του Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά), το Ολυμπιακό σύνθημα. Ήταν όμως και το ομαδικό πνεύμα, με τον τρίτο αστροναύτη, τον Κεν Μάτινγκλι, που πετούσε σε σεληνιακή τροχιά, υποστηρίζοντας την αποστολή εξ αποστάσεως. Και η αλληλεγγύη και ο σεβασμός, όταν ο Ντακ έπεσε και ο Τζον Γιανγκ τον βοήθησε να επιστρέψει. Ο τίτλος του βραβείου του προέδρου της ΔΟΕ είναι «ο Ουρανός είναι το όριο», αλλά εξαρτάται από τον ορισμό του ουρανού και από το αν η Σελήνη είναι πέρα από αυτόν ή όχι», είπε ο Τόμας Μπαχ.

Ο Τσαρλς Ντακ τόνισε από την πλευρά του: «Είμαι ταπεινός και υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ για να λάβω το βραβείο σας, «ο Ουρανός είναι το όριο». Δεν νομίζω ότι η Σελήνη είναι το όριο. θα είμαστε στον Άρη μια ημέρα. Πάντα αγαπούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρακολουθούσα τόσο τους Χειμερινούς όσο και τους Θερινούς Αγώνες από τότε που ήμουν μικρό παιδί. Το Apollo μπόρεσε να πάρει εκείνο το πνεύμα ενός Ολυμπιακού αθλητή στους Αγώνες, για να συγκεντρώσει ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Όταν ο Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τον κοίταζαν λέγοντας «το κάναμε, τα καταφέραμε». Βλέποντας αυτή τη συνεργασία που ο κόσμος βίωσε στο Apollo, μας υπενθύμισε έντονα το Ολυμπιακό πνεύμα που φέρνουμε όλοι μαζί».

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Κατά την διάρκεια της τελετής ο Ντακ αποκάλυψε ότι το πλήρωμα του Apollo 16 μετέφερε επίσης δύο Ολυμπιακές σημαίες στη Σελήνη, μία μεγάλη και μια μικρή, οι οποίες επεστράφησαν στην Αμερικανική Εθνική Αεροναυτική και Διαστημική Διοίκηση (NASA) όταν επέστρεψαν στη Γη.