Facebook Pixel Συγκλονιστική συνέντευξη των γονιών του Τσιτσιπά
| 2019-11-22 15:17:00

Συγκλονίζουν οι γονείς του Τσιτσιπά: «Είναι μεγάλος πολεμιστής – Ετοιμάζει ταινία»

Sportdog Team
Συγκλονίζουν οι γονείς του Τσιτσιπά: «Είναι μεγάλος πολεμιστής – Ετοιμάζει ταινία»

Ο πατέρας και η μάνα του Έλληνα σούπερ σταρ αναδεικνύουν άγνωστες πτυχές του γιου τους.

Μία συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησαν στο Sputnik οι γονείς του Στέφανου Τσιτσιπά. Σε αυτήν οι γεννήτορες του Έλληνα τενίστα καταθέτουν τα συναισθήματά τους για το γιο τους και πως έζησαν την τελευταία του επιτυχία με την κατάκτηση του ATP.

Αναλυτικά η συνέντευξή του στο sputniknews.gr

Καλός και πειθαρχημένος παίκτης λόγω καταγωγής, έγραψαν κάποτε για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ο πατέρας του Στέφανου, Απόστολος Τσιτσιπάς είναι Έλληνας. Η μητέρα του, Yulia Apostoli-Salnikova είναι Ρωσίδα. «Ο Τσιτσιπάς αντισταθμίζει την ελληνική και ρωσική καταγωγή του για να ανέλθει στο τένις» είχε τίτλο ένα αφιέρωμα στον 21χρονο αθλητή που έχει γίνει θρύλος. Θεμέλιο για την καριέρα του στο τένις, ότι είναι απόγονος δύο διαφορετικών πολιτισμών, έλεγε το άρθρο.

Η Γιούλια Αποστόλι γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση, όπου υπήρξε η Νούμερο 1 τζούνιορ τενίστρια. Εκπροσώπησε τη χώρα στο Fed Cup, και, μάλιστα, κέρδισε την Virginia Wage, κάτοχο 3 Grand Slam τίτλων, το 1981. Σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Μόσχας, εμπειρία πολύ απογοητευτική, όπως έχει εξομολογηθεί. Αφότου έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση, κατάφερε να φτάσει μόνο μέχρι το νούμερο 194 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Οκτώβριο του 1990, παίζοντας, κυρίως, σε πρωταθλήματα τοπικών club της Γαλλίας. Αργότερα, γνώρισε τον Απόστολο Τσιτσιπά, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Πάλεψαν και οι 2 τρομακτικά για τη νίκη στο Λονδίνο

Για την ιστορία που έγραψε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, κερδίζοντας το ATP Finals, μίλησε στο Sputnik, η Yulia Apostoli-Salnikova: «Είναι μια μεγάλη νίκη του Στέφανου που με κάνει να αισθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση. Αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημά μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που όλα μπήκαν στη θέση τους αυτή τη φορά. Η σεζόν του Στέφανου είχε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διακυμάνσεις, είχε τα πάνω και τα κάτω της. Στα κορτ του Παρισιού, άρχισε σταδιακά να κάνει πολύ ωραίες εμφανίσεις, ανεβάζοντας, τελικά, σε πολύ υψηλό επίπεδο τα ματς του Λονδίνου», λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την τελική αναμέτρηση: «Ο Στέφανος κατάφερε να διατηρήσει το καλό επίπεδο από τα Masters του Παρισιού, μέχρι το ATP Finals του Λονδίνου. Δε θα έλεγα ότι ο τελικός ήταν το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του, ωστόσο, δεν είναι εύκολο πράγμα ο τελικός. Επιπλέον, κατά τη γνώμη μου, ο Ντομινίκ Τιμ δεν έκανε το καλύτερο παιχνίδι του. Και οι δύο ήθελαν πάρα πολύ να κερδίσουν. Κατέβαλαν τρομακτική προσπάθεια για τη νίκη, σε μια τελική αναμέτρηση που ήταν φοβερά σκληρή και απαιτητική, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά».

Μεγάλος πολεμιστής ο Στέφανος

«Αυτό που με έκανε αληθινά περήφανη είναι ότι ο Στέφανος αποδείχτηκε μεγάλος πολεμιστής, ακόμη μεγαλύτερος κι από τον Ντομινίκ Τιμ, το οποίο δύσκολα το συναντάς, όπως καταλαβαίνετε», λέει χαρακτηριστικά η μητέρα του Στέφανου.

Περήφανη μητέρα, που περνάει πολλές μέρες μακριά από τον γιο της. Πώς αισθάνεται, άραγε; «Μου λείπει πολύ ο γιος μου και είμαι σίγουρη ότι κι εγώ του λείπω πολύ. Το ξέρω, το νιώθω κάθε φορά που βρισκόμαστε και ανταλλάσσουμε χάδια και αγκαλιές».

Στο check-in δεν πίστευαν ότι μια γυναίκα κουβαλάει αυτό το τρόπαιο

Την αγωνία του μεγάλου τελικού και τους ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς, ακολούθησε μια ήσυχη ημέρα, όπως είπε η κυρία Αποστόλι. «Ήταν μια πολύ ωραία ημέρα επιστροφής στην καθημερινότητα, ο καθένας μας επέστρεψε στις υποχρεώσεις του. Τίποτα το ιδιαίτερο. Την πιο αστεία στιγμή την έζησα στο αεροδρόμιο, φεύγοντας από Λονδίνο, όπου κάνοντας check-in με ρώτησαν τι περιέχει η αποσκευή μου. Άνοιξα την τσάντα μου κι έβγαλα το κύπελλο! Το μισό αεροδρόμιο ήρθε να το δει από κοντά! Έμειναν έκθαμβοι! Δεν πίστευαν ότι μια γυναίκα θα έχει μαζί της το τρόπαιο των ATP Finals»!

Αγάπη και πάθος γι’ αυτό που κάνει

«Ένας αθλητής, πρωτίστως, πρέπει να αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Μόνο έτσι θα μπορεί να δουλεύει καθημερινά και με όρεξη πάνω σε αυτό, πετυχαίνοντας υψηλό επίπεδο. Για να προπονείσαι καθημερινά με πάθος, πρέπει να το αγαπάς. Το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ, είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Πραγματικά, τον θαυμάζω. Νομίζω πως έχει όλες τις απαραίτητες αρετές. Έχει αποδείξει πόσο καλός είναι, εντός κι εκτός γηπέδου».

Με συγκίνησε η προπονήτρια που είχα ως αθλήτρια στα νιάτα μου

«Μου τηλεφώνησαν πολλοί αθλητές του τένις για να συγχαρούν! Άλλωστε, έχω πολλούς φίλους από την εποχή που περνούσα κι εγώ χρόνο στο γήπεδο, αθλητές και προπονητές που παρακολουθούν στενά την πορεία του Στέφανου. Αυτό που με συγκίνησε περισσότερο ήταν μια κουβέντα της δικής μου προπονήτριας τένις. Η Olga Morozova, η προπονήτριά μου στο Federation Cup, αλλά κι επί χρόνια εθνική προπονήτρια, ζει στο Λονδίνο και ήρθε να παρακολουθήσει τον τελικό. Πριν το ματς, με πλησίασε και είπε: ο Στέφανος θα κερδίσει. Νόμιζα ότι ήθελε, απλώς, να είναι αισιόδοξη, αλλά το πίστευε πραγματικά. Ήταν πολύ συγκινητικό», εξομολογείται η Γιούλια Αποστόλι.

Κλείνοντας, αναφέρεται με χαρά στους Έλληνες που υποστηρίζουν τον Στέφανο. «Ανυπομονώ να έρθω στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα τα καταφέρω να έρθω τον Φεβρουάριο»!

Ήταν έτοιμος να παίξει υψηλού επιπέδου τένις

Για τη σπουδαία κατάκτηση μίλησε στο Sputnik και ο πατέρας και προπονητής του Στέφανου, Απόστολος Τσιτσιπάς: Είναι μια σπουδαία νίκη σε ένα σημαντικό τουρνουά, αλλά και μια σημαντική επιβράβευση όλων των προσπαθειών του Στέφανου μέχρι σήμερα. Επιβραβεύτηκαν οι κόποι ετών, του ίδιου, της οικογένειάς του και όλων των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί του. Κατάφερε, μετά από χρόνια, να έχει στο πλευρό του και μια σπουδαία ομάδα ανθρώπων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό το αποτέλεσμα!

Πολλοί αθλητές τηλεφώνησαν για να συγχαρούν τον Στέφανο, Έλληνες και μη, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μαρκ Φιλιππούσης και ο Πιτ Σάμπρας.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο τουρνουά, είπε: «Είναι ένας θεσμός που απαιτεί εμπειρία χρόνων στο τένις, γιατί παίζουν οι καλύτεροι αθλητές. Το τουρνουά αυτό απαιτεί σωστό μυαλό και την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Ο Στέφανος μπήκε στο γήπεδο έτοιμος να παίξει υψηλού επιπέδου τένις. Είχε βρει έναν πολύ καλό από την περιοδεία του στην Κίνα, και συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό στην Ευρώπη. Ύστερα, έπρεπε εμείς σαν ομάδα να τον βοηθήσουμε, να βρούμε αυτά τα σημεία που χρειάζονταν δουλειά και καλό φορμάρισμα για τη συμμετοχή στα Finals του Λονδίνου. Δεν είναι εύκολο να φορμάρεις έναν αθλητή την κατάλληλη στιγμή. Ίσως, αυτό είναι το κλειδί για την κατάκτηση ενός τουρνουά. Η ομάδα δούλεψε απίστευτα συντονισμένα και, τελικά, πετύχαμε το μέγιστο γι’ αυτή την απόδοση».

Το τένις ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα

«Οι αθλητές του τένις είναι ιδιαίτερα ευφυείς άνθρωποι. Το πιστεύω, αλλά και το διαπιστώνω κάθε φορά που συναναστρέφομαι όλους τους μεγάλους αθλητές. Το να κρατάς καλά τη ρακέτα παίζει έναν ρόλο. Καθοριστικός είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και δουλεύεις μέσα στο γήπεδο. Αυτό είναι τεράστιο πράγμα. Επιπλέον, ο Στέφανος ψάχνει πάντα τον τρόπο να αναλύει τα έντονα συναισθήματά του μέσα στο γήπεδο», επισημαίνει ο κύριος Τσιτσιπάς.

Και συνεχίζει: Η Ελλάδα δεν έχει την κουλτούρα του τένις, ακόμη. Αλλά νομίζω ότι το τένις ταιριάζει στον λαό μας και στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα. Λόγω κουλτούρας και γλώσσας, οι Έλληνες, έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα διανόησης, μπορούν να κατανοήσουν και να αναλύσουν καλά θέματα ψυχολογίας. Έχουμε λέξεις που περιγράφουν σπουδαίες έννοιες όπως είναι το θάρρος, η γενναιότητα, το κουράγιο. Λέξεις τεράστιες που υπάρχουν μόνο στο ελληνικό λεξιλόγιο και είναι απαραίτητες για να παίξεις σε αυτό το επίπεδο στο γήπεδο.

Το θάρρος και το κουράγιο του Στέφανου, του έδωσαν αυτό το τρόπαιο.

Πετυχαίνοντας τέτοιον άθλο, ο Στέφανος αποδεικνύει ότι έχει τα στοιχεία να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο τένις, όπως λέει ο πατέρας του. «Και πάλι, επιμένω, ότι τόσο ο Στέφανος, όσο κι εμείς θα πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εμπεριστατωμένα. Το τένις δεν τελειώνει με ένα τουρνουά, είναι μια συνεχόμενη πορεία ετών. Η καριέρα ενός αθλητή μπορεί να φτάσει και τα 20 χρόνια. Έχει πολλούς στόχους να πετύχει ακόμη, πολλά ακόμη να σχεδιάσει και να ονειρευτεί παρακάτω. Θα πρέπει να είναι συνεπής και να δουλεύει».

Τι έχει στερηθεί, άραγε, για την επιτυχία; «Σίγουρα στερείται χρόνο. Άλλωστε, ο χρόνος είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Ωστόσο, ο Στέφανος κάνει αυτό που αγαπάει. Και μέσα από αυτό, ασχολείται και με άλλα πράγματα που αγαπάει. Youtube, βίντεο και σκηνοθεσία είναι στα ενδιαφέροντά του. Σύντομα, θα παρουσιάσει στο διαδίκτυο την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Μοντάρει εδώ και πολύ καιρό την ταινία που σκηνοθέτησε, η οποία θα κυκλοφορήσει με τίτλο «Ο Φόβος της απόρριψης». Συνεργάστηκε με ερευνητές από πολλά πανεπιστήμια, όπως το Harvard και το Yale, και πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που μπορούν να προσεγγίσουν και να εξηγήσουν επιστημονικά τα συναισθήματα.

Σε μια ωραία προσπάθεια να προσεγγίσει και να αναλύσει όλα τα έντονα συναισθήματα από τα οποία κατακλύζεται μέσα στο γήπεδο, μεταξύ άλλων. Φαντάζομαι θα φανεί χρήσιμο και σε άλλους αθλητές».

Η ρακέτα είναι το όπλο του Στέφανου

Στο φινάλε μιας αναμέτρησης στο Ντουμπάι, ο Στέφανος, πάνω στη χαρά του, πέταξε τη ρακέτα του και παραλίγο να χτυπήσει το μπολ μπόι που ήταν στη θέση του! Αμέσως ο πατέρας του, Απόστολος, από την κερκίδα όπου παρακολουθούσε το ματς, του ζήτησε (δύο φορές) να είναι πιο ήρεμος. Το στιγμιότυπο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου, σχολίασε ο πατέρας του:

«Όταν πετάς τη ρακέτα προς τους θεατές, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος. Η ρακέτα μπορεί να πληγώσει κάποιον, πράγμα που μπορεί να γυρίσει σε βάρος του αθλητή. Του ζητούσα να είναι πιο ήρεμος και να ελέγχει τα συναισθήματά του. Στον τελικό του Λονδίνου, ήταν πραγματικά ήρεμος. Το χάρηκε πραγματικά και φαινόταν, έχοντας πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων του. Άλλωστε, η ρακέτα είναι το όπλο του Στέφανου. Δεν είναι ωραία κίνηση να πετάς το όπλο σου».

Τη ζωή μας πρέπει να την κατακτούμε οι ίδιοι

«Η ζωή μας είναι μια πρόκληση, και έτσι πρέπει να την βλέπουμε. Κάθε δύσκολη στιγμή της, εντός κι εκτός γηπέδου, είναι και μία πρόκληση. Για να ευτυχήσουμε πρέπει να κοπιάσουμε. Τη ζωή μας πρέπει να την κατακτούμε οι ίδιοι», καταλήγει ο Απόστολος Τσιτσιπάς.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags